Kahramanmaraş'ta nerede mangal yapılır? En güzel mesire alanları nerede?.. İşte Kahramanmaraş'ın en güzel piknik yerleri, gezilecek mesire alanları, mangal yapılacak yeşil alanlarını sizin izin derledik.

 

Sıcak yaz günlerinde ailenizle güzel bir hafta sonu geçirmek istiyorsanız Kahramanmaraş'ın dışına çıkmanıza gerek yok. Kahramanmaraş'ın doğa yönünden zenginliği insanın içini huzurla dolduruyor. Hafta sonu için tatil planınız var ama nereye gideceğinizi bilmiyorsanız. İşte sizin için bir kaç alternatif...

 

Yavşan Yaylası

 

Kahramanmaraş'ın en temiz havaya sahip olan Yavşan yaylası, doğal olarak yetişen ağaç türleriyle dünya üzerinde yayılışı çok az olan saf ve karışık bitki örtüsüyle ülkemizin en çarpıcı yerlerinden birisidir. Kahramanmanmaraş'ın güneyinde bulunan ve 36 km uzaklıkta olan yayla 2259 m. yüksekliğe sahiptir bu yüzden yüksek Dağlık arazi sınıfına girmektedir. Nadide tabiat parçalarımızdan birtanesidir. Yaz aylarında, ağaç gölgelerinin sağladığı serinlik ile özellikle piknikçiler tarafından tercih edilen bölgedir.

 

Başkonuş Yaylası

 

Kahramanmaraş'ın doğa harikalarından biriside Başkanış Yaylasıdır. Kahramanmaraş'ın en gözde, yemyeşillikler içerisinde bir tabiat harikasıdır. Ailelerin hafta sonu en çok tercih edilen yerlerden birisidir. Kahramanmaraş-Andırın karayolunun 55. km'sindedir. Yolu asfalttır ulaşımı kolaydır. Otomobil ile 45 dakikada ulaşım sağlanır. Rakımı bin 850 metredir. Yazın çok serindir. Piknik yapmaya müsait geniş yerleri mevcuttur. Yemyeşil çimen kaplı küçük bir platonun her iki yamacı çam, mezdeği, kamalak ve meşe ağaçları ile kaplıdır ve harika bir görünüme sahiptir. Orman Işletme Müdürlüğü tarafından buraya konaklama ve dinlenme evleri yaptırılmıştır. Geyikler koruma altına alınmıştır. Tertemiz havası, soğuk suları ve yemyeşil ormanları birbirleriyle adeta kucaklaşmış durumdadır. Kışın dağ turizminin, yazında piknik ve spor turizminin yapıldığı seçkin bir yerdir. Başkonuş yaylasına gelen yabancılar bu doğa harikasına hayran kalırlar.

 

Kapıçam Mesire Yeri

 

Kahramanmaraş'ın 10 kilometre doğusundadır. Kahramanmaraş Havaalanı karayolunun üzerinde olduğundan ulaşımı kolaydır. Her zaman belediye otobüsü, dolmuş ve taksi ile gidilebilir. Etrafı çam ormanları ile kaplıdır. Oturma yerleri vardır. Güzel ve kontrol altında olan Kapıçam Mesire yeri güzel bir piknik ve dinlenme alanına sahiptir. Karayolunun her iki tarafıda ormanlık alanlarla kaplıdır. Özellikle Cumartesi ve Pazar günleri ve yaz ayları insanların uğrak ve dinlenme merkezi halindedir. Nisan, Mayıs ve Eylül ise insanların en çok tercih ettiği aylardandır.

 

Kumaşır Gölü

 

Halkın hem piknik yapıp hem de balık avlayacağı bir yer olan Kumaşır Gölü eşssiz bir manzara'ya sahiptir. Dağın eteğindeki kaynakların beslediği tatlı suyun meydana getirdiği göl ve etrafını çevreleyen yeşillikler insanın ruhunu dinlendiriyor. Kumaşı Gölü Kahramanmaraş Aksu köprüsü Malik Ejder türbesi civarında ve şehre 9 kilometre uzaklıktadır.


Menzelet Barajı Kıyıları ve Ali Kayası

 

Kahramanmaraş'ın 26 kilometre uzakta olan Menzeret barajı Kahramanmaraş'ın kuzeybatısındadır. Asfalt yolla baraj kenarına kadar rahat bir şekilde gidilebilir. Görünüm olarak güzel manzaralı piknik ve seyirlik yerleri vardır. Ailece gidilip bir hafta sonu çocuklarla bir mangal keyfi yapılabilir. Tarihi Ali Kayası ise baraj suyu altında kalmıştır. Ali Kayası yüksek olduğundan, manzaralı ve esas görünüm olarak 62 metrelik kısmı su seviyesinin üstünde kalmıştır. Baraj suyu tatlı olduğundan, Tatlısu Balık Avcılığı'da yapılır. Vatandaşların balık tutması için ideal bir yerdir. Ceyhan, Tekir ve Fırnız suları ile beslenen barajın güzel bir görünümü vardır.

 

Fırnız Mesire Alanı

 

Kahramanmaraş’ın doğasını gözler önüne seren Fırnız Mesire Yeri, çam ormanları arasında güzel vakitler geçirmenin keyfini yaşatıyor. Kahramanmaraş-Göksun Karayolu'nun üzerinde olan Fırnız, etrafı çam ormanları ile kaplı bir vadidir. Fırnız Köyü yakınından çıkan ve vadi tabanında akan su kenarları piknik yapmaya ve dinlenmeye elverişli yerlerdir. Akarsuyun üzerine kurulan çardaklar yorgunluğu atmaya bire birdir. Otomobil ile Kahramanmaraş'tan 45 dakikada gidebilir. Kışın bile güneşli havalarda bu vadi tabanlarının güneyinde piknik yapılır. Çam ormanlarının ve su kenarlarındaki yeşillik alanlar bir bütünlük içinde göze hoş gözükmektedir. Doğa ve fotoğraf meraklıları için Kahramanmaraş'ın zengin kaynağı olan Fırnız gidilmeye değer bir yerdir.

 

Döngel Mağarası

 

Şehrin gürültüsünden ve stresinden uzaklaşıp biraz kafasını dinlemek isteyenler için ideal olan Döngel Mağarası Kahramanmaraş-Kayseri Karayolu'nun 50. kilometresinde bulunmaktadır. Dünyanın 8. harikalığına aday bir yer olan döngel mağarası Tekir'den batan büyük bir su kütlesi çağlayanlar halinde bu mağaralardan çıkar. Üst üste ve birbirine bağlı olmak üzere üç mağaradan meydana gelmektedir. Tabii ve eşsiz bir görünümü vardır, ulaşımı kolaydır. Ayrıca özel araba ile 50 dakikalık bir yolculuk sonucu varılır. En güzel piknik alanlarından biridir. Güzelliği, görenleri hayran bırakır. Etrafı sarp kayalık ve çalılıklarla ve yer yer çam ağaçları ile kaplıdır. Çağlayanlar halinde akan suyunda alabalık avlanır. Ceviz ve Çınar ağaçları ile kaplı yemyeşil bir dinlenme ve piknik alanıdır. Yaz boyunca ziyaret edenlerle haşır neşir olan bir turizm merkezi sayılır. Türkiye'nin çeşitli yerlerinden belirli aralıklarla öğrenciler gelerek burada kamp yaparlar.

 

Tekir Mesire Alanı

 

Kahramanmaraş'ın Tekir ilçesi olan vatandaşların alabalık yemek için genellikle bu bölgeyi seçtikleri bir yerdir. Piknik içinde ideal olan Tekir Mesire alanı ormanla kaplanmış tabi güzelliğine hayran kalacaksınız. Akarsu üzerine kurulmuş çardaklarla donatılmış tadına doyum olmayan akarsuyun ayrıca sıkça inşa edilen çeşmelerden temini sağlanmıştır.

 

Yeşilgöz Mesire Alanı

 

Kahramanmaraş eşsiz doğa güzelliği için bölge illerden gelen vatandaşları genellikle Yeşilgöz Mesire alanını tercih ediyorlar. Döngel Mağaralarının yanında çam ve ardıç ormanları ile kaplı çok güzel bir dinlenme yerleri vardır. Arkıtçayı kenarları ve gözü, Değirmenderesi gözü ve kenarları, Yeşilgöz ve kıyısı, Uzundurdu gözü ve çevresi, Orman fidanlığı, Çam içi dinlenme yeri, Kapılı Mağara ve Tarhanakaya Mağaraları gezilip görülecek yerlerdir. Davaryoğurdu, elması, fasulyesi, peyniri, balı, alabalığı ve ardıç namındaki suyu meşhurdur. Tekir alabalığı, çok lezzetli olduğundan bir çok insan bu eşssiz lezzet için gelirler. Etrafında kendinden başka yüksek dağ olmamasına ve yalçın sarp kayalara sahip olmasına rağmen dağın zirvesinden yaz kış sürekli akan bol sulu 7 adet kaynak suyu görenler hayranlıklarını gizleyememektedirler. Bu dağın zirvesine yürünerek yaya olarak 4 saatte çıkılabilmektedir. Kahramanmaraş-Göksun karayolunun 55.. kilometresindedir. (ADEM MERK)

Editör: Mahmut Beyaz