Kahramanmaraş’ta yaklaşan Kurban Bayramı öncesi çeşit çeşit bıçaklar tezgahlarda yerini alırken, caddelerde, dükkan önlerinde ve özellikle de Demirciler Çarşısı’nda bıçak satılan tezgahların yanı sıra ‘bıçak bilenir’ yazısıyla bıçak bileyenlere her yerde rastlanıyor. Bıçakçılarda iş yoğunluğu dolayısıyla çalışanlar vardiyalı şekilde mesai yaparken, işleri yetiştirmeye çalışan bıçak ustaları, bıçakları kurbana hazırlıyor. Demirciler Çarşısı’ndaki iş yerinde vatandaşların getirdiği bıçakları bileyen Mehmet Tandoğdu ve Mehmet Atlı, kurbanlıkların kesildiği esnafda eziyet görmemesi için bıçakların keskinliğine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

İŞLER YETİŞSİN DİYE VARDİYALI ÇALIŞILIYORUZ”

Kahramanmaraş’ta yaklaşık 100 yıldır bıçakçılık yapan bir ailenin işlettiği bıçakçı dükkanında ise büyük yoğunluk yaşanıyor. Ailenin üçüncü kuşağında yer aldığını ifade eden Mehmet Tandoğdu, bayram öncesi bıçak alım-satım ve bileme işlerinin yoğunlaştığını belirterek, “Aşağı yukarı 100 yıldır bu işi yapıyoruz. Ben üçüncü kuşaktayım. Malum bayram öncesi, çok az bir süre kaldı, işlerimizde yoğunlaştı. Bundan sonra da bayramın birinci gününe kadar yoğunlaşır. Bizim işlerimiz böyle zaten. Vatandaşlar maalesef duruyorlar duruyorlar son günlere doğru bırakıyorlar bu işleri. Onun için epey bir yığılma oluyor son günlerde” dedi.

BIÇAK KESKİN OLMALI, HAYVANA EZİYET ÇEKTİRİLMEMELİ”

Kurban kesecek olan vatandaşlara tavsiyelerde bulunan Tandoğan, “Kurban kesilirken hayvana eziyet edilmemesi, yani bu dini bir vecibe olduğu için hayvanın gözünün bile bağlanması gerektiğini biliyoruz. Ama malum acemi kasaplar, kurban kesiliyor hayvan daha can çekişirken içinin kanını boşaltmadan hayvanı yüzmeye kalkıyorlar. Bu işin ehli insanlarla, ehli kişilerle yapılması hem kesen açısından içinin rahat etmesi, etin telef olmaması için yapamayan kişilerin işin ehli kasaplara yaptırmasını tercih ediyoruz. Vatandaşlara tavsiyemiz de bu yöndedir. O yüzden bıçağın keskin olmasına da dikkat edilmeli. Hayvana eziyet çektirilmemeli” diye konuştu.

KURBANI KESTİKTEN SONRA ÇEKİME DE DİKKAT EDİLMELİ”

Kurbanda kesilen etlerin sokaklarda gezen seyyar et çekme makinelerinde değil kasaplarda çekilip kıyma haline getirilmesi gerektiğini de dile getiren Tandoğdu, “Asıl üzerinde değineceğimiz konu kesildikten sonra eti biraz serin bir yerde serip, dinlendirip ondan sonra kasap dükkanlarına götürülüp çektirilmesini tavsiye ediyoruz. Taze kesilmiş etin çekilmesi etin hem ömrünü düşürüyor hem de sıcak sıcak çekilen ette daha çok bakteri üretimi meydana geliyor. Sokak ortasında gelişi güzel, paslı, kirli, senede bir sefer kurulan makinelerde et çektirmek mikrop açısından, halk sağlığı açısından çok önemlidir. Sokakta seyyar çeken 50 kuruşa da çekse, orada çektirmemelerini, eti kasap dükkanlarına götürüp, ustalarda çektirip dolaplarına o şekilde koymalarını tavsiye ediyoruz” şeklinde konuştu.

BIÇAKLARIMIZ KASAPLARA HİTAP EDİYOR”

Demirciler Çarşısı’nda bulunan bıçakçı dükkanında bıçak satan Mehmet Eski, bıçak satışlarının geçmiş yıllara oranla arttığını söyledi. Eski, “İşlerimiz gerçekten çok güzel, çok iyi. Eskisi gibi değil, bıçak satışları gerçekten arttı. Bıçaklarımızın en önemli özelliği Türk malı olması. Amerika’nın bize ekonomik savaş açtığı şu günlerde yerli malının önemi de arttı. Hartlap, Sürmene, Lazoğlu, Atasan, Koreli, Altınyıldız gibi firmaların bıçakları bizlerde mevcut. Bu bıçaklar tamamen kasaplara hitap eder, kurbanlık içindir. Hiç zorlanmadan etleri kolayca keser. Şef bıçaklarımız, döner bıçaklarımız var. Allah devletimizden, yöneticilerimizden razı olsun. Çarşımız zaten yeni restore edilmişti. Çok güzel bir görünüme kavuştu. Çarşımız güzel olunca turist de gelmeye başladı. Artık turistlere de hitap ediyoruz” dedi.

BİLEYLEME ÖZENLE YAPILMALIDIR”

Kurban Bayramı yoğunluğu yaşadıklarını belirten Hartlaplı Mehmet Atlı ise, vatandaşların bıçaklarını keskinleştirerek bayrama hazır hale getirdiklerini belirterek, “1 haftadır yoğunluk yaşıyoruz. Bayrama sayı günler kaldı. Bu yoğunluğumuz arife günü akşamına kadar devam eder. Gelen siparişleri kısa sürede  yetiştirmeye çalışıyoruz. Bileyleme özenle yapılmalıdır. Bıçak keskin olmadır ki kurbana eziyet olmasın” ifadelerini kullandı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz