YÜZDE 10-20-50’YE VARAN İNDİRİMLER…

Türkiye’nin 2019-2021 yılları arasını kapsayan, ekonomide iş planını ortaya koyan Yeni Ekonomi Programı’nda, temel politikaların kurgulandığı alanların başında enflasyon ile mücadele geliyor. Özellikle son dönemde döviz kurunda meydana gelen spekülatif artışlar sonucu fiyatlamalarda yaşanan yukarı yönlü gidiş, yüksek enflasyona da neden oluyordu. Gelinen durum, sadece kamu kurumları ya da bakanlıkların mücadelesinin ötesinde, ‘Enflasyonla Topyekûn Mücadele’ ihtiyacını doğururken, Türkiye’nin enflasyonla mücadelesinde başarıya ulaşması için kamu öncülüğünde program başlatıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı bu programa göre özel sektörün gönüllülük esasına dayalı desteğini hedeflenirken, programa katkı sağlamak isteyen tüm firmalardan beklenti, ürün ve hizmetlerde yılsonuna kadar yüzde 10 asgari indirim taahhüdü vermeleri oldu. 1 Ağustos tarihinden itibaren geçerli olmak üzere bankalar, yüksek faizle kullandırılmış olan kredilerin faiz oranlarında yüzde 10 indirim uyguluyor. Diğer bir katkı da, 2018’in son üç ayında bekleyen KDV iadelerinin ödenme sürecinin hızlandırılması oldu. 2019 yılı başlarından itibaren, iade başvuru tarihini takiben 10 iş günü içinde iade talebinin yüzde 50’si, incelemenin bitmesini beklemeden mükellefe ödenecek.

İNDİRİMLER MARKA VE ÜRÜNE GÖRE DEĞİŞİYOR”
Gelinen noktada Enflasyonla Topyekûn Mücadele programına Kahramanmaraşlı firmalarda destek veriyor. Destek veren bu firmalardan biri ise kentteki beyaz eşya sektörünün öncüsü Çalkaya Ticaret. Türkiye’nin içinde bulunduğu durumdan kurtulması için başlatılan programa anında cevap veren ve devletinin yanında olduğunu göstermek adına birçok üründe yüzde 10’luk bir indirim yapan Çalkaya Ticaret, bu hareketiyle diğer firmalara örnek oldu. Konuyla ilgili açıklama yapan Çalkaya Ticaret Beko Satış Mağazası Sorumlusu Ahmet Çalkaya, “Enflasyonla Topyekûn Mücadele kapsamında şu anda Çalkaya olarak tüm mağazalarımızda yüzde 50’ye varana kadar indirimlerimiz var. Tabii bu indirimler marka ve ürüne göre de değişiyor. Tabii bunların yanında Beko, Vestel gibi yerli ve milli ürünler satıyoruz” dedi.

SATIŞLARDA ARTIŞ OLDU”
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıklamalarının ardından satışlarda bir nebze de olsa artış olduğunu kaydeden Çalkaya, “Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak’ın enflasyonla ilgili açıklamalarından önce piyasa gerçekten çok durgundu. Satışlarımız ciddi anlamda düşmüştü. Fakat bakanımızın açıklamalarıyla beraber insanlarımıza bir heyecan geldi. Yeniden bir alışveriş yapma arzusu geldi. Satışlarımızda çok fazla olmasa da artışlar oldu. Fiyatlar Kurban Bayramı’ndan sonra artmıştı. Bu fiyatlar hem firmanın desteği hem bizim kendi indirimlerimiz sayesinde düşüşler oldu. Hemen hemen tüm ürünlerde yüzde 10’luk bir indirim oldu. Tabii bazı ürünlerde daha fazla indirimler olabiliyor” ifadelerini kullandı.

HEP BERABER BİR FEDAKÂRLIK YAPIP BU İŞİ DÜZELTECEĞİZ”
Hep beraber bir fedakârlık yapıp bu işi düzelteceklerini söyleyen Çalkaya, sözlerinin devamında şunları dedi: “Hazine ve Maliye Bakanımız çok güzel bir programa imza attı. Bu program hem fiyatlara yansıdı hem de insanların algı olarak birbirine kenetlenmesine faydası oldu. Çünkü biz öyle bir milletiz ki başka gidecek yerimiz yok. Bizim hepimizin yaşayacağı yer burası. Hepimiz buradan ekmek yiyoruz. Dolayısıyla da hep beraber bir fedakârlık yapıp bu işi düzelteceğiz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da dediği gibi bunlar dış güçlerin ülkemize oynadığı oyunların bir parçası. Biz bunlara fırsat vermeyeceğiz ve bu oyunları da bozmaya son derece kararlıyız.”

TÜM ÜRÜNLERİMİZDE İNDİRİMLER YAPIYORUZ”
Tüm ürünlerde indirim yaptıklarına vurgu yapan Çalkaya, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Enflasyonla Topyekûn Mücadele Kapsamında hem şirketimizin yaptığı indirimler var hem de bizim imkânlarımız dâhilinde yaptığımız indirimler var. Örnek verecek olursak firma yüzde 10’luk bir indirim sağlıyor. Bizde bazı ürünlerde yüzde 10’un üzerine bir yüzde 10’da biz indirim yapıyoruz ve böylece yüzde 20’ye varan indirimler oluyor. Mesela bizim diğer bir işletmemiz olan Tefal’da şu anda yüzde 50’ye varan indirimler var. Tüm ürünlerimizde indirimler yapıyoruz.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz