Tüm dünyada insanlığın en büyük tehdidi olarak karşımızda durmaya devam eden yeni tip koronavirüs salgını halen canlar almaya devam ederken, diğer yandan da insanlığın en büyük umudu olan aşılama çalışmaları sürüyor. Bu kapsamda Türkiye özelinde Kahramanmaraş’ta dün itibariyle toplam olarak 772 bin 806 kişi aşısını oldu. Aşı haritasında ise geçtiğimiz haftalarda kırmızı kategoride olan Kahramanmaraş, bugün itibariyle yüzde 57,5’lik oranla turuncu kategorideki yerini aldı. Tüm bu gelişmeler üzerine ise KSÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selma Ateş değerlendirmelerde bulundu.

“TEDBİRİ ELDEN BIRAKMAMALIYIZ ”
Hem artan vaka sayılarını hem de aşılamadaki son durum hakkında bilgi veren Ateş, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bayram tatilinin olması, insanların aşılamanın yapılmasıyla beraber güven duygusuna kapılıp, maskeye mesafeye çok uymaması, tatil dönemi dolayısıyla insan hareketliliğin artması vaka sayılarının artmasında temel neden oldu. Bakanlığın bu konudaki gerekli uyarılarına rağmen bizlerde gerekli hassasiyeti gösteremedik. Her ne kadar aşılı olsak ta maske ve mesafenin en önemli olgu olduğunu maalesef bazen gözden kaçırıyoruz. Vakalar 26 binlere kadar çıktı. Eğer aşılama oranlarımızı yükseltir, maske mesafeye dikkat edersek bu oranın tekrar aşağılara doğru ineceği kanaatindeyim.

“AŞILAMADA TURUNCU KATEGORİZDEYİZ”
Kahramanmaraş’ta aşı kategorisinde turuncu kategorisindeyiz. Yüzde 57,5 oranında aşılama oranımız var. Biraz gayret edersek bundan sonra da bu oranı daha da yükselteceğimizi düşünüyorum. Biliyorsunuz aşı tedariki konusunda geçici bir sıkıntı olmuştu. Ama bakanımızın da açıkladığı üzere bu sorunu da hallettik. Normal prosedürlere göre aşılama aynı şekilde devam edecek. Genel olarak bakacak olursak; 18 yaş üzerinde 75 milyona yakın kişi aşılandı.

“AŞIYLA İLGİLİ KAFA KARIŞIKLIKLARININ OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ”
Ülkemizde aşıyla ilgili kafa karışıklıklarının olduğunu görüyoruz. Genellikle ilk doz aşı oranlarının dünya genelinde yüksek olduğunu ancak ikinci dozda çekimserlik olduğunu görüyoruz. Bunun nedenleri; ikinci dozda biraz daha ağır semptomlar olduğu yönündeki söylentiler. Oysaki hiçbir aşı hastalığı geçirmek kadar riskli değil. Bu açıdan mutlaka aşımızı olarak korunmamız lazım. Çünkü artık bundan sonra bu hastalık aşısızların hastalığı olacak gibi gözüküyor. Yatış oranlarına baktığımızda büyük oranın aşısız kişiler olduğu gözleniyor.

“ARTIK AŞIYA ULAŞMAK KOLAY”
Aşı konusunda onu olalım, bunu olalım diye bir şey söylemiyoruz. Tercih kişiye kalmış. Çünkü yaşadıklarımız gösterdi ki aşılı kişiler bu enfeksiyona yakalandıklarında daha hafif geçiriyorlar, semptomatik olsalar bile yatış ve yoğun bakım ihtiyacı azalıyor. Türkiye de ve ilimizde insanların aşıya ulaşımının çok kolay birçok merkezde aşılama yapılıyor, AVM’lerde bile aşı merkezlerinin olduğunu görüyoruz. Ama asıl bizlerin zorunluluk hisssederek değil, sorumluluk bilinci ile sevdiklerimizi ve kendimizi korumak için aşılarımızı yaptırmamız gerekli. Tek doz aşılama gerekli bağışıklığıda sağlamakta yetersiz kalabilir o yüzden tüm aşılarımızı tamamlamamız gerekli. ”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz