Haftada en az bir kez balık yemek yaşlanmaya bağlı zihinsel faaliyetlerdeki düşüşü en az üç-dört yıl yavaşlatıyor. Balık ağırlıklı diyet uygulayanlar yaşlılıkta daha keskin bir zekâya sahip oluyor. Daha önce yapılan bazı araştırmalar da balık yiyen insanların Alzheimer hastalığına yakalanma ve kalp krizi geçirme risklerinin azaldığını göstermişti. Bu araştırmalar, somon ve tuna gibi omega-3 yağ asidi açısından zengin olan balıkların bütün kalp hastalıklarını önleyici bir etki yaptığını da ortaya koymuştu. Balığın faydaları ile ilgili konuşan Kahramanmaraş Balıkçılar Derneği Başkanı İbrahim Sarı, balığın insan vücudunun her zerresine iyi geldiğini ve özellikle beyin gelişimine çok önemli faydalar sağladığını söyledi. “Balıkçılar olarak eğitim gören çocuklarımızın muhakkak balık yemelerini tavsiye ediyoruz” diyen Sarı, sağlıklı bir yaşam için balığın şart olduğuna vurgu yaptı. Öte yandan Diyetisyen Neslihan Kılınç ise, “Özellikle hamilelik döneminde bebeğin göz ve beyin fonksiyonlarının gelişmesi için balık tüketimi zorunludur. Böylece erken doğum, düşük ve zayıf bebek doğma riski azalmaktadır” diye konuştu.

SARI: BOL BOL BALIK VAR
Sarı, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Genel olarak sezonu değerlendirecek olursak; balık var, alıcı var, Pazar var. Bol bol balık geliyor. Malumunuz denizden çıkan balıklar piyasalarda, tezgâhlarda yerini aldı. Sezon olarak hamsi, istavrit, barbun, palamut, çinekop, lüfer gibi balıklar şu anda tezgâhlarda bol bol var. Fiyatlar geçen yıla göre 3-5 lira arttı. Örneğin hamsi geçen yıl 25 TL idi, bu yıl 30 TL. Levrek geçen yıl 50 TL idi, bu yıl 55 TL. Çupra 45 TL idi, 50 TL oldu. Yani birçok balık türünde fiyatlarda küçükte olsa bir artma söz konusu. Pandemi ortamında insanlar sağlıklı yiyeceklerin başında gelen balığa ilgisini artırdı. Balık çok sık tüketilmeye başladı. Ancak tabii yine de geçtiğimiz yıllara oranla az.

“ÇOCUKLARIMIZ BALIK TÜKETSİN”
Balık insan vücudunun her zerresine iyi geliyor. Balığın en çok fayda sağladığı şey ise beyin gelişimi. Omega değeri, vitamini çok fazla. Şu anda yüz yüze eğitim devam ediyor. Okullar yeni açıldı. Biz balıkçılar olarak eğitim gören çocuklarımızın muhakkak balık yemelerini tavsiye ediyoruz. Az önce de söylediğim gibi balık insan beyninin gelişimine çok büyük faydası var. Dolayısıyla okullarda gelişen ve öğrenim gören çocuklarımızın balık yemesi, onların zihinsel gelişimini olumlu yönde etkileyecektir. En azından haftada 1 defa balık tüketilmesi gerekiyor. Buradan velilere sesleniyorum; çocuklarınızın gelişimini desteklemek adına haftada en az 1 defa çocuklarınıza balık yedirin. Sağlıklı bir yaşam için balık şart.”

KILINÇ: BALIK TÜKETİMİ İNSANLARDA ZİHİNSEL GELİŞİMİ ARTTIRMAKTADIR
Diyetisyen Neslihan Kılınç, konuşmasında şunları kaydetti: “Daha anne karnındayken omega 3 ihtiyacımız başlar ve yaş ilerledikçe bu ihtiyaç da giderek artar. Sağlıklı bir hayat sürebilmek için her yaş grubundan insanın balık tüketmesi şarttır.  Balıkta proteinler, mineraller vitaminler ve en önemlisi omega 3 bulunmaktadır. Omega 3 yağ asitlerinden EPA ve DHA’nın tedavi edici özelliği bulunmaktadır. Faydalarını kısaca şu şekilde sıralayabiliriz: kalp ritim bozukluğunu düzenler, ani kalp krizi riskini azaltır, kan yağı seviyesini düşürür.  Balık tüketimi insanlarda zihinsel gelişimi arttırmaktadır. Beyin ve gözdeki omega 3 seviyesinin düşmesi, depresyon, hafıza kaybı, şizofreni ve görme bozuklukları gibi problemlerin ortaya çıkmasına yol açar. Omega 3 yağ asidi gözlerin uygun şekilde çalışmasını ve beynin görevlerini eksiksiz yerine getirmesini sağlar. Bu özelliği ile okul çağı çocuklarının beslenmesinde olmazsa olmazdır. Son yapılan çalışmalara göre çocuklardaki dikkat eksikliği, hiperaktivite ve IQ seviyesindeki düşüklük DHA miktarının azlığından olabilmektedir.

“HAMİLELİKTE BEBEĞİN GÖZ VE BEYİN FONKSİYONLARI İÇİN BALIK ZORUNLUDUR”
Ayrıca mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemini güçlendiren besinler tercih etmek gerekir. Balık bu tercihlerin başında yer almalıdır çünkü hücre duvarını daha sağlam hale getirir ve hastalıklara karşı vücudun direnç kazanmasına yardımcı olur. Özellikle hamilelik döneminde bebeğin göz ve beyin fonksiyonlarının gelişmesi için balık tüketimi zorunludur. Böylece erken doğum, düşük ve zayıf bebek doğma riski azalmaktadır. Hamilelik boyunca balık tüketmek doğum sonrası depresyonu da önlemektedir. Özellikle hamileliğin son 3 ayında anneden bebeğe önemli ölçüde omega 3 iletilmektedir.  Dünya geneline bakıldığında balık tüketimi fazla olan ülkelerde depresyon ve kalp krizine bağlı ölüm oranı düşüktür. Haftada 300 gr ya da 3 öğün uskumru, ringa, kefal, sazan, hamsi gibi yağlı balıkları tüketmek veya günde 200 mg EPA ve DHA desteği almak hastalık risklerini en aza indirecektir.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz