Mahalle halkı hemen yanlarında bulunan termik santrallerinin yoğun şekilde kül bıraktığını ve yıllardır yaşadıkları bu mahallenin artık yaşanmaz bir hale geldiğini söyledi. Afşin-Elbistan A ve B Termik Santrallerinin normal kapasitede çalıştığı zaman, bir yılda 36 milyon ton kömür yakılmakta ve havaya 2,5 milyon ton karbondioksit ve 270 bin ton kükürt atıldığı, Doğa Koruma Dernekleri tarafından iddia ediliyor.

MAHALLEYE KÜL YAĞIYOR

Afşin İlçesine bağlı Çoğulhan Mahallesi vatandaşları yaşadıkları mahallenin kaldırılıp başka bir yere taşınması için imza kampanyası başlattı. Mahalle halkı hemen yanlarında bulunan Termik Santrallerinin insan sağlığını olumsuz etkilediğini, Santrallerin yoğun şekilde kül bıraktığını ve buna bağlı olarak kanser riski ile karşılaştıklarını ifade ettiler. Çoğulhan Mahalle Muhtarı Güngör Şahin’de Afşin Belediyesi mahallenin taşınması hakkında hem fikir olduğunu ve bu yüzdende Çoğulhan mahallesinin başka bir yere taşınması için imza kampanyası başlattıklarını ifade etti. Çoğulhan Mahalle Muhtarı Güngör Şahin mahalle sakinlerinin santrallerin külünden olumsuz etkilendiklerini belirterek, mahallenin taşınmasını istedi.

CİDDİ SAĞLIK SORUNLARINA YOL AÇIYOR

Mahallenin taşınması için imza kampanyası düzenlediklerini belirten Muhtar Şahin, " Mahallenin en büyük özelliği linyit sahalarının üstüne kurulmuş olmasıdır. Türkiye'nin en büyük termik santrali olan Afşin-Elbistan A ve B termik santrali bu belde sınırları içerisindedir. Son 10 yıl için bir araştırma yapılsa mahallede yaşayan insanların çoğunda termik santralinden dolayı akciğer kanseri, kalp hastalıkları görülür. İnsanlarımızda hastalıklar, kanser günden güne artarak devam ediyor, kül yağışından dolayı mahallemizde nefes almak neredeyse imkânsız. Santrallerin bize vermiş olduğu zararlardan dolayı kaldırılmasını istiyoruz. Santralle yoğun şekilde kül bırakmaktadır.

MAHALLENİN KALDIRILMASI ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ’

Ayrıca kömür rezervi için acil istimlâk yapıldı. Ekonomik durumu iyi olan insanlar göçtü. Burada yaşayan insanlar içinde uygun bir tahsis edilerek Çoğulhan Mahallesinin bulunduğu yerden kaldırılmasını istiyoruz" dedi. İmza kampanyasının bir hafta süreyle devam edeceğini aktaran muhtar Şahin, toplanan imzaların Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığına, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürlüğüne göndereceklerini söyledi. Mahalle sakinlerinden Cumali Şahin (46) ise, yağan karın santralin kül bırakması nedeniyle siyah renge büründüğünü belirtti. Mahalle sakinlerinden Zekeriya Çiçek (45) ise; "Mahallemizin kaldırılması çocuklarımızın geleceği için önemlidir" diyerek toplanan imza kampanyasına destek verdi.

Erdi İşbilir/Elbistan



 

Editör: Mahmut Beyaz