Pamuk hasadıyla ilgili bilgi veren Çetinkaya, çiftçinin yoğun bir hazırlık döneminde olduğunu belirtti. “2019 yılı pamuk hasadının başlamasıyla, umarım çiftçimiz hak ettiği ürünü ve rekolteyi alır” diyen Çetinkaya, bu yıl için 131 dönüm civarında ekili pamuk arazilerinin olduğunun bilgisini verdi.

“GİRDİ MALİYETLERİ CİDDİ ANLAMDA ARTTI”
Girdi maliyetlerinin ciddi anlamda arttığından bahseden Çetinkaya, “Kahramanmaraş’ta 2019 yılı pamuk hasatları önümüzdeki günlerde başlayacak. Pamuk hasadının yaklaşmasıyla çiftçilerimizde yoğun bir telaş ve çalışma var. Vermiş oldukları emeğin, alın terinin karşılığını alma vakti çiftçilerimiz için geldi. 2019 yılı pamuk hasadının başlamasıyla, umarım çiftçimiz hak ettiği ürünü ve rekolteyi alır. Çiftçilerimiz bunun için son derece zor şartlar altında üretim yaptı. Biliyorsunuz ki girdi maliyetlerinin ciddi anlamda artması, hava şartlarının ve küresel ısınmanın etkisiyle birçok yeni zararların ve maliyetlerin artmasına sebep oldu” şeklinde konuştu.

“131 DÖNÜM CİVARINDA EKİLİ PAMUK ARAZİMİZ VAR”
“Kahramanmaraş’ta bu yıl için 131 dönüm civarında ekili pamuk arazimiz var” diyen Çetinkaya, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Ümit ediyoruz ki çiftçimiz bu denli girdilerin ve zararların yoğun olduğu bir dönemde üretim yaptı. Bu üretimin karşılığını rekolte olarak, verim olarak alır. Pamuk üreticisi, geçtiğimiz yıllarda fiyatın düşük olması ve maliyetlerin ciddi anlamda yüksek olmasıyla Kahramanmaraş’ta pamuk üretimi bir nebze azalmıştı. Tabii ümit ediyoruz ki bu girdi maliyetleri ve kötü hava şartlarından çitçimiz tekrar etkilenmez ve pamuk üreticisi emeğinin karşılığını alır.”

UMARIM PAMUK ÜRETİCİSİ HAK ETTİĞİ DEĞERİ FİYATI VE REKOLTEYİ ALIR”
Çetinkaya, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Kahramanmaraş’ta pamuk üretimine rekolte olarak baktığımız zaman, 600-700 kilolarla yeni çıkan teknolojik aletlerle ve sulamayla, gübreleme sayesinde aslında geçtiğimiz yıla göre biraz daha rekolte olarak yüksek. Ortalama rekolteye baktığımız takdirde şu an için, her ne kadar zararlarıyla ve haşatlarıyla çiftçimiz mücadele etmiş olsa da, gerekli önlemleri alıp arazide yoğun bir şekilde ilaçlama, zararlara karşı mücadeleden sonra 600 kilo oranında bir rekolte bekliyoruz. İnşallah ümit ettiğimiz rekoltenin altına düşmez. Tabii iyi bir fiyat olması çiftçimiz açısından son derece önemli. Çünkü pamuk Kahramanmaraş’ta olmazsa olmazımız. Stratejik bir ürünümüz. Umarım pamuk üreticisi hak ettiği değeri, hak ettiği fiyatı ve rekolteyi bulur. Kahramanmaraş’ta her geçen gün pamuk biraz daha çoğalır ve çiftçimiz pamuğa küsmez diye ümit ediyoruz.”

Pamuk üreticisi olan ve 200 bin dönüm ekili pamuğu olan Ejder Aydoğan ise yoğun geçen ekim sürecinin ardından pamukta artık hasada başlayacaklarını belirterek, “İnşallah güzel bir hasat dönemi geçiririz” dedi.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz