Yaklaşık 11 aydır barınaksız veya yaralı hayvanlara çeşitli yardım faaliyetlerinde bulunan 20 yaşında ki Bediran Muttalip İspir sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlarla da farkındalık oluşturuyor. İspir, "Bu işlemlerde sosyal medyayı etkin kullandım. İnsanların bana güvenmesi benim bu işte daha çok istekli olmamı sağladı. Sosyal medya grubumuz üzerinde birçok insan var. Bu insanlar arasında aktif olanda var olmak için olanda var. Amaç bir şeyleri toplu bir şekilde yaparak insanların vicdanına dokunmaktır" dedi. İnsanlar üzerinde sağduyu oluşturmanın en önemli erdem olduğunu belirten genç yardımsever,  akşamları rahat uyumam bana yeter. Benim bu hayvanlara burada bakabilmem için yol dahi birçok şart zorlayıcı oldu. Bütçem büyük sıkıntı teşkil etti. Yapılan onca yorumu ve sıkıntıyı görmezden geldim. Geçen süre içerisinde daha da çok canlıya yardım ettim" ifadelerini kullandı.

"BU DESTEKLER SAYESİNDE BU HAYVANLARIN YEMEĞİ VE SUYU KARŞILANDI"

Bedirhan Muttalip İspir yaptığı yardımlar ve ilerleyen süreç hakkında; "Kahramanmaraş'ta sokak hayvanlarına kendimi adayan bir insanım. Bu yaptıklarımı her hangi bir çıkar amacı ile değil de tamamen vicdani duygularla yapıyorum. Bu faaliyetleri bir sevgi veya para karşılığı yaparsan zamanla bir çiçek gibi solar ve zamanla yok olur. Bu işe gönül verince bu hayvanlar açken siz yatamıyorsunuz. Biz soğuk havalardan kalın giyinerek koruna -biliyorken bu hayvanlar korunamıyor. Sağ olsunlar bazı destek verenlerin sayesinde bu kulübeler yapıldı. Bu destekler sayesinde bu hayvanların yemeği ve suyu karşılandı. Yaklaşık 11 aya yaklaşan bir süredir bu faaliyetlerde bulunuyoruz. 11 ay içerisinde birçok canlıya dokunma şansım oldu. Bu süreç çok aşırı zorluklarla doluydu. İlk başladığım sıralar insanlar hep bana belediye tarafından mı görevlendirildin diye soruyordu. Ben hayır vicdanımın sesi ile yapıyorum diye cevap verince garip bir bakış açısıyla bakıyorlardı. Akşamları rahat uyumam bana yeter. Benim bu hayvanlara burada bakabilmem için yol dahi birçok şart zorlayıcı oldu. Bütçem büyük sıkıntı teşkil etti.

"AMA GÜVENEBİLECEĞİ BİR YER YOKTU"

Yapılan onca yorumu ve sıkıntıyı görmezden geldim. Geçen süre içerisinde daha da çok canlıya yardım ettim ama onlar hep zaman içerisinde başkaları tarafından sahiplenildi. Şuan inşallah buradaki hayvanlara da bir sahip bulacağım. İnanın şu noktaya gelebilmek çok güzel bir duygu. İnsanlar burada hep güvenebilecek insan arıyorlar. Yardım etmek isteyen çok insan vardı ama güvenebileceği bir yer yoktu. Ben aslında bunu sağlamış oldum. Bu canlıların nasıl bir yerde yaşadıklarını onlara bizzat gösterdim. Bu işlemlerde sosyal medyayı etkin kullandım. İnsanların bana güvenmesi benim bu işte daha çok istekli olmamı sağladı. Sosyal medya grubumuz üzerinde birçok insan var. Bu insanlar arasında aktif olanda var olmak için olanda var. Amaç bir şeyleri toplu bir şekilde yaparak insanların vicdanına dokunmaktır.

Bundan sonraki hedefim bu bilinci küçük çocuklara da kazandırmak. Bizlere sosyal medyadan çok kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Bizlere ulaşan yardımcı olmak isteyen insanlarla direk iletişime geçerek fikir alışverişi yapıyoruz. Bir şeyler yapabilmek gerçekten çok kolay. En büyük mutluluk bizim buraya gelirken bu hayvanların bizi karşılamasıdır. Beni derinden etkileyen çok olay yaşadım. Kayseri yolunda yukarıdan aşağıya doğru giden bir köpek vardı. Bir cins ve değerli bir hayvan. Bu hayvan alınmış ve zaman içerisinde nasıl bir menfaat güdüldüyse ardından sokağa salınmış. Normalde bu hayvanlar sokağa atılacak bir hayvan değillerdir. Bu hayvana araba çarpmış ve 10 metreden fazla takla atmış. Olay sonrası bana da yakın olan bir iş yerine sığınmış. Hayvana bakmak için gittim ve iç kanaması olduğunu fark ettim.

"ÇEVREMDE Kİ GÜZEL İNSANLARIN PAYI ÇOK BÜYÜK"

Başarılı bir kalp masajı yapmama rağmen kurtaramadım. Kalp masajını yapmadan önce veterineri çağırmama rağmen kurtaramadım. Veteriner hekim gelmeden yaklaşık 3 dakika önce kalbi durdu. Bu olay beni derinden etkiledi. Şaşkın adını verdiğim büyük köpek ölür dediler ilk bulduğumda. O hayvan güçlüydü ve onu fark ettim. Kalkıp yemeğini yemeye gücü vardı. Eğer bir hayvan kalkıp yemeğini yiyip suyunu içebiliyorsa o onun kurtarılabileceği anlamına gelir. Kayseri yolunda ki merkezde 26 tane köpekle ilgileniyoruz. Diğer Doğukent, Klavuzlu ve Kapıçam'ın oralarda bunlar gibi bir sürü canlı var. O canlıların yardımına gerek ben gidiyorum gerek bağlantı da olduğum insanlar gidiyor. Tabi bu olanlarda çevremde ki güzel insanların payı çok büyük. Hayatta her zaman yaptıklarımızı sonucunu düşünerek yaparız. Bu canlılar için de bir şekilde vicdanımızı dinlememiz lazım. Biz evimizde istediğimiz şekilde akşam yatabiliyorken bu canlılar yollarda sokaklarda oluyor. Akşamın soğuğunda üşüyorlar. Buraya gelip mama bırakmaları bu canlılar için umut olacaktır" ifadelerini kullandı.

Haber: Ege Özdemir/Alihan Kürşat

Editör: Mahmut Beyaz