Kahramanmaraş’ta sağlıklı konut ve işyerleri sayısı son yıllarda oldukça arttı. Boyasız ve sıvasız evlerin insan sağlığını olumsuz etkilemesinin ve enerji israfının farkına varan vatandaşlar evlerine dış cephe mantolaması yaptırıyor. Kentte 20 yıldır inşaat ısı yalıtımı alanında hizmet veren yeli şirketin satış pazarlama temsilcisi Murat Koyunlu konuya ilişkin gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.    

Kış aylarında binalarda meydana gelen ısı kayıplarını ve yaz aylarındaki ısı artışlarını azaltmak için dış cephelere ısı yalıtımı yapılması şart. Kışın üşümemek için kömür, doğalgaz gibi yakıtlar kullanarak evleri ısıtırken yazın ise ısınan evler klimalarla soğutulmakta. Isı yalıtımı, kışın ısınmak yazın da serinlemek için harcanılan enerjiyi azaltarak daha konforlu ortamlarda yaşamak amacıyla yapılmakta. Bu çerçevede ısı yalıtımı, binaların dışarıya veya garaj, depo gibi ısıtılmayan bölümlerine bakan duvar, çatı, döşeme, cam, doğrama ve tesisatlarına uygulanmakta. Bir başka deyişle, bina sakinlerinin daha az enerji kullanarak ısınması veya serinlemesi ve dolayısıyla çevre kirliliğinin azaltılmasının sağlanması, binanın iç ve dış etkenlerden korunarak ömrünün uzatılması amacıyla; farklı sıcaklığa sahip yaşam alanları ile çevresi arasındaki ısı geçişini azaltmak için yapılan işlemlere “ısı yalıtımı” denir.

ISI YALITIMI MASRAF DEĞİL YATIRIM

Kahramanmaraşlı vatandaşların son yıllarda ısı yalıtımının avantajları hakkında daha fazla bilinçlendiğini ve bina dış cephe mantolamasının giderek yaygınlaştığını ifade eden Murat Koyunlu eski konutlara mutlaka mantolama yapılması gerektiğini belirtti. Koyunlu; “Faturada yüzde 50 tasarruf sağlayan ısı yalıtımını yakınının ya da komşusunun evinde gören beğeniyor ve kendi evine de yaptırmak istiyor” dedi. Kahramanmaraş’ta vatandaşların metrekaresi 25 TL’ye iyi bir mantolama yaptırabileceğini söyledi. Yani 100 metre karelik bir dairenin dış cephe mantolaması ortalama 2 bin 500 TL. Bunun masraf değil yatırım olduğunu ifade eden Koyunlu, faturalardan sağlanacak kazançla 2 yılda sistemin kendini amorti ettiğini belirtti. Isı yalıtımının avantajları bu kadarla bitmiyor.

ISI YALITIMININ AVANTAJLARI NELERDİR?

Binaları dış ortamdaki etkilerden korur, ısı köprülerinin oluşmasını engeller, yoğuşma riskini azaltır. Hem su yalıtımı hemde ısı yalıtımı sağlar. Yakıt tüketimini azaltır ve buna bağlı olarak çevrenin korunmasına katkıda bulunur. Binanın duvarlarını korozyona karşı koruduğu için binanın ömrü uzar. Isı yalıtımı ve dış cephe mantolama yapılmasıyla, binadan dışarıya olan ısı kaybı yalıtımsız duruma göre azalır, dolayısı ie ısınma için tüketilmekte olan yakıt miktarı da azalır. Bu azalma miktarı, binanızın bulunduğu iklim bölgesine göre yüzde 50 - 70 arasında değişim gösterir. Yani dış cephe mantolama, ısı yalıtımı olmayan bir eviniz varsa ve kış ayında evinizi ısıtmak için ayda 100 birim yakıt tüketiyorsanız, evinize yalıtım yaptırarak bu tüketimi 50 birime hatta 30 birime dahi düşürerek ayda 100 TL yakıt faturası yerine 50 TL hatta 30 TL fatura gelmekte.

Isı yalıtımı yapılmış duvarlarda iç yüzeylerde terleme sonucu küflenmeler, siyah lekeler, boya veya sıva kabarmaları (kış aylarında çok sık görülen ve dışarıdan su sızması olarak nitelendirdiğimiz durum) oluşmaz.

Yaşadığımız evlerin içinde hastalanmaya sebep olan bölgesel sıcak-soğuk farkları oluşmaz ve dolayısı ile sağlık harcamaları azalır. Isı yalıtımı yapılan duvarların içinde difüzyon sonucu su yoğuşması oluşmayacağından, duvarlardaki malzemeler korozyona uğramaz (örneğin inşaatlardaki çelikler paslanıp incelmez). Isı yalıtımlı ve dış cephe mantolama yapılmış binalar daha az yakıt harcayacağı için havayı kirletme miktarları da azalmakta.

Haber: Şenol Güneş

 

Editör: Mahmut Beyaz