Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Tarımsal hizmetlere verdiği desteği sürdürmeye devam ediyor. Büyükşehir yasasıyla birlikte 2014’ten bu yana Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç öncülüğünde çiftçilerin, hane halkının, çalışanın ve her kesimden işçinin yanında yer alan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, yaklaşık 4 ay önce çiftçiler ile düzenlediği toplantıda çiftçilerin talebi doğrultusunda onlara hibe, fide ve makine desteği vermişti. Özellike Türkoğlu ilçesinde bulunan Hacıbebekoğlu ve Karacahöyük mahallelerindeki çiftçilerin onlarca dönümlük tarım arazilerinin ekonomiye katkı sağlaması ve kalkınmanın artması için makine ve yüzlerce biber fidesinin desteğini vermişti. Yaklaşık 4 ay önce büyükşehir belediyesinden aldıkları destekle arazilerine biber fidelerini diken ve şuan da biberlerin hasatını yapacak olan çifçiler çifte bayram yaşıyor. Destekten önce en erken eylül ayında hasat gerçekleştiren çifçiler, büyükşehir belediyesinin verdiği destek sayesinde hem maliyeti azalttı hem de hasadı bir ay erkene çekti. Bu sayede Kahramanmaraş ekonomisine büyükşehir belediyesi büyük bir katkı sağladı. Manşet Gazetesi olarak araziyi yerinde inceleyen muhabirlerimiz, çiftçilerin elde ettikleri ürünleri bir bir gezerek, çiftçilerin sevinçlerine ortak oldu. Verdikleri hibe desteğinden dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’a teşekkür eden çiftçi Ali Yavuz, beklediğimizden daha büyük bir ürün verimiyle karşılaştık dedi. Ayrıca incelemelerde bulunmak üzere çiftçilerle arazi de araştırmalar yapan Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Bozkurt ile Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Şube Müdürü Mehmet Pişkin, çiftçilerin beklediğinden daha çok fazla bir verim olduğunu söyledi.

YILDA 2 BUÇUK MİLYON TON BİBER ÜRETİYORUZ”
Kahramanmaraş’ın biber üretiminde Türkiye’ye büyük bir ekonomik katkı sağladığını söyleyen Kahramanmaraş Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Bozkurt, “Türkiye genelinde biz, yılda ortalama 2,5 milyon ton biber üretiyoruz. Bunun dış pazarda satımıyla ilgili 100 Milyonluk Dolarlık bir getirisi var. 90-97 bin tona yakında ihracatımız var. Tabi dünyayla boy ölçüşecek seviye de değiliz ama dünya sıralamasında da Meksika’dan, İspanya’dan ve Hindistan’dan sonra da biz dünya da üretim bakımından 8’inci sırayı oluşturuyoruz. İhracat eden ülkeler arasında 8 ya da 7’inci sırada gibi yerdeyiz. Kahramanmaraş’ımızda da yıllara bağlı olarak değişmekle beraber, çiftçi alışkanlıkları, Pazar değeri, çiftçinin o yılki maddi durumu da dikkate alındığında Kahramanmaraş ilimizde 22 dönüm biber yetiştiriciliği oluyor. Bunun yarısı kurutmalık biber. Diğer bir yarısı da dolmalık, turşuluk ya da salçalık biber olarak üretiliyor. Maraş’ta çiftçilerimizin tohum bulma da sıkıntısı vardı. Tohum ekme de sıkıntısı vardı. Tava gelmeden tohumu toprağa düşürdüğünüz zaman mutlaka bir sürü olumsuzluklar çıkar. Çiftçi de bunu dire fide üretimi şeklinde değil de fabrikalardan olsun işte son zamanlarda tarlasına ekiyordu. Ona göre hesap yapıyordu. Bu kapsam da Belediye Başkanlığımızın da önderliğinde mali desteği de onlar yapıyor ve ortakla bir çalışmamız oldu. Araştırma enstitüsünden tedarik ettiğimiz tohumları belediyemiz aracılığı ile fide üreticisi firmanın merkezine göndererek onlar fide haline geldi ve araziye kavuşturuldu. Şuanda içinde4 bulunduğumuz alan 40 dönüm bir alan. Burada tohumdan değil, fide şeklinde bir ekim yapıldı. Bununla ilgili büyükşehir belediyemiz makine ve fide temin etti. Bununla ilgili çalışmalar halen sürüyor. Araziye baktığımızda da görüyoruz zaten, hakikaten faydası var. İçinde bulunduğumuz tarla gösteriyor ki hasat, yaklaşık 1 ay öne geldi. Bu ne demek; çiftçinin buraya uygulayacağı en önemli şey, herbisit kullanımıyla ilgili bir sorunu vardı bu da öne çekildi. Birim alandan şuanda da gözüküyor ki bizim ortalamamız 1 ton 800 kilo gibi ama biz şuan da fenolojik olarak baktığımızda bu iki tonun üzerine çıkacağını biz tahmin ediyoruz. Belki bu biraz daha da fazla olabilir, belki çiftçimizin ya da bizim noksanlıklarımız da vardı. Denemeyle ve yanılmayla insanlar bazı şeyleri öğrenebiliyor. Bu tür faaliyetin önümüzdeki senelerde büyükşehir belediyemizin de yardımıyla, memleket için çok faydalı çok önemli bir şey olur diye düşünüyorum. Şimdi hafta sonu bu tarladan hasat başlayacak. Bu hasadın önce çiftçimize sonra Kahramanmaraş’a hayırlı olmasını diliyorum. Bol kazançlı biber üretimini temenni ediyorum” dedi.

