Elbistan’a yapılması planlanan özel sektör termik santralinin ÇED raporu çevrecileri ayağa kaldırdı. Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu öncülüğünde Elbistan Barosunda yapılan toplantıya katılan çevreciler yeni bir termik santralin ilçedeki hayatı olumsuz etkileyeceğini öne sürerek konuyu mahkemeye taşıyacaklarını söylediler. Hayatı ve doğayı koruma platformu sözcüsü Durdu Mehmet Dalkanat, hazırlanan ÇED raporunun bütün mücadeleye rağmen olumlu çıkmasının, halkın geleceğinin göz ardı edildiğini ortaya koyduğunu söyledi. Platform Başkanı İbrahim Yalçın yeni yapılacak termik santral sürecini yakından takip ettiklerini belirterek, süreci mahkemeye taşıyacaklarını söyledi. Platform adına açıklama yapan İbrahim Yalçın, kim nereye nasıl yaparsa yapsın Elbistan bir termik santralini daha kaldıramaz diye belirterek, “ İlçede mevcut 2 santrale rağmen, 2 adet yeni özel termik santral yapımı çalışmaları devam ediyor. Bu süreç içinde yeri geldiğinde mücadele ettik ve itirazlarda bulunduk. Bu santrallerden Küçük yapalak, Büyük yapalak, Çatova, Akveren, Eldelek Mahallesine kurulması planlanmış olan, Anadolu Enerji tarafından yürütülen ÇED sürecinin durdurulmasında bu mücadelemizin büyük etkisi olmuştur“ diye konuştu. Akbayır mahallesine yapılması planlanmış diğer santral için ise davaya hazır olduklarının altını çizen Yalçın, bu santralin yapılması durumunda Elbistan hatta tüm bölgemiz yaşanmaz yala gelecektir dedi.

ÇED Raporu Elbistan Gerçekleriyle Uyuşmuyor!

ÇED raporunun Elbistan’da yaşanan gerçeklerle uyumsuz olduğuna değinen Yalçın, “DİLER Enerji’nin Çınar Mühendisliğe hazırlattığı ÇED raporunda, ölçümlerin olumlu olduğu, Elbistan’ın havasının kirlenmeyeceği, Ceyhan Nehri’nin santral için çekilecek 7 milyon ton sudan etkilenmeyeceği, yılda 18 milyon ton kömür yakılmasına rağmen toprağın ve tarımın zarar görmeyeceği, İlçede mahalli ısı havzası oluşmayacağı, İklim değişikliğine yol açmayacağına, halkın sağlığını bozmayacağı iddia ediliyor. ÇED raporunda geçen bu konuların hiç biri Elbistan’daki yaşamla uyuşmamaktadır. Bunun için hukuksal mücadeleye hazır olduğumuzu bildiriyoruz” diye ekledi.

Yapılacak Santral Bölgeye Zarar Verecektir!

Devlet ya da özel fark etmez, yapılacak herhangi bir santral Elbistan’a ve bölgeye aynı zararı verecektir diyen, “Yalçın, Platform olarak her türlü Termik yapımına karşı gerekli mücadeleyi yürütme kararlılığındayız. Elbistan halkının itirazlarını sonuna kadar takip edeceğiz. Bugün dünya kirli enerjiden, kömür santrallerinden uzaklaşmaktadır. Hal böyleyken Türkiye’nin kirli ve tehlikeli enerjiyi gündemden düşürmemesi anlaşılabilir bir durum değildir. Platform olarak devlet yöneticilerini temiz enerji üretimini esas almaya davet ediyoruz” dedi. Düzenlenen basın toplantısına Siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruşu temsilcileri ile çevreci vatandaşlar katıldı.

Haber: Erdi İşbilir

Editör: Mahmut Beyaz