Kentte zaman içerisinde değişen sürücü belgesi ücretleri ve merak edilen diğer tüm konularda Kahramanmaraş'ın önde gelen sürücü kurslarının temsilcileri muhabirimize konuştu. Yıldızlar Sürücü Kursundan Vedat Gökoğlan, "Zamanla daha bilinçli ve daha donanımlı sürücüler yetiştirmeye başladık. Şuan sürücü belgesi almak eskiye nazaran çok daha zor" dedi.

"ZAMANLA BİRÇOK ŞEY DEĞİŞTİ"

Zaman içerisin de değişen sınav içeriklerine ve sınav sürelerine de değinen Vedat Gökoğlan, "31 yıldır bu işle uğraşıyorum. Zamanla birçok şey değişti. Zaman içerisinde yok olan veya yeni bir şekilde hayatımıza giren şeyler oldu. Hem sürücü kurslarının eğitimi ve öğretimi hem de kursiyerlerin bilinci ve anlayışı zaman içersinde çok değişti. Bu değişikliklerin olumlu yönde olduğunu söyleyebiliriz. Fiyat açısından değerlendirecek olursak, zamanla fiyatlar çok kez değişiklik gösterdi. Şuan Kahramanmaraş'ta ki bütün sürücü kursların valilik tarafından belirlenen taban fiyatları ile işlem yapıyor. Bu şehir de hizmet veren tüm kurslar buna uymak zorundadır. B sınıfı sürücü belgesi eğitim ve öğretim ücreti bin 750 TL, bu rakamın altına düşme şansımız yok. Bu fiyatın üstüne çıkılabilir. Diğer ödenecek tutarları da ekleyince 2 bin TL'nin üzerinde bir rakam meydana geliyor. Fiyatların diğer illere nazaran uygun olduğunu söyleyebiliriz. Kursumuz tarafından verilen eğitimler adayların sürücü olması için yeterlidir. Tabi derslerimize eksiksiz katılmak bu konuda çok önemlidir. Biz zaten olması gerekenden daha fazla ders veriyoruz hiç şoförlüğü olmayan biri için bu dersler hem sınavı geçmelerinde hem de gündelik hayatta araç kullanmalarında oldukça yeterli bir seviyeye taşıyacaktır" ifadelerini kullandı.

"ŞUAN YETİŞEN SÜRÜCÜLER ÇOK DAHA BİLİNÇLİ"

Büyükşehir Sürücü Kursu eğitmenlerinden Caferi Sadık Bahçesular, "Şuan yetişen sürücüler çok daha bilinçli bir şekilde eğitim alıyorlar dersleri çok iyi alıyorlar. Şimdi sınavlar ve uygulamalarda da çok daha düzgün bir şekilde yürütülüyor" dedi.

Bahçesular, "Önceden sürücü belgesi almak daha kolaydı şimdi daha donanımlı sürücüler yetiştiriyoruz. Eskiden torpildir, odur budur derken insanlar emek harcamadan belge alıyorlardı. Şimdi ise kesinlikle öyle şeyler olmuyor. Şuan yetişen sürücüler çok daha bilinçli bir şekilde eğitim alıyorlar dersleri çok iyi alıyorlar. Şimdi sınavlar ve uygulamalarda da çok daha düzgün bir şekilde yürütülüyor. Eskiden genel de araba sürenler ehliyet alıyorlardı şimdi ise hiç bilmeyen insanlar da gelip bize müracaat ediyor. Arabalar da zamanla değişti şimdi arabaların her tarafı otomatik biz de adaylarımıza bu yönde eğitim veriyoruz. Eskiden sadece araba sürme gösterilirken şimdi birçok konuda eğitim veriyoruz. Şuan da her iş grubunda olduğu gibi bizim de sıkıntılarımız var. Her şey dahil ehliyet fiyatı 2990 TL. Havuz sistemi oluşturduk bu yüzden Kahramanmaraş'ta her kurs da aynı fiyat var. 2016 yılında başlayan stajyer ehliyet uygulaması hala devam ediyor. Bunun sürücüye araba kullanımında herhangi bir olumsuz yanı olmasa da, normal ehliyet sahibi bir insanın 100 puan da ehliyetine el konuluyorsa stajyer ehliyetli sürücünün ehliyetine 75 puan da tamamen el konuluyor. 2 yıl kullandıktan sonra bu durum kalkıyor zaten. Trafik hayattır kurallara uymamız gerek 3 dakika geç gidelim gideceğimiz yere ama sağlam gidelim" şeklinde konuştu.

"TEKER KONTROLÜNDEN MOTOR KAPUTU KONTROLÜNE KADAR"

Sütçü İmam Sürücü Kursu'ndan Ferhat Boyar ise, "Sürücü Belgesi kimine göre bir iştir, kimine göre altın bileziktir kimine göre de zorunlu bir ihtiyaçtır. Buradan evine gideceksin, işine gideceksin ehliyet olmadan arabanın olması hiç bir şey ifade etmez. Ekmek ve su gibi temel ihtiyaçlar kadar olmasa da zorunluluktur. Gençlerimiz bu konuda çok heyecanlılar ama yaşlılar için daha büyük zorunluluktur. Yaşlılarımızın yanın da her zaman onların ihtiyaçlarını karşılayacak birileri olmayabiliyor. Bundan 5-6 yıl öncesiyle şimdinin eğitimlerini kesinlikle karşılaştıramazsın. Önceden 5 dakika sınav olurken şimdi adaylar 45 dakika sınava tabi tutuluyor. Bu sınav esnasında öğrenci teker kontrolünden ön motor kaputu kontrolüne kadar birçok alanda bilgilerini test ediyorlar. Önceden sadece araba sürmek yeterliydi. Bu sorulardan herhangi birini bilmeyen sürücü adayı da sınavdan kalmış oluyor. Sürücü kursları olarak araba kullanmanın yanı sıra arabanın birçok teknik özelliğini de öğretiyoruz, önceden bu olayların hiç biri mevcut değildi. Ayrıca son beş altı yıldır ciddi bir denetim var. Aslında kitaplar da bunlar uzun yıllardır var ama uygulamaya yansıtılmıyordu. 2013 yılından beri çok ciddi düzenlemeler yapıldı. 35 dakikalık sınavın 5 dakikasını bu şekilde araçla ilgili teknik sorularla geçiriyor. Bu süre içerisinde sınav güzergahları da değişti. Sadece yoğun trafikte araç kullanma değil, yoğun trafikte geri gitme, L park ve paralel park da var" dedi.

"REFLEKSSEL OLARAK YAPILAN BİR DURUMDUR"

2016 yılında sürücü belgesi sınavlarına eklenen ani fren uygulaması hakkında da konuşan Boyar, "Yine bu yıllar içerisinde sınavın içersine ani fren de eklendi. Ben bu ani fren konusuna katılmıyorum. Ani fren yolda karşına beklemediğin bir anda karşına bir çıktığın da reflekssel olarak yapılan bir durumdur. Sınavda bilinçli bir şekilde yapılıyor bunun sürücüye bir şey katmayacağını düşünüyorum. Bu uygulama hem tekere zarar veriyor hem de aracın yürüyen aksanına zarar veriyor. Birçok zararı olduğu söylenebilir. Yaşanan birçok kaza şehir içi trafikte oluyor. Şehir içi trafikte eksikliklerimiz var. Bunların önüne geçecek eğitimleri veriyoruz sürücülerimizin de eğitimlerimize aksatmadan katılmalarını istiyoruz. Zaman daha iyi sürücüler yetiştirmeye başladık trafik kazalarının ilerleyen günlerde daha da azalacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Haber: Alihan Kürşat

Editör: Mahmut Beyaz