İKİ KAT VERİM ALMAYA BAŞLADIK”
Büyükşehir Belediyesi olarak çiftçilerin taleplerini karşıladıklarını ve bu sayede büyük bir verim aldıklarını ifade eden Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Şube Müdürü Mehmet Pişkin ise şu ifadelere yer verdi: “Kahramanmaraş büyükşehir belediyesi olarak ilimiz için önem arz eden bütün ürünleri biz destekliyoruz. Daha öncelerde fidan dikimi, ceviz, elma ve çilek gibi ürünlere de destek verdik. Bunlara ilave olarak 2018 yılında Kahramanmaraş’ın kırmızıbiberini de destek kapsamına aldık. Biber üretimindeki en büyük sorun, çiftçimiz biberi tohumdan ekiyordu ve tohumda doğal şartlara bağlı olarak yetiştiği için fide çıkıp çıkmaması tamamen şansa kalıyordu. Biz de bunları önlemek için fideden tarla kuran çiftçilerimize yüzde 80 destek vermeye başladık ve bu yıl içerisinde çiftçilerimize duyurduk. Duyurumuzun üzerine 13 çiftçimiz toplamda 167 dönüm fideden tarla kurdu. Bununla birlikte şuanda tohumla ekilen kırmızıbiberden iki katı verim almaya başladık. Bu büyük bit rakam artı bunun yanında işçiliği de yarı yarıya azaltmış olduk. Bu sayede büyükşehir belediyesi olarak, ilimizin kırmızıbiber üretim sektörüne büyük bir destek verdiğimize inanıyoruz. İl dışından gelen salçalık papya biberi üretimi için de çiftçimize destek vereceğiz ve bunun da çiftçilerimiz tarafından yoğun bir ilgiyle karşılaşacağına inanıyoruz. Bizler, ilimizin yararına olacak bütün fikirlere açığız. Biz gücümüzü, bize her konuda sonsuz destek veren büyükşehir belediye başkanımız Fatih Mehmet Erkoç’tan alıyoruz başkanımızın desteği ve talimatıyla çiftçilerimiz hizmetinde ve emrindeyiz.”


“ÇİFTE BAYRAM YAŞIYORUZ”
Büyükşehir Belediyesinden aldığı destekle arazisinde hasat yapmanın heyecanını yaşayan ve çiftçi Ali Yavuz ise büyükşehir belediyesi sayesinde çifte bayram yaşadıklarını söyledi. Yavuz; “Hacıbebek köyü çiftçilerinden 4 ay bundan önce ilk ektiğimiz fideler toplanma mevsimine geldi. 2 gün sonra da bunun hasadına başlayacağız. Büyükşehir Belediyesi önce bizim taleplerimizi aldı ve sağ olsunlar bizlere yüzde 80 hibe ile fideleri verdiler. Yüzde 20’sini biz karşıladık. Ayrıca makine istedik makineyi de verdiler. Biz bunlardan dolayı çok memnunuz. Verimlilik olarak bize bunun maliyeti tohumdan ekilen olarak yüzde 40-41 civarı gibi tasarruf sağladı. Tarladaki bazı sıkıntılar bu fidelerde olmuyor. Büyükşehir belediyesi sayesinde bizler çifte bayram yaşıyoruz. Sulamasından, toplamasından, ekiminden, tohumundan, hasadından, biz bunların hepsinden faydalanacağız. Bu fayda da bize en büyük desteği veren büyükşehir belediyesine çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.


Haber: Hakan Aydın


 


 

Editör: Mahmut Beyaz