TÜİK verilerine göre Kahramanmaraş'ta 2014 yılında bin 478 çift boşanırken, 2015 yılında ise bu rakam bin 474 oldu. Uzman Psikolog Esra Tekatlı, son yıllarda boşanan çift sayısının neden arttığını ve bunun nedenlerini açıkladı.

 

Uzman Psikolog Esra Tekatı, son yıllarda Türkiye'de ve Kahramanmaraş'ta artan boşanma oranı ile ilgili Manşet Gazetesi'ne değerlendirmelerde bulundu. Tekatlı, boşanma nedenleri arasında başlıca yüksek derecede geçimsizlik olduğunu söyelerken sosyolojik açıdan boşanma olgusununun artışında ise şehirleşme ve kadının aktif iş hayatına atılarak ekonomik bağımsızlığının olduğunu ifade etti.

 

'BAŞLICA SEBEBLERDEN BİRİSİ GEÇİMSİZLİK'

Çftlerin boşanma sebeblerinden başklıca olanın geçimsizlik olduğunu söyeleyen Tekatlı, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Kısaca boşanma'yı, eşlerin evlilik durumlarını hukuken ve fiilen sona erdirmeleri olarak tanımlayabiliriz. Boşanma nedenleri arasında en yüksek oranı geçimsizlik oluşturmaktadır. Sosyolojik açıdan boşanma olgusunun artışında şehirleşme, kadınların aktif iş hayatına atılarak ekonomik bağımsızlığına kavuşması, geleneklerin aşınması, insanların daha ferdiyetçi ve bağımsız düşünmeleri gibi çeşitli nedenler sayılabilir. Bu gelişmeler ve değişmeler karşısında boşanma olaylarının giderek katlanarak artışı endişe verici bir duruma gelmiştir. Boşanma oranlarında son yıllarda adeta önemli bir zıplama görülmektedir. Boşanma sayısını nüfus artışıyla karşılaştırdığımız zaman dikkat çekici oranlar ortaya çıkmaktadır. Evlilikte mutsuzluğa görüren en önemli etken “ben” ve “sen” in “bize” dönüştürülememesidir.”

 

 

Uzman Psikolog Esra Tekatlı'ya göre çiftlerin boşanma sebeplerinden başlıcaları şunlar;

Eşlerin birbirine ilgisiz ve sorumsuz tavırları kötü ve onur kırıcı davranışlar. Sosyal medyanın sık ve olumsuz şekilde kullanılması. Aldatma akıl ve ruh sağlılığı bozuklukları. Eşlerin birbirilerinin ailesine olumsuz tavır takınması. Ailelerin çiftlerin hayatına olumsuz müdahalesi. Cinsel sorunlar. Ekonomik sorunlar. Şiddet. Beden temizliği ile ilgilenmemek. İşsizlik.

 

Haber: Emre Akkış

 

 

 

Editör: Mahmut Beyaz