Göksun – Elbistan eski karayolu üzerinde bulunan ve tamamına yakınını yıllar önce Çeçenistan'dan göç edenlerin oluşturduğu Çardak Mahallesi’nde ekmek fırınları dikkat çekiyor. Aynı sokak üstünde sıralanmış ekmek fırınının tamamı 100 yılı aşkın süredir kadınlar tarafından işletiliyor.  Hem ev ekonomisine katkı sağlayan hem de halka katkısız ekmek yediren kadınların ünü il sınırlarını aştı. Maya dışında hiçbir katkı maddesi kullanılmayan ekmekler, doğal olması nedeniyle Göksun dışında Afşin, Elbistan ve diğer İl ilçelerden de alıcı buluyor. 500 gram hamurla pişirilen ekmekler 1,50 liraya satılıyor. Kış mevsiminde 1-2 fırının çalıştığı mahallede yazın tamamı açık oluyor ve her fırının günlük ekmek satışı 200 ile 500 arasında değişiyor. Kahramanmaraş-Elbistan karayolunu kullanan sürücülür, Çardak Mahallesi’nden geçerken bu lezzetli ekmekten satın alıp evlerine götürüyor.  

ESKİLERDEN KALAN BU GELENEĞİ SÜRDÜRMEYE ÇALIŞIYORUZ

Mahallede 9 yıldır fırın çalıştırdığını ifade eden 3 çocuk annesi Rahime Cura, Kadınların fırınları çalıştırmasının Çardak'ta bir gelenek olduğunu söyledi. Bu Mahalle’de 100 yılı aşkın fırınları kadınların işlettiğini belirten Cura, “Çeçenistan'dan gelen bir kültürümüz var. Orada hep kadınlar yaparmış ekmeği. Daha önce hep evlerde yapılırmış, ama sonrasında ticarete döküldü. Biz eskilerden kalan bu geleneği sürdürmeye çalışıyoruz” dedi.

BU EKMEĞİN BAŞKA ŞEHİRLERDE MÜDAVİMLERİ VAR

9 yıldır fırın işlettiğini sözlerine ekleyen Cura, “Mahallemizde bu işi yapan sayılı yerler var, onlardan biride benim. Kadınlar olarak ustalarımızdan öğrendiğimiz katkısız ekmek üretimini yıllardır sürdürüyoruz.  Bu ekmeğin içerisinde sadece un, tuz ve su var. Dilimle, buzdolabı poşetine koy, 6 ay sonra çıkar o şekilde yiyebilirsin. Katkısız ekmeğin tadı güzel oluyor. Şehirdekiler gibi kabartma tozu atarsan hiç güzel olmuyor. Onlar kabarmış görülsün diye toz atıyorlar. Bizde o toz yok. Bunun özelliği elde yoğrulması, bilek gücü ile bir de kabartma tozu atmıyoruz. Bir yiyen tekrar geliyor. Bu ekmeğin başka şehirlerde müdavimleri var, sipariş bile gönderiyoruz. Doğal ekmeğin yanı sıra, patatesli, çökelekli ve yağlı ekmek üretimi de yapıyoruz. Bu şekilde ev ekonomimize katkı sunuyoruz” şeklinde konuştu.

Haber: Ege Özdemir

Editör: Mahmut Beyaz