Devlet destekleme ödemelerinin denetlenmesinde, izlenmesinde, raporlanıp sorgulanmasında sağlıklı ve güvenilir değerlendirilmesinde çiftçilere ait her türlü tarımsal verilerin kayıt altına alındığı ÇKS ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, 30 Haziran 2018 tarihinde süresi dolacak olan ÇKS başvurularının bir an önce yapılmasını istedi. Çiftçilerin kayıt için son güne kaldığı zaman aşırı yoğunluğa maruz kaldıklarını dile getiren Çetinkaya, “Bakan bey 2017 yılında Kahramanmaraş’ta bir çalıştay düzenledi. Bu çalıştayda vermiş olduğu bazı sözler vardı. Sağ olsun bunlardan bir tanesi 2017 yılı ÇKS dosyalarının uzatılmasıydı. Bunu uzattılar. Bunun yanı sıra Kahramanmaraş’ta düve desteği yoktu. Bakanımız düve desteğinin sözünü verdi” dedi.

MAĞDURİYETLER GİDERİLDİ
Çetinkaya, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “2018 Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) dosyaları yani devlet desteklemelerinden faydalanmak isteyen çiftçilerimiz 30 Haziran 2018 tarihine kadar kayıtlarını yaptırsınlar. Çiftçilerimiz ÇKS dosyalarını son güne bırakmasınlar. Çiftçilerimiz bundan dolayı olası bir mağduriyet yaşamasınlar ve devlet teşviklerinden ürün desteklerinden faydalansınlar. Çiftçilerimiz kayıt için son güne kaldığı takdirde aşırı yoğunluğa maruz kalıyor. Ayrıca da eksik evraklardan dolayı mağduriyetler yaşıyorlar. Biliyorsunuz ki 2017 yılında desteklerin yapım süresi bitmişti. Bakan beyin Kahramanmaraş’a gelişiyle alakalı bu yaşanılan mağduriyetleri dile getirmiştik. Bununla beraber de Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanımız Şemsi Bayraktar’ın da yoğun girişimleriyle 15 günlük bir zaman zarfında tekrar geri uzatıldı. 2017’nin son günlerinde mağduriyet yaşayan çiftçilerimizin mağduriyeti giderildi. Bu Türkiye genelinde uygulandı.”

YÜZDE 50 MAZOT DESTEĞİ
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 2018 yılı içerisinde yüzde 50 mazot desteği beklediklerinin altını çizen Çetinkaya, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Bakan bey 2017 yılında Kahramanmaraş’ta bir çalıştay düzenledi. Bu çalıştayda vermiş olduğu bazı sözler vardı. Sağ olsun bunlardan bir tanesi 2017 yılı ÇKS dosyalarının uzatılmasıydı. Bunu uzattılar. Bunun yanı sıra Kahramanmaraş’ta düve desteği yoktu. Bakanımız düve desteğinin sözünü verdi. Biliyorsunuz 2017 yılında yaptırmış olduğumuz ÇKS dosyalarında da Milli Tarım Seferberliği ile alakalı yeni eklenen bir kalem vardı. Mazotun yüzde 50’si sizden yüzde 50’si bizden diye bir proje kampanya başlamıştı. Bu kampanya ile birlikte 2018 yılında 2017 yılında yaptırdıkları dosyaların içerisinde bu kalemde vardı. 2018 yılında inşallah ilerleyen günlerde çiftçilerimizin hesabına yatacak olan paraların içerisinde yüzde 50 mazot desteğinin yatacağını bekliyoruz.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz