Kahramanmaraş ve birçok ilde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye başlarken uzmanlar, özellikle kalp-damar, hipertansiyon, kalp yetmezliği gibi risk grubunda bulunan hastaları, güneş çarpmasına ve kalp krizine karşı uyarıyor. Ayrıca güneşin dik geldiği saatlerde zorunlu olmadıkça dışarıya çıkmaması gerektiğini hatırlatan uzmanlar, bol bol sıvı tüketilmesine ve boğazı ağrıtmayacak kadar dondurma gibi soğuk yiyecek tüketilmesini öneriyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Kirişçi, konuya ilişkin gazetemize açıklamalarda bulundu.

“GÜNDE EN AZ 2,5 - 3 LİTRE SU TÜKETMELERİ GEREKİYOR”

Kirişçi, konuşmasında şunları söyledi: “Bu yaz dönemi her yaz dönemine göre daha sıcak bir dönem geçiriyoruz. Dolayısıyla bütün hastalıkların sıcaklıktan etkilendiği gibi kalp hastalarının da bu sıcak olduğu dönemde özellikle daha hassas olduğunu söylemem gerekiyor. Kalp rahatsızlığı olan hastalarımız daha öncesinde kalp krizi geçirmiş olmak, açık kalp ameliyatı geçirmiş olmak, tansiyon hastası olmak, kalp yetmezliği olmak bunların hepsi kalp hastası olan gurubumuz içerisinde yer almakta. Sıcak havayla birlikte bu hasta grubunun hepsi risk teşkil ediyor.  Sıcak hava ne yapıyor? Sıcak havalar vücutta ciddi oranda su ve tuz kaybına sebebiyet veriyor. Eğer biz bu sıcak havalarda yeterli miktarda su ve tuz kaybını yediğimiz içtiğimiz gıda ve besinlerle yerine koymaz isek, bu hasta guruplarında ciddi riskli durumlar ortaya çıkarabilir. Örneğin kalbine daha öncesinde stent konulmuş bir hasta ya da baypas ameliyatıyla damarları değiştirilmiş bir hasta susuzluk durumunda damarların tıkanmasıyla karşı karşıya kalabilir. Bunun sebebi kanın içerisinde bulunan sıvıyla alakalı. Aşırı su kaybı yerine konulmamış ise ciddi bir kanda yoğunlaşmaya sebebiyet verir. Damarı Baypas ameliyatıyla değiştirilmiş stent konulmuş hastalarda tıkanıklığa sebebiyet verebilir. Çünkü kan belli bir akışkanlıkla hareket etmesi gerekiyor. Bu akışkanlık bozulduğu an özellikle su kaybıyla, bu durumda hastalarımız ciddi bir pıhtılaşmaya meyil oluşturup tıkanıklıkla karşı karşıya kalabilir. Bu yaz dönemi yedikleri besinlere çok daha dikkat edilmesi gerekiyor. Özellikle yaz besin ürünleri olan sulu gıdaları tercih etmeleri gerekiyor. Günde en az 2,5 - 3 litre su tüketmeleri gerekiyor. Ve özellikle ilaçlarının bitmesi durumunda ya da kendi istekleriyle bırakmaları durumunda bir de üstüne susuz kaldığında ciddi bir durumla karşılaşabileceğini unutmamalılar ve ilaçlarını düzenli olarak kullanmak zorundalar.

11.00 İLE 16.00 SAATLERİ ARASINA DİKKAT!

Sıcak havaların en yoğun hissedildiği saatler var. Özellikle 11.00 ile 16.00 saatleri arasında güneşin direk dikey oyaraktan vücuda yansıması olmakta. Bu saatlerde dışarı çıkmayarak ya da çıkıyor isek mutlaka korumayla, açık renkli kıyafetleri tercih ederekten ya da gölgelik şekliyle olan kendini koruyucu sistem içerisinde bulundurmaları gerekiyor. Eğer bu saatlerde illaki çalışmak zorundalarsa mutlaka kendilerini koruyucu gıdalarla takviye etmeleri gerekiyor.

“TECRÜBESİ OLMAYAN BİRİSİNİN MÜDAHALE İÇERİSİNDE OLMAMASI GEREKİYOR”

Kalp krizi tablosu ani şok durumu. En başta acil durum tecrübesi olmayan birisinin müdahale içerisinde olmaması gerekiyor. Bilgisi olmayan birisi o anda hastaya zarar da verebilir. Yapılması gereken en önemli şey bir an önce 112’yi arayıp, sağlık ekiplerinden yardım istemeleri gerekiyor.  Haricinde güncel basit yapabileceğimiz şeyler; hava yolunun mutlaka açılması gerekiyor. Yani nefes alıp almadığı, ağızının burnunun herhangi bir sıvıyla veya diliyle kapanıp kapanmadığını bir kontrol etmeleri, etraf çok kalabalık olmaması, sıcak havadaysa meydandaysa mutlaka gölge bir yere alınmış olması ve sağlık ekiplerine hızlıca haber verilip bu hastaları sağlık merkezine ulaştırılmasına yardımcı olmaları gerekir. Bilinmeyerek yapılan bir müdahale belki hastaya zarar da verebilir. Esasında toplumun büyük bir kesiminin acil müdahale hususunda bilgilendirilip bu noktada eğitim alması gerekiyor. Çünkü sağlık müdahalesine ihtiyaç hepimizin olabilir.”

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz