Günümüz dünyasında hem kadınlar hem de erkekler için bakımlı olmak şart olurken, özellikle kadınlar için önem kazanan estetik ve güzellik bakımı noktasında dikkat edilmesi gerekenleri siz okuyucularımız için araştırdık. Özellikle güneş ışınlarının direkt geldiği ve cilt üzerinde olumsuz etkiler yarattığı bu sıcak yaz dönemlerinde alınması gereken önlemleri Nisan 12 Güzellik ve Estetik Merkezi’nden Uzman Estetisyen Emine Yücedağ anlattı. Cilt bakımı yaptırırken nelere dikkat edilmeli? Yaz tatilinde cildin güneşten zarar görmemesi için neler yapılması gerekir? Mezoterapi tedavi yöntemi nedir ve nasıl uygulanır? Lazer epilasyonda estetisyenlerin yaptığı hatalar nelerdir? İşte tüm bu sorularımızı yanıtlayan Uzman Estetisyen Yücedağ, estetik ve güzellik bakımında doğru ve yanlış bilinenleri en ince ayrıntısıyla açıkladı. 

“AYDA BİR CİLT BAKIMI YAPTIRILMALI”
Sağlıklı bir cilde sahip olmak için ayda bir cilt bakımı yaptırmanın önemli olduğunu kaydeden Yücedağ, “Cildimizin genel sağlığı için ayda bir mutlaka cilt bakımı yaptırmak gerekiyor. Cildimize gün içerisinde ellerimizle çok fazla temas ediyoruz bunun dışında gözle görülmeyen ama cildimize yapışan kirler tozlar olumsuz etkiler yaratıyor. Tüm bunlardan arınmak için ayda bir mutlaka genel bakım yaptırmak gerekiyor. Hiçbir şey yaptırmıyorsa bile bir kişi günlük hayatında mutlaka cilt yapısına uygun bir temizleyici, bir nemlendirici ve bir de güneş koruyucu kullanmak zorunda. Yaz aylarında tene çok yoğun bakımlar yapılmaz genelde soft bakımlar yapılır. Bizim şuan ki bahsettiğimiz cildin genel yapısına uygun klasik bir bakımdır. Temizleyici ile cildimizi arındırıp gün içerisinde cildimize yapışan kiri, tozu, attıktan sonra nemlendirici ile cilt yüzeyini nemlendirip son olarak güneş koruyucu ile koruma safhasına geçmek gereklidir. Güneş koruyucularımızın cilt yapısına uygun 30 ya da 50 faktörlük olması şartıyla, gün içerisinde 2 veya 3 defa uygulayarak cildimizi dış etkenlerden ve yoğun ışıklardan koruyabiliriz” dedi. 

“CİLT ASLA SIFIRLANARAK ESKİ HALİNE DÖNMEZ”
Güneş lekelerinin cildi olumsuz etkilemesinde stres ve sıkıntının önemli bir rol oynadığına dikkat çeken Yücedağ, sözlerine şu şekilde devam etti, “Güneş lekeleri birden bire ortaya çıkan bir durum değildir. Doğduğumuz andan itibaren güneş ışınlarına maruz kalıyoruz ve güneş lekeleri belli bir süre sonra herhangi bir rahatsızlıkla, yoğun bir güneşlenmeyle veya aşırı stres ve sıkıntı anında kendini ortaya atıyor. Benim cildim birden lekelendi diye bir şey asla söz konusu olamaz. Cilt lekelenmesi süreçli bir şeydir. Deri altımızda melaninler mevcuttur bu melaninler zaman içerisinde deforme olarak vücudun en zayıf noktasında kendisini dışa atar. Cilt asla sıfırlanarak eski haline dönmez. Sadece melanin tedavi edilerek sıfıra indirilmeye çalışılır yani dibe çekilir. Sonrasında cilt aydınlatılır yani bir nevi üstü kapanmış olur. Cilt tedavisi için gelen müşterilerime de aynı şeyi söylüyorum, cilt asla sıfırlanarak eski haline dönmez. Bunu tansiyon hastalığına benzetebiliriz. Nasıl ki bir tansiyon hastasının tansiyonunu dengelemek amacı ile sürekli ilaç kullanması gerekiyorsa lekeli cilde sahip insanlarında sürekli cilt bakımı yaptırması gerekiyor.”

“YANLIŞ GÜNEŞLENME CİDDİ RAHATSIZLIK SEBEBİ”
Yaz tatilinde güneşlenirken dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Yücedağ, “Yaz aylarında ve tatil sezonunda olduğumuzdan dolayı insanların güneşlenirken bazı noktalara dikkat etmesi gerekiyor. En fazla 15 dakika güneş altında durulması gerekiyor ve ciltlerin gerçekten iyi korunması gerekiyor. Cildimiz güneş ışınları ile birebir temas içerisinde bulunduğu için yanlış güneşlenmede ciddi rahatsızlıklar meydana gelebiliyor. Bu rahatsızlıkların başında cilt kanseri geliyor. Bronzlaşmak isterken yanmamaya ve vücudumuzda kalıcı hasarlar bırakmamaya dikkat etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

“MAZOTERAPİ BAKIM DEĞİL TEDAVİ YÖNTEMİDİR”
Ciltteki leke ve çatlakların yok edilmesinde kullanılan mezoterapi tedavisi hakkında bilgiler veren Yücedağ, “Merkezimizde mezoterapi işlemi de uygulanmaktadır. Mazoterapi bir bakım değil tedavi yöntemidir. Ciltteki ince çizgilerden tutunda lekelere, çatlaklara kadar uygulanıp iyileştirme yapan bir işlemdir. Cildi besleyen ve onaran bir tedavi yöntemidir. Uygulama medikal ürünler eşliğinde gerçekleşiyor. Diyelimki sivilce izleri, çukurlukları bulunan bir cilt mevcut öncelikle bir lokal anestezi işlemi uyguluyoruz daha sonra dermapen dediğimiz cihaz ile cilt yüzeyine mikro porlar açıyoruz ve mikro porlardan o sorunlu bölgeyi onarmak adına deri altına ürün gönderiyoruz. Mezoterapi cilt bakımı gibi süreklilik isteyen bir iş değildir. Seanslarla gerçekleştirilir, 4-6 ve 8 seansta tamamlanır” şeklinde konuştu.

“LAZERİN KANITLANMIŞ BİR ZARARI YOKTUR”
Lazer epilasyon esnasında ve sonrasında estetisyelerin yaptığı 7 hatayı anlatan Yücedağ, lazerin kanıtlanmış veya kanıtlanmamış bir zararının olmadığını dile getirerek, maddeleri şu şekilde sıraladı; 
“-Birinci önceliğimiz vücutta bulunan uzun kıllara lazer atışı yapılmamasıdır. Bunun sebebi de tene verilen yoğun enerjiden kaynaklanıyor. Bu enerji siyaha yani koyu renge odaklanıyor ve atışını ona yapıyor. Cilt yüzeyinde uzun kıl bulunuyorsa ve buna lazer atışı uygulanırsa o kıllar yanarak tene yapışıyor ve iz bırakıyor.
-İkinci olarak, cilt tipine uygun doz ayarını bilmeden etkisiz atışlar yapılması lazer epilasyon uygulanan kişide olumsuz sonuçlar alınmasına yol açıyor. Burada yapmamız gereken öncelikle kişinin ten rengini iyi analiz etmektir. Lazer işlemi için ten renkleri 4 sınıfa ayrılıyor. 1 numara en açık ten rengidir 2,3 ve 4’e doğru koyulaşır 4 numara en koyu olandır.
-Üçüncü hata ise sürekli aynı dozda işlem uygulanmasıdır. Sürekli aynı dozda çalışıldığı takdirde vücut o doza alışır ve bir süre sonra işlem etkisini kaybeder. Burada yapılması gereken şey küçük dozlardan büyük dozlara doğru bir yol izlenmesidir. Bunun alt sınırına 10 ile başlanmasını, üst sınırının ise işlem gören insanın vücut yapısına ve acı eşiğine göre değişmesini örnek verebiliriz.
-Lazerde yapılan dördüncü bir hata ise uygulama yapılan kişiye hormonal bir sorununun olup olmadığının sorulmamasıdır. Örnek verecek olursak kişi Lazer işlemi yaptırmak için geldiğinde ben baktığım zaman nasıl bir işlem uygulamamız gerektiğini görebiliyorum. Bunları bilmeden, gerekli soruları sormadan direkt işleme başladığımız takdirde olumsuz sonuçlarla karşılaşabiliriz.
 -Dikkat edilmesi gereken beşinci husus ise, bronz tene işlem uygulanmamasıdır. Lazerin ana mantığı renge atış yapmaktır. Kıl kökleri siyahtır bronzlaşmadan dolayı ten rengide siyah olunca enerjiyi tamamen ten rengi çekiyor. Böyle bir işlem uygulanması halinde hem yanık riskleri oluşuyor hem de etkisiz bir işlem ortaya çıkıyor.
-Altıncı hususumuz, cilde yeterince soğutma işleminin yapılmamasıdır. Yeteri kadar soğutma işlemi yapılmadığı takdirde yanık riski artıyor. Mesela en çok yüz bölgesine işlem uygularken yaşadığımız bir konudan örnek verecek olursak, yüz bölgesine soğutma işlemi uygulandığında yüzümüzde bulunan ayvacık tüylerimizde bu işlemi algılıyor ve lazer kıl köklerimiz yakıp yok ederken bir taraftan da o ayvacık tüylerimizi besleyebiliyor. Böyle bir yan etki mevcut ve bunu hiçbir şekilde önleyemiyoruz. Bu tip bir işlem aşırı dikkat ve profesyonellik gerektiriyor.
-Son hususumuz ise lazer danışanlarına öncesi ve sonrasının anlatılmamasıdır. Danışanlarımıza işlem öncesinde ve sonrasında yapılması gereken şeyleri anlatmak zorundayım. Bu ve bunlara benzer 7 hata estetisyenlerin yaygın olarak yaptığı belirgin hatalardır.”


LAZER KİMLERE YAPILMAZ?
Lazer işlemini kadın ve erkek herkesin yaptırabileceğine dikkat çeken Yücedağ, “Lazer işlemini hem erkekler hem de kadınlar yaptırabilir. Bunun hiçbir sakıncası bulunmuyor. Yaygın olarak insanların lazer hakkında düşündüğü şey ‘lazer zararlı’ kanısıdır. Ben yaklaşık olarak 10 yıldır bu sektörün içerisindeyim ve lazerin kanıtlanmış bir zararı bulunmamaktadır. Aynı zamanda kanıtlanmamış bir zararı da bulunmamaktadır. Yaklaşık olarak 30 yıla aşkın bir süredir dünyanın birçok ülkesinde ve bizim ülkemizde lazer cihazları aktif kullanımdadır. Lazer kimlere yapılmaz diye ifade edecek olursak; kanser hastalarına, yoğun bir şekilde varis tedavisi gören hastalara ve sara hastalarına yapılmıyor. Şayet lazer epilasyon düşünen kişilerin ilk olarak yapması gereken şey iyi araştırmaktır. IPL lazer olarak adlandırılan makinayı ben çok başarılı bulmuyorum ve bununla yapılan işlemlerde olumlu sonuçlar alınmadığını görüyorum. Biz Nisan 12 Güzellik ve Estetik merkezi olarak hibrit teknolojisinden üretilen lazer cihazını kullanıyoruz” dedi.

“HAYAL SATMIYORUZ”
Son olarak müşterilerine seslenen Yücedağ, “İnsanları kaliteye ihtiyaç duyduklarında, etkin sonuçlar elde etmek istediklerinde ‘Nisan 12 Güzellik ve Estetik’ merkezimizi tercih edebilirler. Buraya gelen kişiler maddi ve manevi bir şekilde bana bağlanıyorlar. Benim de müşterilerime saygın davranmam gerekiyor. Bir insanın işine nasıl özenli davranması gerekiyorsa danışanına, müşterisine de öyle davranması gerekiyor. Burada bizim yapmamız gerek şey hayal satmamak olmalıdır yani gelen danışanımıza arkası olmayan vaatlerde bulunmamamız gerekiyor. Tercihiniz bu yönde ve tercihi kaliteden yana olan herkesi Nisan 12 Güzellik ve Estetik merkezimize bekliyoruz” açıklamalarında bulundu. ^

(Haber: Tuğçe Kayar)

Editör: Mahmut Beyaz