AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal TRT Haber Canlı Yayınına katılarak gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Konuşmasında Rektör atamasına tepki gösteren Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin izinsiz yaptığı eylemeleri değerlendiren Ünal, Rektör atamasının yasal ve hukuki çerçevede yapıldığını belirterek, en başından itibaren meselenin üniversite, rektör ataması ve öğrencilerin bu durumdan duyduğu rahatsızlıkla ilgili olmadığını söyledi. Olayı öğrenciler üzerinden yürütülen bir provokasyon olarak gördüklerini ifade eden Ünal, “Boğaziçi Üniversitesi gibi son derece nadide bir üniversitemizde bu tür olayların olması son derece üzücü. Siyasi noktada baktığımızda orada bazı siyasi partilerin il başkanlarının orada olması en başından beri itibaren doğru değil. Orada öğrencilerin Rektör atamasıyla ilgili tepkisi varsa demokratik bir ülkede sorunların nasıl çözüleceği, tepkilerin nasıl dile getirileceği ve sorun çözme mekanizmaları bütün demokrasilerde bellidir” dedi.

YASAL VE HUKUKİ ÇERÇEVEDE ATAMA YAPILMIŞ”

Mahir Ünal, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Öğrenciler bu konuda eğer protesto yapacaklarsa protesto ve gösterinin bir hak olarak demokrasilerde çerçevesi bellidir. Peki, burada en başından itibaren mesele üniversite, rektör ataması ve öğrencilerin bu durumdan duyduğu rahatsızlıkla mı ilgili diye baktığımızda meselenin öyle olmadığını görüyoruz. Rektör atamasıyla ilgili hukuk dışı bir atamamı yapılmış? Hayır! Yasalara uygun olmayan bir atamamı var ortada? Hayır! Yasal zeminde cumhurbaşkanlığı tarafından diğer üniversitelere yapılan atamalar gibi yasal ve hukuki çerçevede atama yapılmış. Biz Boğaziçi Üniversite öğrencilerinin katıldığı bir eylem değil, öğrenciler üzerinden yürütülen bir provokasyon görüyüz.

CHP SİYASİ AKLININ ELİNİ ÖĞRENCİLERİN ÜZERİNDEN ÇEKMESİ GEREKİYOR”

CHP grup başkan vekili çekin gençlerimizin üzerinden elinizi diyor. Asıl burada öğrencilerin üzerinden elini çekmesi gereken kendi siyasi emellerine, kendi sokak hareketlerine, kendi demokrasi dışı eylemlerine zemin hazırlayan CHP siyasi aklının elini öğrencilerin ve gençlerin üzerinden çekmesi gerekiyor.

BU ÜLKENİN HAKİMLERİ ÖNLERİNDEKİ YASAYA GÖRE KARAR VERİYOR”

Yaptıkları paylaşımda ‘öğrenciler serbest kaldı siz bu öğrencileri suçlamıştınız’ dediler. Meclis kürsüsünden CHP Genel Başkanı bu ülkenin hakim ve savcılarına ‘haysiyetsiz, satılmış, sarayın hakimi’ dedi. Her türlü haraketli bu ülkenin yargısına, mahkemesine, hakimlerine her türlü hakareti yaptılar. Ama bu ülkenin hakimleri önlerindeki yasaya göre karar veriyor.

CHP HER ŞEYDEN ÖNCE BOĞAZİÇİ’NDEN ELİNE ÇEKMELİDİR”

CHP her şeyden önce Boğaziçi’nden eline çekmelidir. Oradaki gençlerin üzerinden elini çekmelidir. CHP iktidarla olan ilişkisinde ya zinde güçlerin yanında durdu ya ordunun ya yargının ya medyanın iktidara müdahalesi yönünde her zaman bir provokasyon içerisinde oldu. CHP Darbeci aklından vazgeçmedi. Bugün artık devlet milletin devleti haline geldiği için dün orduya iktidara müdahale et diyen, karşında saygıyla eğiliyorum diyen CHP bugün Libya’da Suriye’de, Azerbaycan’da, Doğu Akdeniz’de ülkesinin haklarını koruyan kahraman ordumuza satılmış diyor. Neden? Çünkü ordu göreve pankartlarına bugün Türk Silahlı Kuvvetleri karşılık vermiyor. Yargı darbesi yapamıyor o yüzden yargıya, yargıdaki hakimlere haysiyetsiz ifadesini kullanmaya çalışıyor.

SİZ SİYASET Mİ YAPIYORSUNUZ YOKSA SOKAK HAREKETLERİNİN ÖRGÜTLEYEN BİR YAPIYA MI DÖNÜŞTÜNÜZ?”

Bütün bu darbe ve müdahale zeminlerini elinden kaybeden CHP bugün artık sokaktan medet umuyor. CHP şunu unutması İçişleri Bakanlığımızda ifade etti; birileri artık millete ait bu devletin gücünü sınamaya kalkışmasınlar, bu milletin huzurunu bozmaya kalkışmasınlar, öğrencilerin üzerinden ellerini çeksinler, gençlerin üzerinden ellerini çeksinler. Sokağa çıkardıkları öğrencilerin nasıl koordine olacaklarını, nasıl yemek ve erzak sağlayacaklarını, polise nasıl mukavemet göstereceklerini anlatan CHP İstanbul İl Başkanlığının WhatsApp gruplarında geçen diyalogları var. Siz siyaset mi yapıyorsunuz yoksa sokak hareketlerinin örgütleyen bir yapıya mı dönüştünüz? Siyaset meşru bir zeminde yapılır. İşlerine geldiğinde hakimleri alkışlıyorlar, işlerine gelmeyince aynı hakime saray hakimi diyorlar. Bunun adı ikiyüzlülüktür, siyaset değildir.”

TÜRKİYE'NİN YAMALI BOHÇAYA DÖNÜŞMÜŞ BU ANAYASAYI DEĞİŞTİRMESİ GEREKİYOR”

Yeni anayasa tartışmalarına ilişkin de konuşan Ünal, Biz 18 yıldan beri yeni Anayasa'yı tartışıyoruz. Türkiye'de yeni Anayasa tartışmaları, bugün başlayan tartışmalar değil. Partiler yaklaşık 61 madde üzerinde geçmişte anlaşmışlardı. Geçmişte diğer siyasi partilerin de hala devam eden 82 darbe Anayasasının değiştirilmesi yönünde ciddi adımlar atıldı. Biz şimdi bu kadar reform yapmışken bu reformları taçlandıracak, bu ülkeyi darbe Anayasasından kurtaracak bir sivil Anayasa Türkiye için elzemdir. Türkiye'nin, darbeci cunta tarafından yapılmış ve artık yamalı bohçaya dönüşmüş bu Anayasayı değiştirmesi gerekiyor” dedi.

Ayrıca, AK Parti Büyük Kongresinin tarihine ilişkin açıklamada bulunan Mahir Ünal, “Şu anda tam tarih belli değil ama Mart’ın son haftasında büyük kongremizi yapmayı düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz