Dünyada 4 milyon 260 binden fazla kişiye bulaşmasının yanı sıra 292 binden fazla kişinin ölümüne sebep olan yeni tip koronavirüs (COVİD-19) salgını, Türkiye’de de 3 bin 894 kişinin hayatına mal oldu. Sağlıktan ekonomiye, siyasetten eğitime, sosyal hayattan birçok alana dünyanın dengesini alt üst eden koronavirüs, hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Salgının Türkiye’de yayılmaya başladığı ilk günlerde, yayılımı azaltmak adına ilk olarak 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşlara sokağa çıkma yasağı getirilmişti. Ardından ise 20 yaş altı çocukların sokağa çıkması kısıtlanmıştı. 65 yaş üstü ve 20 yaş altı vatandaşlar için sokağa çıkma kısıtlaması devam ediyor. 4 Mayıs’ta yapılan kabine toplantısının ardından normal hayata dönüşün kademe kademe başlatılacağı belirtilmiş ve sokağa çıkma izinlerinin ne zaman olacağı açıklanmıştı. 65 yaş üstü vatandaşların 10 Mayıs'ta dışarı çıkmasının ardından sıra 20 yaş altı için sokağa çıkma iznine geldi. 0-14 yaş arası çocuklar bugün belirtilen saatlerde aileleriyle birlikte dışarı çıktı.

ÇOCUKLAR PARKLARA KOŞTU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan kararlar gereği 0-14 yaş arası çocuklar 11.00 ile 15.00 saatleri arasında yürüme mesafesiyle sınırlı olmak, sosyal mesafe kuralına uymak ve maske takmak kaydıyla dışarı çıktı. Saat 11’de başlayan izinle birlikte cadde ve sokaklara dökülen çocuklar, özellikle park ve bahçelere akın ederken, saat 15’e kadar gönüllerince sokakların tadını çıkardı, 50 günlük stresi attı. Günlerdir evlerinden çıkmayan çocukların mutlu olduğu ve karşılaştığı mahalleden arkadaşlarıyla sosyal mesafeyi koruyarak ayaküstü sohbet ettiği görüldü.

ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA DA DIŞARI ÇIKABİLECEKLER
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu. Erdoğan 20 yaş altı sokağa çıkma izni ile ilgili şunları söyledi;
“Yaşlılar, 17 Mayıs Pazar günü 11.00-15.00, 20 yaş altı da 20 Mayıs Çarşamba ve 22 Mayıs Cuma günlerinde sokağa çıkmayı sürdürecektir."

“OKULU VE ARKADAŞLARIMI ÖZLEDİM”

Kahramanmaraş’ın Ulu Camii’nden çarşı istikametine annesiyle birlikte yürüyen Ayşe Taşçı, “Okulu, teneffüsleri, arkadaşlarımı, gezmeyi çok özledim. Ama koronavirüs nedeniyle artık hiç gezemiyorum." dedi.

Anne Hatice Taşçı ise "İki aydır evdeyiz ama çocuklarla dolu dolu geçirdik. Etkinlikler yaptık, aile bağlarımız da güçlendi. İyi tarafını da görmüş olduk. Bugün çok mutluyuz. İnşallah ülkemiz de tüm dünyamız da bir an önce bu durumdan kurtulur." şeklinde konuştu

“DÜNDEN BERİ PLAN YAPIYORUZ”

İki çocuğunu dışarı çıkaran Fatma Doruk da çocukların artık evde sıkıldığını ifade ederek, iznin kendilerine çok iyi geldiğini kaydetti.

Kızının bugün erkenden kalktığını aktaran Doruk, "Dünden beri planlar yapıyoruz. Saat 11.00 olunca hemen dışarı çıktık. Gerçekten çocukların ihtiyacı vardı. İyi geldi." diye konuştu.

“KAHVALTIDAN SONRA KENDİMİZİ DIŞARI ATTIK”

Bir diğer baba Faruk Benli ise kızı Ravza Benli’nin evdeyken de yeni oyunlar öğrendiğini ama dışarıyı çok özlediğini belirterek, doya doya eğlenmeye çalıştığını dile getirdi.

Çocuğunun sokağa çıkacağını öğrenince çok mutlu olduğunu anlatan Benli, şunları ifade etti: "Gece sevincinden uyuyamadı. Kahvaltıdan sonra kendimizi hemen dışarı attık. Bugün parkta oynayacak, uzun süredir yiyemediği pizzaya kavuşacak. Çocuklara koronavirüsü anlatamıyorsun. Anlattığın zaman boğazın düğümleniyor. 'Bana gösterebilir misin?' diyor. 8 yaşında bir çocuğun hayal dünyasının birden bire dumura uğraması, orada kifayetsiz kalmak, onu da beni de sıkıyor. Bugün oğlumdan daha çok mutlu oldum çünkü onun üzüntüsünü görmek çok kötü. Bugün 4 saatin tadını çıkarmaya çalışacağız."

“DIŞARI ÇIKTIĞIM İÇİN MUTLUYUM”

Çocuklardan 9 yaşındaki Ahmet Bayram da koronavirüsten dolayı uzun süredir dışarı çıkamadığını aktardı.

Bayram, "Allah devletimizden razı olsun. Bize dışarı çıkma izini verdi. Ailem ile dışarı çıktım. Çok mutluyum. Ailem beni 4 saat boyunca gezdirecek. Bu süre içinde bisiklet süreceğim. Bize verilen süreyi iyi değerlendireceğim. Kurallara da uyacağım. Maske ve eldivenimi taktım." diye konuştu.

13 yaşındaki Esra Atasev de dışarı çıkarken tüm tedbirlerini aldıklarını belirterek, "Bugün devletimiz bize 4 saat dışarı çıkma izini verdi. Çok mutlu olduk. Ben de kuzenim ile dışarı çıktım. Parktayız. Top oynuyoruz. Vaktimizi iyi değerlendiriyoruz. Baharın tadını çıkarıyoruz. Büyük bir umut ile bu salgının bir an önce bitmesini bekliyoruz." dedi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz