Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Yunus Ceren, kırmızı etteki son durum hakkında gazetemize konuştu. Üreticinin zor durumda olduğunu belirten Ceren, üreticinin 60 TL’den verdiği eti büyük marketlerin 100 TL’ye halka arz ettiğini ve dolayısıyla eti pahalandırdığını ifade eden Ceren, “Et fiyatları yükseldikçe biz zarar ediyoruz. Ete 10 TL zam geliyor. Yeme ise 4 katı daha çok zam geliyor. Yemcinin işi rahat. Hammaddeyi içeriye stoklamış. Kafasına göre zam yapıyor. Herkes dolar diyor. Her şey dolar değil” ifadelerini kullandı.

“ÜRETİCİ ZOR DURUMDA”
Ceren, konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Üretici zor durumda. Bunun sebebi ise mazot, gübre, yem gibi girdi maliyetlerinin yükselmesi. Tüm maliyetler 2-3 katı oldu. Şu anda dünyada hammadde de bir sıkıntı var. Buda Türkiye’yi etkiliyor. Maalesef bizim esnafımız yani büyük yemci işletmeler bu durumu kötüye kullanıyor. Kaça aldın, kaça sattın diye bir şey. Kafalarından yüzde 30 yüzde 50 zam yapıyorlar. Buda bizim üreticimizi zor duruma sokuyor. Biz üreticiler olarak kesinlikle et fiyatlarının yükselmesinden yana değiliz. Et fiyatları yükseldikçe biz zarar ediyoruz. Ete 10 TL zam geliyor. Yeme ise 4 katı daha çok zam geliyor. Yemcinin işi rahat. Hammaddeyi içeriye stoklamış. Kafasına göre zam yapıyor. Herkes dolar diyor. Her şey dolar değil. Bu ülke bizim.

“ÜRETİCİLERİMİZİN İŞLETMELERİNDEKİ HAYVAN SAYISI YÜZDE 30 CİVARINDA”
Şu anda yem 230 TL bandında. Bu fiyatlara yem olur mu? Yemcilerin kullandığı hammaddenin yüzde 20’si dışarıdan geliyor. Bunun hepsi dolar mı? Bu halk et yesin. Et Türkiye için çok hassas bir konu. Biz üretelim, halkımız yesin. Her sofraya et girsin. Et pahalanmasın. Eti aracılar pahalandırıyor. Benim üreticim erkek tosunun kilogramı fiyatını 60 TL’den sakatatın kilogramını ise 55 TL’den veriyor. Ama bugün market zincirlerine bir gidiyorsunuz etin fiyatı 90-100 TL. Böyle bir dünya yok. Market zincirlerine güç yeteceği kalmadı. Hepsi zengin oldu. Nohutu 5 TL’den alıp 20 TL’ye satıyorlar.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz