TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç, BİLSEK Gençlik Kulübü Derneği’nin İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen ‘Gelecek İçin Gençlik Vizyonu’ projesi kapsamında düzenlenen 2023 Türkiye Vizyonu Gençlik paneline katıldı. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Cahit Zarifoğlu Konferans Salonu’nda düzenlenen panel, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başladı. Panelin ilk bölümünde BİLSEK Gençlik Kulübü Derneği Başkanı Sinan El, KSÜ Rektörü Niyazi Can ile TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç birer selamlama konuşması yaptı.

“BİRÇOK PROJEYE İMZA ATTIK”

BİLSEK Gençlik Kulübü Derneği olarak yerel, ulusal ve uluslararası ölçekte birçok projeye imza attıklarını belirter Dernek Başkanı Sinan El, “BİLSEK Gençlik Kulübü Derneği olarak 2006 yılından bu yana özellikle gençler için yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde birçok projeye imza attık. Gençlerin bireysel, sosyal ve mesleki anlamda gelişimlerine katkı sunacak bir projedir bu projemizde. Aslında BİLSEK Gençlik Kulübü Derneği olarak 2014-2015 yıllarında uyguladığımız BİLSEK Gelişim Akademisi Projesi’nin bir bileşeni konumunda bu projemiz. Asıl amacımız, BİLSEK Gençlik GElişim Akademisi’ni güçlendirmek, bu çatı altında gençlerimize yönelik birçok proje hazırlamak veya uygulamaktır. Umarım gençlerimiz istifade edecektir. Bireysel gelişim, toplumsal dönüşüm vizyonunudaki bireysel gelişimlerini özellikle sağlamak önemli. Toplumsal dönüşümü de böylelikle sağlamış oluruz” dedi.

“BİLSEK’İN ÇALIŞMALARINI ÖNEMSİYORUZ”

KSÜ Rektörü Niyazi Can ise BİLSEK’in faaliyetlerini önemsediklerini belirterek, gençlere yönelik bütün çalışmalara destek vereceklerini söyledi. Rektör Can, “KSÜ olarak BİLSEK’in faaliyetlerini önemsiyoruz. Kendi vizyonumuz ve misyonumuzu düşündüğüm zaman BİLSEK’in faaliyetlerinin bizim vizyonumuza destek veren çalışmalar olduğunu görüyoruz. Biz KSÜ olarak, bize emanet edilen 35 bin öğrenciyi, 8 kampüsümüzde, 23 fakülte ve yüksekokul çatısı altında, 22 araştırma ve uygulama merkezi, 60’ın üzerinde öğrenci topluluğu faaliyetleriyle gençlerimizi hem mesleki anlamda hem de dünyanın gidişatının gerektirdiği teknoloji, bilgi, beceri ve gerekli donamımı sağlayacak şekilde yetiştirme gayreti içerisinde bulunurken, BİLSEK gibi STK’ların bizim çalışmamazı destek verdiğini gördükçe daha da güçleniyoruz. Çünkü gençlik çok önemli, zaten bizim hitap ettiğimiz kitle de gençlerden oluşuyor. Gençlerimize çok önemli görevler düştüğü gibi, gençlikle ilgili faaliyetlerin içinde bulunan bizim gibi kurumlara da büyük sorumluluklar düşüyor” ifadelerini kullandı.

“KİŞİSEL GELİŞİMİ TAMAMLADAN AYAKTA KALMAK MÜMKÜN DEĞİL”

Rektör Can’ın ardından kürsüye gelen TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç ise gençlere birbirinden önemli tavsiyelerde bulundu. Kişisel gelişimin önemli olduğuna dikkat çeken Güvenç, “Bizim nesillerimiz sahipsiz büyüdüler, ideoloji kurbanı oldular, boş işlerle meşgul edildiler. Önümüzde böyle güzel rehberler olmadı, iyiye yönlendiren, çalışın, çabalayın, öğrenin, kendinizi geliştirin iddialı olun diye yönlendirenler olmadı. Boş slogan üreten, sokağa çıkarmaya çalışan, sokaklarda kavgayı teşvik edenler oldu önümüzde. Onun için on sıralarda oturan insanlar gerçekten ülkemiz için önemli. Siz gençlerin yanındalar, önündeler, dertlerinizle ilgileniyorlar ve doğruyu anlatıyorlar. Okuyun, çalışın, gelişin, iddialı olun diyorlar. Günümüzde çalışmadan, üretmeden, iddialı olmadan, kişisel gelişimini tamamlamadan ayakta kalmak mümkün değil. Dünyanın en iyi okulunu da bitirseniz, eni iyi diplomalarını da alsanız, eğer onun üstüne kendiniz bir şey koymuyorsanız, kişisel gelişiminizi tamamlamıyorsanız, iştigal ettiğiniz alanda ben de varım diyemiyorsanız işiniz zor. Dünya, küçük bir köye döndü. Sen artık Washington’da, Japonya’da, Almanya’da doğan çocukla rekabet ediyorsun. Onun için işimiz hem zor, hem kolay. Zor olduğu için küresel rekabetin bu kadar gelişmiş olması, kolay olan ise Allah’a şükürler olsun onlarla rekabet edebilecek alt yapımızın, okullarımızın, hocalarımızın olması. Bizim dönemimizde olduğu gibi sahipsiz değilsiniz” ifadelerini kullandı.

“BAŞARILI OLMANIN BİR NUMARALI SIRRI İLETİŞİM”

Üniversite yıllarında yaşadığı zorlukları dile getiren Başkan Güvenç, gençlere başarılı olmanının sırrını anlattı. Güvenç, “Ne zaman üniversite gençleriyle bir araya gelsem, 1979’da gittiğim İstanbul’da suyu olmayan, fuel oili yanmayan, geceleri iki-üç battaniyeyi üzerimize alsak da soğuğu kesemediğimiz yurt ortamı aklıma gelir. Yiyeceğin, içeceğin olmadığı günler aklıma gelir ve duygulanırım. Bugün öyle değiliz. O günlere göre çok daha iyiyiz, belki çok para veremiyoruz ama sabah ve akşam yemeğini karşılayacak desteği sağlayabiliyoruz. Yeter mi yetmez. Hiç yoksa sıcak kütüphanelerimiz var, size musallat olan, kötülüğe teşvik edenler değil, çalışın ve üretin diyenler var. Bu çok önemli. Benim 40 yaşımdan sonra deneme yanılma yoluyla yaptığım, kariyerime bakılırsa başarılı olarak düşündüğüm ama belki de 50’sinden sonra öğrendiğim başarının üç tane sırrını söyleyip konuşmamı bitireceğim. Modern insanın başarılı olabilmesi için bir, iletişimi iyi yöneteceksiniz. Tekrar ediyorum iletişim. Nedir? Hocanızla, ailenizle, kardeşinizle, yurttaysanız oda arkadaşınızla iyi geçineceksiniz. Sınıftaki arkadaşınızla iletişim kuracaksınız. İletişim, iletişim, iletişim gençler. Günümüz dünyasında başarılı olmanın bir numaralı sırrı iletişimdir. Çok zeki olabilirsin ama anneni idare edemiyorsan işin zor. Kardeşinle geçinemiyorsun işin zor. Sınıf arkadaşınla kavga ediyorsan işin zor. Dikey ilişki, yatay ilişki, paralel ilişki her neyse tüm ilişkileri iyi yönetmeyi öğreneceğiz” dedi.

“ZAMANI İYİ YÖNETECEĞİZ”

İletişimin ardından zaman yönetiminin önemli olduğuna dikkat çeken Güvenç, sözlerini şu şekilde sürdürdü, “İkincisi, zamanı iyi yöneteceğiz. Zaman çok önemli. Günümüz dünyasında 12 saat, 10 saat uyayan adamdan bir şey olmaz. Tam can evinimizden yakaladım değil mi? 10 saat uyumayacağız. Yatacağımız zamanı da, kalkacağımız zamanı da bileceğiz. 12’de yatacağız, sonrasında verim düşüyor zaten. Sosyal medyada geziyorsunuz, arabesk şarkılar dinliyorsunuz toparlamak zor. Zaman çok değerli ve günlük belirli zamanlarınızda yabancı dil çalışmayı, akademik kitaplar okumayı alışkanlık haline getireceksiniz. Değişik konularda, tek taraflı okumadan.”

“İŞİ BİLENLER PARAYI DÖRDÜNCÜ SIRAYA KOYUYOR”

Personel yönetiminin de önemli olduğunu vurgulayan Güvenç, paranın son sırada olması gerektiğini belirterek, “Sizi şuan da ilgilendirmiyor ama üçüncüsü, personel yönetimidir. Bunu da hocalarımız için söylemiş olalım, personel yönetimini yani insan idare etmeyi çok iyi bileceksiniz. Bu da iletişimle ilgili. Döndüncü sırada ne var biliyor musunuz? Türk insanının aklında hep bu var, para, para, para diyor ya Napolyon? İşi bilenler parayı döndüncü sıraya koyuyor. Türkiye’de bir dert var, rektöre sor para, belediye başkanına sor para, valiye sor para, müdüre sor para. Para yok ki ne yapalım diyor herkes. Bunları sıralarsak, tembel olmazsak, başarılı oluruz” şeklinde konuştu.

“BİRBİRİMİZİ ANLAMAYA ÇALIŞACAĞIZ”

Gençlere, “Kesinlikle ideolojilere kurban olmayın, ülkenizi sevin, insanınızı sevin, devletinizin kıymetini bilin” uyarısında bulunan Güvenç, “Bu coğrafyada, bu ülkenin ayakta kalabilmesi için solcumuz, sağcımız, Alevimiz, Sünnimiz, Kürdümüz, Türkümüz bir olacağız. Birbirimizi anlamaya çalışacağız. Birbirimizi tolere etmeye çalışacağız. Birbirimizi düşman bellemeyeceğiz. Kimse kimseyi yargılamayacak. Onun başı örtülü, onun başı açık, nonu bilmem ne. Hepimiz insanız, hepimiz bu toprakların çocuğuyuz. Kim ki sana komşunu düşman belletiyor, düşmanın odur. Fırsat veremeyeceğiz. Türkiye’ye çok zaman kaybettirdiler. Bir olacağız, beraber olacağız, birbirimizi anlamaya çalışacağız. Bileceğiz ki bir olursak bu ülke güçlü olur, diri olur. Bu bizim inancımızın da gereği. Hep söyledim, her toplantıda da söylüyorum. Hz. Ali’nin bir sözü benim meslek hayatımın şekillenmesini sağladı. Bir valiye mektup yazıyor Hz. Ali, ‘Ey vali, yönettiğin insanlara karşı adil ol, çünkü ya yaratılışta eşitsiniz ya da dinde kardeşiz’ diyor. Bunu da ilke edinin, birbirinizi sevin” dedi.

Protokol konuşmalarının ardından panel bölümüne geçildi. İlk bölümde Güvenç, öğrencilerin sorularını yanıtladı. Güvenç’in ardından ise Prof. Dr. Mustafa Taşlıyan, Prof. Dr. Nail Yıldırım, Prof. Dr. Mehmet Tekerek, Büyükşehir Belediyesi Kültür, Spor ve Turizm Daire Başkanı Duran Doğan ve TSO Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Aykut Balcıoğlu’nun katılımıyla panel gerçekleştirildi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz