Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu İlçesi Bulanık Mahallesi’nde yetişen ve büyüklüğü ile dikkat çeken Bulanık Domatesi, yetiştiği yörenin havası, suyu, en önemlisi de atadan kalan tohumu sayesinde ortaya çıkan lezzeti ve aroması ile diğer domateslerden ayırılıyor. Salataların vazgeçilmez lezzeti olan, en lüks lokantaların, en özel salatalarında kullandığı Bulanık Domatesi’nin bu yıl ki hasatı yapılmaya başlandı. Binbir zahmetle yetiştirilen Bulanık Domatesi’nden üreticiler bu yıl toplamda bin 200 ton ürün elde etmeyi hedefliyor. Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya’da çiftçilerin hasat zamanında yanında olduklarını göstermek, sorunlarını dinleyip bu sorunlara çözüm yolları aramak için hasat bölgesine giderek çiftçi ve üreticileri ziyaret etti. Çetinkaya, her biri 1 kilo civarında olan Bulanık Domatesi’nin yöre insanının en önemli geçim kaynağı olduğunu belirterek, bu seneki ürünlerin her zamanki gibi kaliteli olduğunun altını çizdi. Üreticiler ise bölgede yaklaşık 250 dönüm domates arazisinin olduğunu kaydederek, dönüme yaklaşık 6 ton civarı bir ürün elde ettiklerini söylediler.

DOMATESLERİN HASATINA EŞLİK ETTİK”

Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, ziyaret sonrası açıklamasında şu ifadeler yer verdi: “Kahramanmaraş Bulanık Mahallesi'nde bu bölgeyle özdeşleşmiş, son derecede getirisi yüksek olan ve her birinin kilo 1 kilo civarından olduğu Bulanık Domatesimiz, bu yörede insanlarımızın geçim kaynağı ve yaşam tarzı oluyor. Tabi bu bölgemizde yaklaşık 250 dönüm civarında domates arazimiz mevcut. Bizde bugün bu bölgede üretim yapan çiftçilerimizin, üreticilerimizin sevgilerini, emeğini katarak üretmiş oldukları domateslerin hasatına hep beraber eşlik ettik.

CİDDİ BİR GEÇİM KAYNAĞI”

Çiftçilerimizin sorunlarını dinlemek için çiftçilerimizin yanlarındayız. Bu bölgede yetişen domatesin lezzeti aroması son derece kaliteli ve sofralarda tüketilmek üzere serüveni başladı. Bu bölgede yetişen domates yaklaşık 250 dönüm civarı domatesimiz var, dönüme 6 ton civarı bir ürün vermekte, ciddi bir geçim kaynağı, gelir kaynağı.

"ELİMİZDEN GELEN GAYRETİ GÖSTERİYORUZ"

Çiftçilerimizin ne gibi derdi ne gibi sıkıntısı olduğunu her zaman biz Ziraat Odası olarak ziyaret ediyor, onlarla istişare ederek sorunlarını çözmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.

"ÇİFTÇİLERİMİZE BOL BEREKETLİ HASAT DİLİYORUM"

Bu bölgede yetişen domateslerimizin çekirdeğinin alıp fideleme yöntemiyle önümüzdeki yıl tekrar geri toprakla buluşması sağlanıyor. Bir nevi diyebiliriz ki bu domatesimizin tohumu aslında baba dede tohumu. Geçmişten bugüne çiftçilerimizin kendi tohumluğunu ayırıp, tohumlarıyla üretmiş oldukları domatesten diyebiliriz. Lezzeti aroması son derece aranan bir domates olduğu için en büyük özelliğinin bu olduğunu düşünüyoruz. Çiftçilerimize bol bereketli hasat diliyorum.”

SALATALARDA KAHVALTILARDA VAZGEÇİLMEZ BİR TADI VAR”

17 yıldır domates üreticiliği yapan Abdullah Okumuş ’da yapılan hasat hakkında şu ifadeleri kullandı: "Genellikle biz 7. ayın 1’ine verim almaya başlarız, 10 ayın 15’e kadar devam eder. Bunlar bizlere dedelerden kalma, genetiği ile oynanmamış kendimiz ürettiğimiz domatesler olduğu için daha çok verim alıyoruz. Piyasada da marketçiler Bulanık domatesinin çok kaliteli olduğunu söylüyor. Bulanık Domatesinin reyhası zaten her şeyin başında geliyor, bu diğer domateslerden ayıran en büyük özelliktir. Salataların vazgeçilmez lezzetidir. En lüks lokantaların, en özel salataları bu domateslerle yapılır. Her biri zaten 1 kilodan aşağı gelmez diğer domateslerden ayıran özelliklerinden biri de budur. Atalarımızdan kalan en büyük miraslardan biridir Bulanık Domatesi, biz de bu mirası tarlalarımızda yaşatıyoruz, en iyi şekilde verim almaya çalışıyoruz. Bu Bulanık Domatesi Kahramanmaraş’a özgüdür başka bir yerde yetişmez. Hasat bu sene güzeldi istediğimiz verimi aldık. Şu an 7 dönüm domatesim var. Şu an satmış olduğumuz 10 tonu buldu, satma işlemimiz hala devam edecek. Görünüm açısından güzel olan Bulanık Domateslerimiz reyha açısından da, kalite açısından da salatalarda kahvaltılarda vazgeçilmez bir tadı var.”

1 DÖNÜMDEN 6 TONA YAKIN DOMATES TOPLARIZ”

Dulkadiroğlu İlçesi Bulanık Mahallesi Muhtarı Ökkeş Kaya, üreticilerin 150 tonun üzerinde domates sevkiyatı yaptıklarını belirterek, “Öncelikle domatesimizin hasat zamanında yanımızda olduğunuz için Manşet Gazetesine teşekkür ediyorum. Bulanık Mahallemizde domates üreticiliği çok yaygın çiftçilerimizin geneli domates üreticiliği yapar. Her toplamaya yaklaşık 1 dönümden 6 tona yakın domates toplarız. 150 tonun üzerinde üretici domates sevkiyatı yapar. Bulanık Domatesi, Bulanık Mahallemizin havası ve suyunun etkisiyle çok lezzetli, çok reyhalı bir domatestir. Buradaki çiftçilerimizin üretmiş olduğu domates pazarda, halde tadından lezzetinden görüntüsünden belli olur. Bu seneki domateslerimiz diğer yıllara göre çok şükür hasat yerinde, hastalık sıkıntısı yok, biz böyle susuzluktan, kurak geçtiği zamanlarda domatesin üzerinde kirlenme olurdu, çok şükür bu yıllarda yok.

"ÇİFTÇİLERİMİZİN VE ÜRECİLERİMİZİN BAŞ BELASI"

Geçen yıllarda canavar otu domateslerimize zarar veriyordu, bu yıl yok diğer, yıllar vardı çiftçilerimizin ve üreticilerimizin baş belası. İlacı tam anlamıyla bulunmadı, ilaç kullandığımız zaman kökten beslenen bir madde olduğu için canavar otu bitkiyi de kurutuyor. Çok şükür bu sene canavar otu yok.”

"BU KONUDA BELKİ BİRAZ DAHA ÇİFTÇİNİN YANINDA DURULURSA DAHA İYİ OLUR"

Kadir Bozlak mahalle sakini ise şunları söyledi: “Bulanık domatesi bu yöreye has bir ürün. Ata dedelerden kalan tohumları fidelenecek, çoğaltılarak yöresel tohumlarla üretim yapıyoruz. Geçim olarak bir çok ailemizin geçimi buna bağlı zaten, bahar aylarında dikilip, hem yazlık domates ve hem güzlük domates olmak üzere iki periyot halinde yapılmakta, üreticiler hasat ettikleri domatesleri toplayıp günlük yapılan semt pazarlarında satar geçimini sağlıyorlar ama şu anda en büyük sıkıntıları toptancı haline verdikleri fiyatla market fiyatları 5 kat farklı. Bundan şikâyetçiler, emeğinin çıkmadığından şikâyetçiler. Bu konuda belki biraz daha çiftçinin yanında durulursa daha iyi olur diye düşünüyorum.

(Haber: Abdulsamet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz