Her alanda değişim ve dönüşümün devam ettiği dünyada fabrikalaşmanın artmasıyla beraber terzilik mesleğinde de değişikliklere neden oldu. 50 yıldır sürdürdüğü mesleğindeki değişimler hakkında konuşan 64 yaşındaki İbrahim Adanalı, fabrikalaşma nedeniyle ısmarlama elbise dikimleri artık terzilerin büyük çoğunluğunun yapmadığından bahsetti. Sadece tamirat işleri yaptıklarını ifade eden Adanalı, dünyayı kasıp kavuran koronavirüsün de mesleğe olan etkisini anlattı. Terzi İbrahim Adanalı, özellikle okulların kapalı kalmasının işlerini düşürdüğünü söyleyerek, “Pandemi döneminde biraz duraklama yaptık” dedi. 64 yaşındaki Adanalı, Çırak yetiştirme konusundan da sıkıntılar çektiklerine değinerek, “Biz mesleğe girdiğimizde babalar ustalara para verirdi. Mahallelerde bayan terziler olurdu genç kızlar onlara giderlerdi mesleği öğrenmesi için ustalara para verirlerdi. Şimdi daha 10 yaşında yok çocuk geliyor kaç para vereceksin diyor. Parayla olursa bu meslek öğrenilir mi? Öğrenilmez. 1-2 yıl çalışıyor daha sonra gidiyor” dedi.

“OKULLAR DEVAM ETSEYDİ MESLEĞİMİZ BİRAZ DAHA HAREKETLİ OLACAKTI”

Babadan kalan mesleğini sürdürmeye devam eden 64 yaşında İbrahim Adanalı, pandemiden dolayı okulların kapalı kalması sebebiyle yarım asırdır yaptığı terzilik mesleğinde durgunluk yaşadıklarını belirterek, “Babam rahmetli olalı 13 yıl oldu mesleği bırakmadım. Elimizden geldiği kadar yapmaya çalışacağız. Bizim meslek insanlarla yapılan bir iş. Okulların kapalı olması ve pandemiden dolayı işler sakin geçiyor şu ara. Okullar devam etseydi mesleğimiz biraz daha hareketli olacaktı. Yalnız bizim mesleğimiz değil bütün meslek sahipleri şikayetçi. Ama önce tabiki sağlık diyoruz, devletin aldığı kurallarada uymamız gerekiyor. Maske mesafe ve hijyen konusunda duyarlı olacağız” diye konuştu.

“ŞİMDİ TAMİRE DÖNDÜK”

Terzilik mesleğinin fabrikalaşması nedeniyle ısmarlama elbise dikimleri artık terzilerin büyük çoğunluğunun yapmadığından bahseden ve kendisinin sadece tamirat işleri yaptıklarını ifade eden Adanalı, “Biz 35-40 yıla yakın ısmarlama takım elbise diktik. Ben 8 yıldan beri ceket işini bıraktım. Makinada yapılan bir iş değil bizim yaptığımız ceket yüzde 80’i elde yüzde 20’si makinada. O yüzden şimdi tamire döndük. Terzilik mesleği güzel bir meslek yaptıkça zevk alırsın. Ben bu işi severek yaptım 50 yıldan beri yapıyorum ve işimden hiçte şikayet etmedim. İşi iyi de olsa kötü de olsa şikayet etmedim çünkü ekmeği bu meslekten yedik, bu mesleği de hor görmememiz lazım İfadelerini kullandı”

“BİZ MESLEĞE GİRDİĞİMİZDE BABALAR USTALARA PARA VERİRDİ”

64 yaşındaki Adanalı, çırak bulma konusunada bir takım sıkıntılar yaşadıklarını belirterek, önceki dönemlerde velilerin çocukların mesleği öğrenebilmesi için esnaflara para verdiklerini söyledi. Şimdi gençlerin öğrenme heveslisi olmadığını para için bu mesleği yaptığını anlatarak, “Terzilik mesleği şimdi tamir işine döndü. Ismarlama yapan Kahramanmaraş’ta 3-4 tane terzi anca kaldı. Onlarda tamir yapıyorda onlar elemanı var yapıyor ama elemanı olmazsa yapan olmaz. Çeketçi yetişmiyor şimdi 7 yaşındaki çok geliyor bize çıkar demiyor eleman lazım mı diyor. Şimdi bunlar paraya geliyorlar. Biz mesleğe girdiğimizde babalar ustalara para verirdi. Mesleği öğrensin diye valiler çocuklarını getirirdi. Mahallelerde bayan terziler olurdu genç kızlar onlara giderlerdi öğrenmesi için ustalara para verirlerdi. Şimdi çocuk geliyor kaç para vereceksin daha 10 yaşında yok. Bu parayla olursa bu meslek öğrenilir mi? Öğrenilmez. 1-2 yıl çalışıyor daha sonra gidiyor. Biz eti senin kemiği benim diye yetişti. Kalfaların elinin altına öyle verirlerdi. Şimdi çocuğun şimdi vurma değil kulağını tutsan çocuk kaçıp gidiyor. Çırak geliyor gelmiyor değil biz bunun geçici olduğunu bildiğimiz için almıyoruz. Çocuk geliyor 3-4 ay çalışıp gidiyor, daimi gelse başımızın üzerinde yeri var” şeklinde konuştu.

“ŞU AN TERZİLERİN YÜZDE 90’I TAMİRAT YAPIYOR”

Şu anda terzilerin önceki gibi ısmarlama işi yapmadıklarını ifade eden Adanalı, terzilerin yüzde 90’ının tamirat işlemi yaptığını söyleyerek, “10 yıla kalmaz ısmarlama işi biter. Şimdi bütün terziler tamirat, pantolon, gömlek vesaire bunları yapıyorlar. Şu an terzilerin yüzde 90’ı tamirat. Şu anda bizim Kahramanmaraş Terziler ve Konfeksiyoncular Odası Başkanımız Muhlis Akkurt iyi bir insan ve esnafına sahip çıkıyor. Geliyor sorunlarımız var mı onları dinliyor” dedi.

“İŞ OLURSA MEMNUNUZ ŞİKAYET EDECEĞİMİZ BİR DURUMUMUZ YOK”

Mesleğini severek yaptığını söyleyen İbrahim Adanalı, her türlü olumsuzluklara rağmen şikayet edilecek bir durumlarının olmadığını belirterek tamirat fiyatları hakkında şunları söyledi: “Tamirat paraları bizde şu şekilde: “Pantolon paçalarını kısaltmayı 10 liraya yapıyoruz, dizden aşağı daraltmayı 15 liraya yapıyoruz, pantolonu komple daraltmayı 25 liraya yapıyoruz. cekette boy kol komple daraltma olursa 80-90 lira civarında yapıyoruz. Takım elbise düşünüyorsan 100-125 lira arasında daraltma işini yapıyoruz. Şu anda zaten ısmarlamada bir takım elbise dikişi 750 lira. 150 lira pantolon 600 lira ceket. Biz tek pantolon diktiğimiz için 125 lira alıyoruz. İş olursa memnunuz şikayet edeceğimiz bir durumumuz yok. Bütün tamirat işlemlerini yapıyoruz. Pandemiden önce işlerimiz baya iyiydi ama pandemi döneminde biraz duraklama yaptık. Tekrar eski günlerimiz döneriz inşallah.”

“ZOR İŞ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM”

Tüm dünyayı etkileyen ve yayılmaya devam eden yeni tip koronavirüs hakkında konuşan Adanalı, “Geçen sene mart ayından beri neredeyse tüm sektörleri etkileyen bu yeni tip koronavirüs yaşıyoruz. Bu yüzyılın olayı ne kadar sürür bilmiyorum ama ben inanmıyorum 3 ayda 5 ayda geçeceğini daha 1-2 sene bunla mücadele edeceğimizi düşünüyorum. Aşı bulunacak aşıdan sonra bu aşı bütün insanlara uygulanacak mı uygulanmayacak mı bilmiyorum. Dünyada 8 milyar insan yaşıyor yani bunun hepsi için aşı üretmek zor iş olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

“İNSANLAR TERZİYE YİNE DE MUHAKKAK UĞRUYOR”

14 yaşında başladığı terzilik mesleğinde tamirat işlemleri hakkında konuşan İbrahim Adanalı, “ Şimdiki dönem gençlerinin pantolonu eskidiğinde getirip yaptırmamak yerine gidip yenisini alması bizim işimizi azaltmak, çünkü yenisini aldığı zaman o da bedenine olmuyor. Getiriyor daraltma, kısıltma yapıyor. Şu da olabilir adam pantolonu eskiyebiliyor getirip tamir yaptırarak inşaatta felan çalışıyorsa oralarda giyiyor. Yenisini alsa 150 lira civarında tamir işlemine verece 10-15 lira her neyse giyecek bir müddet daha. Pantolon olsun, gömlek olsun insanlar kıyafetini yeni de alsa yine de terziye muhakkak uğruyor yani” şeklinde konuştu.

(Haber: Abdulsamet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz