2019 üretim yılında özellikle buğdayda, darıda ve pamukta onca emeklere rağmen rekoltenin düşük olması sebebiyle zarar eden Kahramanmaraşlı çiftçiler, zararı aza indirmek ve bir nebzede olsa verim alabilmek adına alternatif ürünlere yöneldi. Alternatif ürünler arasında yer fıstığına eğilim gösteren kent çiftçilerinin yer fıstığının hasadına başladığı şu günlerde yüzü gülüyor. Bu bağlamda çiftçisinin her zaman yanında olan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, yer fıstığı hasadını yerinde görmek için sahaya indi. Tarlada incelemeler yapan Çetinkaya, yer fıstığının verimli olduğunu belirterek, rekoltenin son derece iyi olduğunu söyledi.

“REKOLTE SON DERECE GÜZEL”
Çetinkaya, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Kahramanmaraş’ta 2019 yılı hasadı çeşitli ürün yelpazesi ile devam ediyor. Bugünde çiftçimizin farklı ürünlere yönelmesiyle yer fıstığı hasadını gerçekleştiriyoruz. Hasatta bizimde çiftçilerimizi gözlemlediğimiz kadarıyla verimin ve rekoltenin son derece iyi olduğunu görüyoruz. Tabii ilerleyen günlerde hasat tamamen bittikten sonra nasıl bir verim alacaklar veya nasıl bir rekolte alacaklar göreceğiz. Çiftçimizin ekonomik olarak girdi maliyetlerinin yüksek olduğu ve üretimde ciddi anlamda sıkıntılar yaşadığını biliyoruz. Bunun neticesinde de çiftçimiz alternatif ürünlerden biri olan yer fıstığına yönelmiş durumda. Bizde çiftçimize bol bereketli bir hasat diliyoruz. Oda olarak elimizden geldiği kadar çiftçilerimizi destekliyor ve yanlarında bulunmaya gayret ediyoruz.”

“BU YIL BİRÇOK ÜRÜNDE İSTEDİĞİMİZİ ELDE EDEMEDİK”
Çiftçi Erkan Karanfil ise, “Osmaniye’den arkadaşlarımız yer fıstığını önerdi ve ekelim dedi. Bizde olur dedik ve 200 dönüm kadar ektik. Şu anda çok güzel gözüküyor. Yani yer fıstığının rekoltesinin buğdaydan, darıdan iyi olacağını düşünüyoruz. 400 dönüme kadar 400 kilo vereceğini ümit ediyoruz. Fıstığın fiyatları da güzel. Bu yıl birçok üründe istediğimizi elde edemedik. Hem buğdayda hem darıda zarar ettik. Bu yüzden bir değişiklik yaparak yer fıstığı ektik, şu anda da güzel gidiyor” ifadelerini kullandı.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz