Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Narlı ilçelerinde havaların güzel gitmesini ve toprağın nemli olmasını fırsat bilen vatandaşlar buğday ve arpa ekimlerine başladı.

Özel Donat Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Şirketi teknik elemanları, Pazarcık Narlı Beldesindeki ekimlerde çiftçilerin yanında oldu. Buğdayda kaliteli ve bol ürün alabilmek için ekim zamanının çok önemli olduğunu vurgulayan tarım danışmanları ayrıca ekim derinliği, ekim sıklığı, sertifikalı tohum kullanımı ve ekim yöntemleriyle ilgili çiftçileri bilinçlendirdi.

Buğdaydan verim almak için ekim zamanına dikkat etmemiz gerektiğini söyleyen Onat Danışmanlık temsilcileri konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Buğday ekimi bölgemizde genellikle 15 Kasım-15 Aralık tarihleri arasında yapılmalıdır. Ekimde geç kalınmamalıdır. Buğdayda minimum çimlenme sıcaklığı 3-5 derece civarındadır. Buğday mibzerle veya serpme ekim yapılarak ekilebilir. Mibzerle ekimde dekara 22-24 kilogram, serpme ekimde ise 26-28 kg tohum kullanılmalıdır. Ekimden önce tohum ilaçlaması mutlaka yapılmalıdır. 1 metreküpde ki bitki adedi 550-600 arasında olmalıdır. Tohum ekimi derinliği 4-6 santimetre arasında olmalıdır. Erken Ekim Zamanı 15 Ekim –15 Kasım arası, normal ekim zamanı 15 Kasım –15 Aralık arası, geç ekim zamanı 15 Aralık –15 Ocak arasıdır. En yüksek verim normal ekim zamanında ekilen buğdaylardan alınmıştır. Geç ekim yapılan yerlerde yüzde 15-31 oranlarında verim düşüşleri yaşanmıştır. Bölgemizde en soğuk geçen kış ayı ocak ayı olduğu için bu ay buğdayların en iyi oranda kardeş çıkardığı aydır. İyi kardeşlenme de verime olumlu katkıda bulunmaktadır. Erken ya da geç ekilen buğdaylarda kardeşlenme oranı düşmekte dolayısı ile verim de azalmaktadır.”
'ERKEN EKİLEN BUĞDAY SOĞUKTAN ZARAR GÖRÜR'
Erken ekilen buğdaylar ocak-şubat aylarında sapa kalkacaklarının altını çizerek, şöyle devam edildi. “Bu dönemde 0 derecede soğuktan zarar görürüler. Oysa normal zamanda ekilen buğdaylar –3 derecedeki soğuklardan bile zarar görmezler. Erken ekilen buğdaylarda kışın ılık geçmesi halinde hızlı büyüme görülür. Hızlı büyümenin sonucunda yatmalar oluşur ki bu da verimi olumsuz etkiler. Hastalık ve zararlılar ilk önce erken ekilen buğdaylarda görülür. Erkenci bir buğday çeşidi erken ve sık ekilirse, azotlu gübre fazla uygulanırsa yatmalar görülür. Bu yatmalarda verimi düşürür. Orta erkenci buğday çeşitleri normal ekim zamanında, tavsiye edilen sıklıkta ekilirse ve azotlu gübre de tekniğe uygun verilirse dekara verimde artışlar olacaktır. Buğdayın başaklanma döneminde ortaya çıkabilecek hastalık ve zararlılarla yapılacak mücadele, uçak kullanımının olmaması nedeniyle yer aletleriyle yapılması gerekmektedir. Bu dönemde yapılacak mücadele esnasında traktör teker izleri üzerindeki buğdaylar çiğneneceğinden tekrar kalkması ve verim alınması imkansız olmasından bu teker izlerine kullanılan tohumlarda gereksiz masraf ortaya çıkarmaktadır. Bunun için izli ekim yapılması gerekmektedir. Özellikle mibzer ile yapılan ekimlerde mücadele aletinin iş genişliğine göre yer yer traktör tekerliğine denk gelen mibzer gözleri kapatılarak ekim yapılmalıdır. Ayrıntılı bilgi için ilve ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine veya özel tarım danışmanlarına başvurunuz.”

Haber Merkezi

 


Editör: Mahmut Beyaz