2012 yılında çıkarılan 6360 sayılı kanun ile büyükşehir statüsüne kavuşan ve büyükşehir olduktan sonraki süreçte sanayi, yatırım ve ihracat alanlarında önemli çıkışlar yakalayan Kahramanmaraş, ekonomideki çıkışını diğer projelere yansıtamadı. Özellikle tekstil, metal mutfak eşyası gibi alanlarda ülkenin üretim yükünü üstlenen ve ihracatı yılda ortalama 1 milyar dolar olan Kahramanmaraş’ta hevesle başlanılan projeler yarım kalmaya devam ediyor. Bu projelerin başında gelen Tekke, otogar, eski SGK binası, Sarayaltı Yolu, Tarım İl Müdürlüğü Hizmet Binası, Germenicia Antik Kenti gibi alanlar yıkılırken, yerine ise bir çivi bile çakılmadığı görülüyor. Öte yandan kentte bazı kamu binalarının çürük olduğu ve bu binaların yenisinin yapılmadığı da gözlerden kaçmadı.

KARAYOLLARI KAHRAMANMARAŞ’I ÜVEY EVLAT MI GÖRÜYOR?
Kahramanmaraş’ın var olan çevre yolundaki trafik akışını rahatlatmak amacıyla Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından 2020 yılının Haziran ayında ihalesi yapılıp, yer teslimi gerçekleşen Arsan Kavşağı’nda bir milim ileriye gidilemiyor. 2021 yılının Mart ayında bitirileceği öngörülen Arsan Kavşağı, sürücüler için adeta çile haline geldi. Daha öncede Ağabeyli, Sütçü İmam, Hal Kavşağında çalışmalar yapan Karayolları Genel Müdürlüğü, burada da çalışmaları zamanında bitiremedi. Hal böyle olunca Kahramanmaraşlı vatandaşlar Karayollarının Kahramanmaraş’ı üvey evlat gibi gördüğünü söyledi.

TEKKE KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ
2017 yılında dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un talimatıyla başlatılan ve ilk kazmayı yine dönemin Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’ın vurduğu Tekke Kentsel Dönüşüm Projesi’nde aradan 4 yıl geçmesine rağmen ciddi mesafeler kat edilemedi. Kahramanmaraş’ın çarpık kentleşme olarak en dikkat çekici yeri olarak göze çarpan Tekke için Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, 22 Kasım 2019 tarihinde yaptığı açıklamada ilk etabın 2020 yılı Şubat ayında başlatılacağını söylemişti. Fakat aradan geçen 1,5 yıllık sürede herhangi bir çalışma başlatılmadı.

ESKİ SGK BİNASI OTOPARK OLARAK KULLANILIYOR
Trabzon Caddesi üzerinde bulunan ve uzun yıllar vatandaşlara hastane ve SGK Kurum binası olarak hizmet veren bina 2017 yılında yıkılmıştı. 4 yıldan bu yana vatandaşlar tarafından otopark olarak kullanılan ve görüntü itibariyle hoş durmayan araziye ne yapılacağı en çok konuşulan konular arasında başı çekiyor.

GERMENİCİA’DA İLERLEME KAYDEDİLMEDİ
Kahramanmaraş’ın turizm alanında adeta saklı cenneti olan ve yapılan girişimlere rağmen bir türlü gün yüzüne çıkarılamayan Germenicia Antik Kenti, şehrin çözüme kavuşturulmayı bekleyen bir diğer önemli ve öncelikli sorunu. Antik kentle ilgili en son çalışma Aralık 2019 tarihinde yapılmış ve bir yol haritası belirlenmişti. Milattan sonra 300-400 yıllarına ait olan Germenicia mozaikleri üzerinden yapılan projede de yıllar geçmesine karşın yine ciddi bir gelişme sağlanamadı.

SARAYALTI YOLU
Kahramanmaraş’ın merkezi noktalarından biri olan ve hem görünüm hem de ulaşım anlamında büyük sıkıntıları bulunan Sarayaltı yolu için Kasım 2018 tarihinde Sarayaltı-Kanlıdere Bağlantı Yolu kurulacağı açıklanmıştı. Trabzon Caddesi’ne alternatif yol olan Sarayaltı-Kanlıdere bağlantı yolunda zaman zaman çalışmalar devam etse de kamulaştırma engeline takılıyor.

VERGİ DAİRESİ KİRADA OTURUYOR
Öte yandan yıkılıp yapılmayanlar olduğu gibi üstüne kullanılmayan ama atıl vaziyette bekletilen binalarda var. Bu binalardan ilki Trabzon Caddesi üzerinde bulunan eski Vergi Dairesi Müdürlüğü Hizmet Binası. Bir süre önce çürük raporu verildiği gerekçesiyle boşaltılan bina, hâlihazırda şehrin göbeğinde boş bir şekilde bekletiliyor. Bu kurum ise kiracı konumunda faaliyetini başka bir binada sürdürüyor. Asıl merak edilen ise kentin en görünür yerinde dikkat çekici olarak boş duran bina için ne zaman harekete geçileceği?

TARIM MÜDÜRLÜĞÜ BİNASI NE OLACAK?
Menderes Mahallesi Eski Sanayi Sitesi içerisinde uzun yıllardır faaliyet gösteren İl Tarım Müdürlüğü Hizmet Binası da yine elverişsiz olduğu gerekçesiyle yaklaşık 3 yıl önce yıkımı gerçekleşmişti. Aradan geçen süre zarfında bu binanın yeniden yapılması için hiçbir adım atılmadı.

OTOGARDA ÇALIŞMALAR YAVAŞ İLERLİYOR
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, 2020 yılının Eylül ayında şehirlerarası otobüs terminalini yenilemek için çalışma başlatmıştı. Proje kapsamında 5 bin 500 metrekare kapalı alana sahip olan yapının iç mekânında kullanım ömrünü doldurmuş alanlar yenilenecekken, çalışmaların kısa sürede bitirilmesi amaçlanmıştı. Ancak aradan 8 ay geçmesine rağmen çalışmalar yavaş ilerliyor.

Editör: Mahmut Beyaz