2014 yılında Kahramanmaraş’ın Büyükşehir statüsüne kavuşması sonrası kentin vizyonunda, görüntüsünde, yatırımlarında önemli ölçüde değişiklikler olmaya başlarken, bu yatırımlara maddi anlamda büyük bütçeler ayrıldı. Bunun neticesinde Türkiye genelinde ve özellikle her büyükşehirde olduğu gibi Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’de borçlandı. Borçlanmalar sonrası yeni dönemde Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Hayrettin Güngör seçilirken Güngör’ün belediye borcunun çok olmasından yakındığı ve borçlar nedeniyle de kemer sıkma politikasına gittiği görülüyor. Yaklaşık 1 milyar TL borcu olduğu iddia edilen Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin yanı sıra Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin 1 milyar 240 milyon TL, Adana Büyükşehir Belediyesi’nin 4 milyar TL ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin 1 milyar 400 milyon TL borcu olduğu öğrenildi. Belediyelerin borç rakamlarına göre çevre illerle karşılaştırıldığında en az borcun Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nde olduğu görüldü. 


GAZİANTEP HİZMETLERİNE DEVAM EDİYOR!
Komşumuz Gaziantep, milyarlarca TL borcuna rağmen yatırımlarına hız kesmeden devam ettiği, yaptığı reklamlarla kentin marka değerini arttırdığı çok net bir şekilde ortaya çıkıyor. Belediye Başkanının borçlardan mızmızlanarak, “Yatırım yapamıyoruz” gibi söylemlerde bulunması halkın Kahramanmaraş’ta AK Parti’ye olan güvenini sarsıyor. Yıllardır AK Parti’ye en büyük desteği veren Kahramanmaraş, belediye nezdinde bu yaklaşımı, yatırımsızlığı ve aylarca bitmeyen projeleri hak etmiyor. 
Tüm bu gelişmeler üzerine Manşet Gazetesi olarak sokağa inip kent halkına konuyla ilgili fikirlerini sorduk. 
İşte Kahramanmaraş halkının Büyükşehir Belediyesi yorumu


“GÖNÜL BELEDİYECİLİĞİ SADECE GÖNÜLDE KALDI DİYE DÜŞÜNÜYORUM”
Sevde Koşan 
AK Parti özellikle Kahramanmaraş’tan yüzde 67’lik bir oy alıyor ki bu çok azımsanacak bir oy seviyesi değil. Dolayısıyla bu oy adına ve gönül belediyeciliği adı altında bir takım hizmetler yapılmaya çalışılıyor her ne kadar çok ilerlemese de. Bu anlamda bir kısır döngü mevcut. Çok fazla yatırım yapılabiliyor mu? Kesinlikle hayır. Özellikle Gaziantep’e çok sık gidenlerdenim. 3 ay önce gidersiniz, yeni bir köprünün başlangıcı varsa muhtemelen sonra tekrar gittiğimde tamamlanmış hale geliyor. Hızlı bir gelişme var. Özellikle Gaziantep’te son gelen AK Parti belediye başkanları ki yıllardır ellerinde tutuyorlar biliyorsunuz. Ciddi anlamda bir sirkülasyon dönüyor orada. Kahramanmaraş için aynı durum söz konusu değil. Gönül belediyeciliği sadece gönülde kaldı diye düşünüyorum. Bununla ilgili pek bir icraat yok. Aslında üzücü bir durum. Hala “ödenek yok” adı altında birçok yol, köprü, bazı yerler yarım kalmış vaziyette. Halktan en çok duyduğumuz cümle de bu; ödenek yok. Bu ciddi bir sıkıntı. İnsanların aklına da şunlar geliyor; “O zaman biz bir sandık açalım, yardım sandığı kuralım da 3-5 TL biz atalım” Şimdi halkın belediyeye değil, belediyenin halka hizmet etmesi gerekiyor. Dolayısıyla bu söylem altında “ödenek yok” demek biraz komik kaçıyor doğrusu. 


“BİZE DEDİKLERİ TEK ŞEY “BORÇ İÇİNDEYİZ”
Elife Gök 
Ben vatandaş olarak gerçekten soruyorum, konuşuyorum, belediyeye gidiyorum. Dedikleri tek şey “borcun içindeyiz.” Yeni belediye başkanı da gelmek istememiş Fatih Mehmet Erkoç’un borcundan dolayı. Onu zorla göndermişler. Adam kımıldayamıyor. Daha hiçbir ilerleme yok. Yavuz Selim’in oraya bir üst geçit söz verdiler hala yapılacak. Orada kaç tane kaza oldu. Verdikleri söz de yerine gelmiyor. Hiç memnun değiliz. Yardım sandığı kurulursa elimden geleni yaparım. 

“5 AYDIR HİÇBİR YERDE HİZMET YOK”
Mustafa Aktaş
Trabzon Caddesi en az 4-5 kere sökülüp yapıldı. Yazık günah değil midir? 5 aydır hiçbir yerde hizmet yok. Ben Bertiz köyündenim. Dulkadiroğlu ilçesine bağlıdır. İnanın gidip yolları görün ki hali perişandır. Yakında Kahramanmaraş, Gaziantep’in ilçesi olursa şaşırmayın. Bence yardım sandığı kurulmamalı. Az yeselerdi. Niye vatandaşa yükleniyorlar? Söküp takmakla bu ülke bir yere varmaz. Millet işsiz. Önce ona baksınlar. 

“ÖLÜ YATIRIMLAR YAPARAK BORÇLANIYORLAR”
Seydi Keklikçi 
5 ay kısa bir süre. Muhakkak bir planları vardır ama inşallah geçmiş dönemlere göre hatalar yapmazlar. Umarım daha güzel, yaşanılabilir bir şehir yapabilirler. Ölü yatırımlar yaparak borçlanıyorlar. Bir de bu yandaş iş adamları faiz fiyatlarla ihaleleri vererek, maliyeti düşük ama fazla masraf göstererek, kesilen faturaları şişirerek gösteriyorlar. Trabzon caddesine yapılan şeyler gibi ölü yatırımlar yapıyorlar. Görüyorsunuz belediyelerimiz parklardan bile para alıyor. Emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, atık su vergisi alıyor. Bundan önceki belediye başkanını tutup kolundan getirsinler. “Madem bu borcu bıraktın, öde bu borcu ondan sonra git” desinler. Ödeneğin varsa yaparsın. Niye devleti borçlandırarak yapıyorsun? “Ödenek yok yapamadım, bana para gelmedi” de. Niye milleti zor durumda bırakıyorsun? Yapamıyorlarsa çekip gitsinler. 

“HALK HİZMET KONUSUNDA TEPKİLİ”
Özcan Kazanpınar 
Sonuçta Cumhurbaşkanımız onu atamış, gerekeni yaparız demiş. Biz de halk olarak bekliyoruz. Halk hizmet konusunda tepkili. Yıllardır bu yatırımlar hep Onikişubat bölgesine yapıldı. Biz Dulkadiroğlu İlçesi’ne bağlı Karaziyaret Mahallesi’nde oturuyoruz. Akşam 5’ten sonra o çevredeki fabrikaların kokuları inanılmaz derecede rahatsız ediyor. İnsanlar sağlık konusunda şikayetçi. Bir nebze sesimiz duyulur inşallah. Yardım sandığı konusunda da çoğunluk ne derse o olur. Ben bunu ancak Kahramanmaraşspor için destekleyebilirim. 

“BELEDİYEYİ YİNE AK PARTİ’DEN TESLİM ALDILAR”
Zeynel Kara
Belediyeyi yine Ak Parti’den teslim aldılar. “Borcumuz var, yeni hizmetler yapamıyoruz” demek çok büyük ayıp. Bir şekilde hizmet yapılmalı. Yıllardır Kahramanmaraş, Ak Parti’ye oy veren bir halk. Ben İstanbul’da yaşıyorum. İstanbul’dan buraya devamlı gelip gidiyorum. Şehirde de hala kale meselesi var. Kahramanmaraş’ın kurtuluş sembolü hala atıl bir halde. Bu gerçekten bir ayıp. Bakıyorsunuz hala çok beceriksiz bir şekilde yapılan üst geçitler var. Küçücük şehirde yolları öyle bir yapmışlar ki trafiği birbirine karıştırmışlar. Bu yardım sandığı kurulsa çok güzel olur. Aslında seçimden sonra kurulsaydı şehir dışından veya yurt dışından gelen insanlar da destek olurdu. Yaz tatilin başında kurulsaydı kaleyi de, yolları da yaparlardı. Belediyenin borcunu da öderlerdi. Bu halk gerçekten yardım ederdi yani. 

“BORÇ KONUSUNU BİR MAZERET OLARAK DEĞERLENDİRMİYORUM”
Çağni Genç 
Yeni gelen belediye başkanlarının genel prensibi, eski belediye başkanlarının borç bıraktığını ve borçtan dolayı hizmet yapamadıklarını söylemek. Türkiye genelinde asılan afişlerden, basına verilen cümlelerinden anlıyoruz. Belediye başkanlığına aday olan kişinin; belediyenin bütçesini, gelirini, giderini ve borcunu bilerek aday olması gerek. Bunu seçmenlere icraatlarıyla göstermeleri gerek. Bunu bir mazeret olarak değerlendirmiyorum. Bir belediye başkanının iktidardan, gerek maliye bakanından, gerek çevre bakanlığından destekler alarak hizmeti aksaksız götürmesi gerektiğini düşünüyorum. Sandık kurmak çözüm değil. Camilerin önüne konan sandıkları düşünün. Cuma günlerinde kaç kuruş toplanıyor? Ya 50 ya 60 TL toplanıyor. Bu sadece sembolik olur, bir çözüm getirmez. Belediyenin finansal anlamda zor durumda olduğunu gösteren, bir nevi protesto davranışı olarak değerlendiririm ben.

Editör: Mahmut Beyaz