Türkiye’nin 2019-2021 yılları arasını kapsayan, ekonomide iş planını ortaya koyan Yeni Ekonomi Programı’nda, temel politikaların kurgulandığı alanların başında enflasyon ile mücadele geliyor. Özellikle son dönemde döviz kurunda meydana gelen spekülatif artışlar sonucu fiyatlamalarda yaşanan yukarı yönlü gidiş, yüksek enflasyona da neden oluyordu. Gelinen durum, sadece kamu kurumları ya da bakanlıkların mücadelesinin ötesinde, ‘Enflasyonla Topyekun Mücadele’ ihtiyacını doğururken, Türkiye’nin enflasyonla mücadelesinde başarıya ulaşması için kamu öncülüğünde program başlatıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı bu programa göre özel sektörün gönüllülük esasına dayalı desteğini hedeflenirken, programa katkı sağlamak isteyen tüm firmalardan beklenti, ürün ve hizmetlerde yıl sonuna kadar yüzde 10 asgari indirim taahhüdü vermeleri oldu. Aralarında perakende ticaretin önde gelen markalarının da bulunduğu çok sayıda firma, dernek, oda ve kurum açıklamalarıyla programa desteklerini ilan etti. Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı’na Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren birçok firmada destek verirken, esnaflar da yaptıkları indirimlerle saldırılara karşı hem Türkiye’nin hem de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanında olduklarını gösteriyor. Bu kapsamda Kahramanmaraş’la özdeşleşen Osmanlı çarığının kentteki önemli firmalarından biri olan Dedem Osmanlı Çarıkları, ‘Dolara İnat’ adıyla çarıklarda indirim başlattı. Çarıklarda yaklaşık yüzde 50 indirim yapan Dedem Osmanlı Çarıkları sahibi Abdulkadir Akyol, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın indirim çağrısından önce kampanya başlattıklarını söyledi.

CUMHURBAŞKANIMIZ DEMEDEN ÖNCE BAŞLATTIK”

Hem dolarla Türkiye’ye zarar verilmesine tepki göstermek hem de Türkiye’de çarkları döndermek amacıyla kampanya başlattıklarını belirten Akyol, “Türkiye’nin çarkı dönsün diye, artı vatanımızı ve milletimizi sevdiğimiz için dolara karşı inatlıktan dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan indirime gidin demeden bir hafta önce başlattık indirimimizi. Hem doların artışına tepki göstermek hem de elimizdeki stok derileri eritmek amacıyla böyle bir kampanya başlattık. İlk kıvılcım buradan başladı. Devletimize karşı 15 Temmuz darbe girişimi ile başlayan devletimizi ele geçirme girişimleri ekonomik krizlerle devam ediyorlar. Biz her zaman Cumhurbaşkanımızın, devletimizin yanında olduğumuzu belli etmek istedik. Bunun devamı gelir ve inşallah Türkiye kazanır. İndirim ekonominin canlanması açısından oldukça önemli olacak. Bizler indirim yapıyoruz ama vatandaşlarımızın da alışverişlerinde yerli ürünü tercih etmelerini istiyoruz. Bu tür kampanyaların üç ay ile değil daha uzun süreli olmasının ekonomimiz için oldukça önemli olacağına inanıyorum” dedi.

HEPİMİZİN ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMASI LAZIM”

Dış güçlerin Türkiye ekonomisini bozmaya dönük ciddi saldırılar gerçekleştirdiğine dikkat çeken Akyol, “Hep televizyonlarda izliyoruz, Papaz Brunson davası diye bizde doları arşa çıkarttılar, sırf bu adamı almak için dolarla oynadılar. Biz vatandaşız, ülkemize yapılan iyiliği de, kötülüğü de çok iyi biliriz. Geçtiğimiz hafta Hazine ve Maliye Bakanı ‘Enflasyonla Topyekûn Mücadele’ kampanyası başlatmıştı. Ülkemizin ekonomisinin düzelmesini istiyorsak, daha huzurlu günler geçirmek istiyorsak tüm Türk halkının elini taşın altına koyması lazım. Biz elimizi vicdanımıza koyduk ve diğer elimizi de taşın altına koymamız gerektiğini düşündük. Bu tür kampanyalar düzenlemeliyiz ki doları ateşi aşağı düşsün. Tabi ki bu da sadece ve sadece birliktelikle olur, hep birlikte hareket etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

ÇARIKLARI 130’DAN 70 TL’YE DÜŞÜRDÜK”

Çarıklarda en az yüzde 50 indirim yaptıklarını anlatan Akyol, sözlerini şu şekilde tamamladı, “Başlattığımız kampanyadan vatandaşlar çok memnun, gelen yabancılar da memnun. Buradaki dolara inat yazısını görünce daha çok almak istiyorlar. Biz de büyük bir indirim başlattık, maliyetinin çok daha altında veriyoruz. Çarıklar önceden 120-130’dan aşağı değildi, onlar dolarla bizi yıkmaya çalıştıkları için biz de inat ettik ve neredeyse yüzde 50 indirim yaptım. Devletimiz en az yüzde 10 dedi ama biz beş katı fazla indirim yaptık. Bu indirim kervanına tüm esnaflarımızı topyekun mücadele için davet ediyoruz. Bu ülke hepimizin o yüzden herkesin bir katkısı olmalı, küçük büyük demeden birbirimize destek vermeliyiz. Buradan şu noktaya da dikkat çekmek isterim. Bu tür dış güçlere yönelik mücadele ediyorsak kararlılık ve sağlam irade önemlidir, bu mücadelede duruşumuzun sürekli olması gerekir.”

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz