Ekonomiye büyük katkı sağlayacak 135 milyar liralık süper teşvik paketi Beştepe’de düzenlenen törende açıklandı. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, bakanlar ile çok sayıda iş adamı katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Proje Bazlı Teşvik Sistemi’nden yararlanacak 19 firmaya ait 23 projeyi açıklaması Türkiye’nin farklı bölgelerinde sevince neden oldu. Bu sevincin yaşandığı illerden bir tanesi de Kahramanmaraş olurken, kentte faaliyet gösteren Ersan Petrol, ham petrol işleme rafinerisi noktasında süper teşvikten yararlanacak.

GEÇTİĞİMİZ AYLARDA EPDK LİSANS VERMİŞTİ

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), Kahramanmaraş’a kurulan ve yılda 1.4 milyon ton ham petrol işleme kapasitesine sahip Ersan Rafinerisi’ne geçtiğimiz aylarda lisans verdi. Ersan Petrol, hem yurtiçinde çıkartılan hem de Irak’tan gelen ham petrolü işleyen yeni bir rafineri inşa edecek. Rafineride üretilecek ürünlerin yüzde 50’si yurtiçi tüketimde değerlendirilecek. Yüzde 50’sinin ise ihracatı öngörülüyor.

134 BİNDEN FAZLA İŞ KAPISI AÇILACAK”

Proje Bazlı Teşvik Sistemi kapsamında desteklenecek 135 milyar lira tutarındaki 23 projeyle yaklaşık 35 bin kişiye doğrudan, 134 binden fazla kişiye dolaylı istihdam yaratılacak. Teşviklerden Alvi Medica, Assan, Atayurt, BMC, CFS, Dow Aksa, Ekore, Ersan, SASA, İpek Mobilya, Most Makine, Siirt Bakır, Metcap Enerji, TUSAŞ, Oyak Renault, Yıldız Metalurji, Vestel, SÜTAŞ ve Tosyalı yararlanacak. Teşviklerden yararlandırılacak en büyük yatırıma, elektrikli araç enerji depolama sistemlerine yönelik 28 milyar 396 milyon liralık projeyle Vestel imza atacak.

PROJE BAZLI TEŞVİK SİSTEMİ NEDİR?

Proje Bazlı Teşvik Sistemi, 7 Eylül 2016 tarihli ve 29824 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6745 Sayılı “Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un 80 inci maddesi ile “Proje Bazlı Teşvik Sistemi” ne ilişkin usul ve esasları belirleyen 2016/9495 sayılı “Yatırımlara Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine İlişkin Karar” kapsamında uygulanmaktadır.

Söz konusu destek sistemi ile kalkınma planları ve yıllık programlarda öngörülen hedefler doğrultusunda, asgari 100 milyon $ tutarındaki, ülkemizin mevcut veya gelecekte ortaya çıkabilecek ihtiyaçlarını karşılayacak, arz güvenliğini sağlayacak, dışa bağımlılığı azaltacak, teknolojik dönüşümünü sağlayacak, yenilikçi, Ar-Ge yoğun ve katma değeri yüksek yatırımlar proje bazlı olarak desteklenmektedir.

DESTEKLENECEK YATIRIM KONULARI

Teşvik belgesi almaya hak kazanan firmaların aşağıda belirtilen üretim konuları stratejik nitelikleri ve teknolojik özellikleri nedeniyle proje bazlı olarak desteklenecek yatırımlar arasında yer alıyor.

-Yenilenebilir Enerji Teknolojileri (Ingot ve hücre üretimi ile entegre güneş paneli üretimi)

-Metalürji Yatırımları (Alüminyum yassı mamul, entegre madencilik, külçe çinko, külçe kurşun, izabe ve katot bakır üretimi vb.)

-Ham Petrol İşleme Rafinerisi

-Petrokimya Ürünleri (Polietilen, Polipropilen, Polimer-Çips, PTA-MEG vb.)

-Karbon Elyaf ve Kompozit Malzeme

-Tıbbi Cihazlar ve Sağlık Teknolojileri (Kateter, stent, kalp kapakçığı üretimi)

-Sistem Araçları (Hızlı tren, metro vb.)

-Savunma Sanayi Teknolojileri (Muhtelif zırhlı araçlar, muharebe uçağı)

-Motorlu Taşıtlar-Elektronik (Hibrit motor, dizel motor ve batarya üretimi)

-Tarım Teknolojileri Yatırımları (Entegre teknik hayvancılık)

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Tuğçe Kayar)

Editör: Mahmut Beyaz