Tarihi oldukça eskilere dayanan nalburculuk mesleği artık tüm yurtta olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Geçmişte özellikle yapı işlerinde kullanılan çivi, kilit, menteşe gibi ufak tefek gereçleri satan ve genellikle nalburculuk olarak bilinen meslek, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Nalburculuk mesleğini Kahramanmaraşlı nalburcu esnaflarından Faruk Yasavul ve Halit Kazancı gazetemize anlattı. Nalburculuk mesleğinin artık sonunun geldiğini belirten nalburcu Yasavul ve Kazancı, her şeye rağmen baba mesleğime devam edeceğini belirtti. Kahramanmaraş’ta nalburculuğu gerektiği gibi yapan az sayıda insan kaldığını belirten Yasavul ve Kazancı, küçücük dükkanlarında tarihi mesleği yaşatmaya çalışıyor. Yasavul ve Kazancı ilk dönemlerde büyük bir yeri olan baba mesleklerinin artık günümüzde yok olduğuna dikkat çekerek, bazılarının bu işi bırakmak zorunda kaldığını, şuanda da mesleği yürüten az sayıda kişi kaldığını anlattı.

SON YILLARDA YOK OLACAK DURUMA GELDİ”

Tahmini 45 yıldan bu yana Demirciler Çarşısı’nda nalburculuk yaptığını dile getiren Faruk Yasavul, çocukluğundan beri aynı mesleği yaptığını söyleri. Yasavul, “Tahmini 45 yıldan bu yana, bu çarşıda nalburculuk yapıyorum. Doğma büyüme Kahramanmaraşlıyım, bu çarşıya 50 yılımı verdim. Yaşım 60, 7 yaşından beri bu mesleği yapıyorum. Nalbur, inşaat malzemesi gibi yapı işlerinde kullanılan çivi, kilit, menteşe gibi ufak tefek gereçleri satıyoruz, bir nevi hırdavatçılık. Balta, kazma, kürek, gibi malzemeler nalburiye yani hırdavat diye geçer. Ben doğduğumdan bu yana sadece bu işle meşgulüm. Başka hiçbir işi bilmem. Mesleğimi ben şahsım olarak seviyorum, gerçekten severek yapıyorum çünkü güzel bir meslek bana göre” ifadelerini kullandı.

BÜYÜK MARKETLER İŞLERİMİZİ BOZDU”

Evinin geçimini sağlamak için başka ürünler imal etmeye başladıklarını anlatan Yasavul, büyük marketlerin nalburculuğu yok ettiğini syledi. Yasavul, sözlerine şu şekilde devam etti, “Ama son yıllarda neredeyse yok olacak duruma geldi nalburculuk. Özellikle büyük marketler bizim işlerimizi baltaladı, bozdu. Sadece biz değil bütün alanda esnaflar büyük marketlerin altında ezildi, artık sadece nalburculuk değil bütün esnaflar yok olma tehlikesi altında. Köklü esnaflar sadece ayakta duruyor, o da yılların birikimiyle. Biz geçimimizi sağlamak için sonradan kebap şişleri imal etmeye başladık, şiş yapıyoruz aynı zamanda. El sanatları, tasmalar, karga burnu gibi farklı şeyleri kendimiz üreterek evimize ekmek götürmeye çalışıyoruz. Her mesleğin kendine has zorlukları vardır, arkadan eleman yetişmemesi bu zorlukları daha da kötü bir duruma sokar, zorlaştırır. Üretim kalmadığı için de şartlar ağırlaşıyor. Eleman olmayınca maalesef ileriye gidemiyor. Yoksa bana göre gayet güzel bir meslek ama dediğim gibi alttan takviye olmayınca işimiz zorlaşıyor ve elimizdekiyle yetişeceğiz.”

BAZI YANLIŞ ÇALIŞMALAR NALBURCULUĞU ÖLDÜRDÜ”

Bir diğer nalburcu Halit Kazancı ise yapılan bazı yanlışların nalburculuğu öldürdüğünü söyledi. Kazanca, “Nalburculuğun Kahramanmaraş’ta ki merkezi Çarşıbaşı’ydı, şehrin tamamen merkezindeydi. Önceden özellikle ev yapımı sırasında inşaat malzemeleri çivi gibi malzemeler biz nalburculardan alınırdı. Güzel bir mesleğimiz vardı ama maalesef büyük marketler ve yerel yönetimlerin bazı yanlış çalışmaları nalburculuğu öldürdü. Büyük marketlerle rekabet edemiyoruz, en can alıcı noktamız bu. Vatandaş gidiyor büyük marketlere bizde 10 lira olan ürünü markette 20 liraya hiçbir pazarlık yapmadan alıyor. Vatandaş öncelikle biz küçük esnafın geçimi için destek olmuyor. Çok yakın olan insanlar sadece bizden alışveriş yapıyor, onlar da zaten belirli kişiler” dedi.

NALBURCULUKTAN BAŞKA BİR İŞ BİLMEM”

Gelen müşterilerinin arabalarını dükkanlarının önüne koyamamasının işlerini daha da zorlaştırdığını anlatan Kazancı, “Bunun yanında yerel yönetimlerin de yanlışları var. Çarşımızın restore yapılması çok güzel oldu ama biz esnafların bazı şikayetleri var, araç parkı gibi mesela. Benim dükkanıma gelecek olan müşteri buradan direk geçip gidiyor, çünkü arabasını koyacak yeri yok. Her taraftan biz esnafın işi zorlaşıyor. Her mesleğin kendine göre bir zorluğu vardır tabi ki, alırken bir türlü satarken bir türlü sıkıntılar var. Ama hayat mücadeledir, sonuçta ticaret sahibinin para kazanması önemli. Çoluğunun çocuğunun geçimini temin etmesi, bunu yapamazsa hangi idare olursa olsun boştur. Ben bu yaşıma geldim, nalburculuktan başka bir iş bilmem. Yapacak da başka işimiz yok, sonuna kadar mesleğimizi yaşatmaya çalışacağız” şeklinde konuştu.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz