Boyanın uzun bir sürede yapılması, evi kirletmesi ve ömrünün kısa olması nedeniyle kâğıt kaplamaya yönelen vatandaşlar, sektöre canlılık getirdi. Özellikle son zamanlarda ev hanımlarının bir numaralı tercihi haline gelen kâğıt kaplama, görsel güzellik sunmasının yanında kolay kolay da kirlenmiyor. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Uyalım Deko Dizayn İşletme Sahibi Ali Uyalım, “Bugün eve iyi bir boyacı çağırırsanız evimi kirletmeden tertemiz çık derseniz senden 2 bin 500 TL para ister. Ama bu iş 4 bin 500 TL’ye mal olur. Boya 3 yıl gider. Duvar kâğıdı 20 yıl gider. Artı olarak duvar kâğıdı bir kaplamadır. Bir şeyin üstünü örtmek gibi düşünün. Boyadaki gibi palet izi, kesik yâda yırtık olmaz. Kâğıdın en büyük avantajlarından biri tadilatının çok kolay olmasıdır” ifadelerini kullandı.

MALİYETİ 4 BİN İLA 4 BİN 500 TL ARASINDA
Uyalım, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Duvar kâğıdı geçmiş dönemlerde 5 metrekare üretiliyordu. Maliyet küçüldükçe fiyat pahalanıyor. Daha sonra 7 metrekarelikler çıktı. 10 metrekarelikler çıktı. Şu an en çok satılan ve piyasaya hâkim olan ürün 16,5 metrekarelik olanlar. Bu 16,5 metrekarelik olan kâğıtlar ortalama 3+1 bir daireyi kaplar. Burada da maliyet yaklaşık olarak 4 bin 4 bin 500 TL olur. Ama şöyle bir avantajı var. Burada bizim artı bir avantajımız Kahramanmaraş’ta duvar kâğıdı tadilatını tek biz yapıyoruz. Biz kendimiz araştırdık, sistemlerini geliştirdik. Duvar kâğıdını kadınların silip yıpratmasına da gerek yok. Aslında duvar kâğıdının temizliği Kasım ayında bir süpürge ile tozu alınır. Ondan sonra motla yüzeysel bir silinir. Bu kadar yeter. Bizim hanımlarımızda şöyle bir hata var. Hanımlarımız temizliği Nisan ayında yapar. Yazın toz evin içine girer. Ondan sonra toz evin içini kapatır. Daha sonra Nisanda o tozu suyla ıslar ve duvarı mahveder. Ama duvar kâğıdını eğer dediğim gibi temizlenirse en az 10 yıl duvar kâğıdı hiç kirlenmez.”

SES VE ISI YALITIMI ÖZELLİĞİ VAR
Kağıt kaplamanın ses ve ısı yalıtımı özelliklerinin olduğunu ifade eden Uyalım, “Duvar kâğıdının bir modası vardır. Benim bir ürünü satmam için en önemli olan kriter modadır. Mesela bu yıl antiresit moda. Kâğıtlarımızın çoğu antiresite göre geliyor. Bu işte kadınların talebi çok büyük. Bayanlar şu anda duvar kâğıdına çok yoğun ilgi gösteriyor. Evi boyatırsanız bu işlem en az bir hafta sürüyor. Ama biz duvar kâğıdını hiçbir zarar vermeden en geç 2 gün içinde bitiriyoruz. Duvar kâğıdı ses yalıtımı yapar. Bunun yanında en az yüzde 10 yüzde 20 ısı yalıtımı yapar. Duvar kâğıdının avantajları saymakla bitmez. Şu anda Avrupa’da ve dünyada yüzde 60-70 oranında duvar kâğıdı kullanılıyor. Türkiye’de ise bu rakam yüzde 30’lara çıktı. Özellikle ülkemizde yeni yapılan evlerin yüzde 90’nın da duvar kâğıdı kaplaması var. Duvar kâğıdı ayrıca eve artı bir görsel değer de sağlıyor. Bizim şu anda işyerimizde 20 bin çeşit duvar kâğıdı var. Boyada böyle çeşitlilik bulmanız imkânsız. Duvar kâğıdı batı kesimlerimizde çok daha yaygın. Duvar kâğıdının tadilatı daha kolay. Biz firma olarak 5 yıl garanti veriyoruz” şeklinde konuştu.

BİNLERCE ÇEŞİDİ VAR”
İşyerlerinde yaklaşık 20 bin çeşit kağıdın olduğuna vurgu yapan Uyalım, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Duvar kâğıdınız pvc yüzey ise 10 yıl boyunca olduğu gibi kalır. Dejenere olma süreci 10. Yıldan sonra başlar. Tabi vurma, çatma, yırtılma olmayacak. Bu tür darbelere dayanıklı kâğıtlarda var. Mesela Piazza AVM’de kullanılan kaplamalar darbeye dayanıklı fakat Amerikan malı ve çok pahalı. Yani o ürün bir eve uygulansa 50 yıldan fazla dayanır. Piyasada en çok bulunan ve tutulan ürün evlere uygulandığında 20 yıl boya cila derdi olmaksızın kullanım ömrü sunar. O yüzden biz müşterilerimize her zaman için sade ve şık bir dekor seçmelerini detaylı çalışmalardan kaçınmalarını tavsiye ediyoruz. Vatandaşlarımız öncelikle duvar kâğıdı seçeceklerse bize gelsinler ve danışsınlar. Çünkü her eve her duvara kâğıt olmaz. Yağlı macunun üstüne kâğıt olmaz, yağlı boyanın üstüne olmaz, sedef boyanın üstüne olmaz, eğer boyacı boya yaparken alçı astarı kullanmamış ise o boyanın üstüne de olmaz çünkü kâğıt boyayı duvardan kaldırır. Biz duvarı inceledikten sonra eğer kâğıtta uygunsa fotoğraflarını çekip uygun dekoratif örnekleri kendilerine sunuyoruz. Çünkü tüm örnekleri sunsak ki yüz binlerce örnek var müşteri seçemez. Eğer duvar uygun değilse duvarı uygun hale getirmenin çeşitli yöntemleri var. Geçiş astarı kullanıyoruz. Eğer mümkün değilse boyayı kazıyoruz. Yüzey tamiratı yapıp kâğıdı öyle vuruyoruz.”

DUVAR KÂĞIDININ İÇİNDE BİR GRAM KÂĞIT YOK”
İsminin duvar kağıdı olduğunu ancak içinde bir gram dahi kağıdın bulunmadığını kaydeden Uyalım, “Piyasada ki bir diğer yanlış algıda duvar kâğıdının zararlı olduğu zannedilmesi. Duvar kâğıdı yanmış birinci sınıf plastikten yapılır ama silikonlu boya saf işlenmemiş telventtir. Ayrıca evlerde kullandığımız parke duvar kâğıdında kullanılan hammaddenin aynısıdır. Nitekim parkenin üzerinde yürürüz koşarız otururuz yani sürekli temas halindeyizdir ancak duvara sürtünmeyiz. Yani duvar kağıdıyla temas son derece azdır. Ayrıca parkeden dolayı vücudumuz söz konusu maddeye karşı bağışıklık kazanır. Oluşan bu bağışıklıktan dolayı vücut duvar kağıdına herhangi bir reaksiyon vermez. Bilimsel olarak kanıtlandı. En zararlı madde boyadır. Duvar kağıdının adı dilimizde bu şekilde kalmıştır. Duvar kağıdının içinde bir gram kağıt yoktur. Üstü PVC tabanı elyaftır. Bunlar duvar kaplamasıdır. Şuan piyasada ki ürünlerin yüzde 90’ı duvar kağıdı değil duvar kaplamasıdır” diye konuştu.

İADE GARANTİSİ VERİYORUZ”
Uyalım, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Esnafımızın fiyatı vatandaşa göre ayarlaması lazım. Biraz vicdanlı olmalılar. Bizim burada 250 liraya vermiş olduğumuz ürünü piyasa da 500 liraya bulabilirsiniz. Bizim fiyatlarımıza ve hizmet kalitemize standart getirecek oda, dernek, birlik gibi kuruluşlarımız yok. O yüzden esnafımız kar marjını halkın gelir seviyesine göre belirlemeli. Ben burada çalışanlarıma maaş usulü değil de yaptıkları işe karşılık ücret ödüyorum bu sayede herkes daha çok kazanıyor. Yani sürüm mantığıyla çalışıyoruz ki bu da ‘az kar çok iş’ mantığı demektir. Bu sayede hem kamuoyuna hizmet etmiş oluyoruz hem çevremiz genişliyor. Hem de insanlar bizi tanıyor. Bir diğer konu da batıdan gelen ustalar bizleri bir şeyden anlamaz sanıyorlar oysa onların yaptıkları işi benim en tecrübesiz ustam yapar. Yaptığımız iş İstanbul kalitesinde. Bize oradan gelen burnu havada ustalar mimarlar nasıl yaptığımızı sorup öğrenmek istiyorlar. Bu şehirde önceleri ustalar duvar kağıdı kesmeyi bile bilmiyorlardı biz öğrettik. Yaptığımız işlerde kağıt iade garantisi veriyoruz. İşçilik ve fiyat garantisi de veriyoruz.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz