Dondurması, el sanatları ve üretkenliği ile Akdeniz Bölgesinin parlayan yıldızı olan Kahramanmaraş yine ünü dünyaya duyurulan biberi için harekete geçti. Her fırsatta vatandaşın yanında olan Büyükşehir Belediyensin aldığı teknolojik makine ile biber ekimi yapılırken eski usul ekim teknikleri yerini yenisine bıraktı. Türkoğlu İlçesi Hacıbebek Mahallesinde Maraş-1 adlı biber fidesinin ekimi ile yapılan bu teknolojik hareket bölge çiftlisine işçilik, çapa ve sulama maliyetinden kurtarıyor. Böylelikle biber ekerek çiftçinin üstüne binen tüm maliyetler minimize ediliyor. Yaklaşık 4 yıl önce Büyükşehir Belediyesi olan Kahramanmaraş “Müthiş Değişim Sloganı” ile hizmeti sonuna kadar görüyor. Teknik, sosyal ve sanat belediyeciliğinin yanında iyi bir tarım belediyesi olduğunu kanıtlayan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Fatih Mehmet Erkoç’un teknoloji hamlesi ile yeni bir boyuta gidiyor.

15-20 BİN DEKAR ALANA EKİLİYOR

Aroması ve kendine has tadı ile Türkiye’de kabul gören tescilli “Maraş biberi”nin ekimi yapılarak, 6 ay sonra hasadı yapılabilecek. Türk yemek kültürünün önemli ürünlerinden acı biber, yaklaşık 6 aylık zorlu sürecin ardından sofralardaki yerini alırken çiftçi bu sene maliyeti iyiden iyiye düşürerek biberini satışa çıkaracak.

ORTAK ÇALIŞMA

Konu hakkında bir açıklama yapan Kahramanmaraş Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, Kahramanmaraş biberi dünyaca ünlü, tadı ve aroması ile bilinen bir ürün, Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte Kahramanmaraş biberinin bugünden yarına daha iyi şartlara ulaşması için elimizden geleni yaptıklarını söyledi.

Emiralioğlu şöyle konuştu: “Çiftçilerimiz geleneksel olarak ekimini yaptığı biberi daha sonra seyretme yöntemine gidiyordu. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç ile beraber geliştirdiğimiz proje ile el attılar. Çiftçilerimizin kullanması için biber fideleri getirdik. Yine Kahramanmaraş’ın kendine has üretilen Maraş-1 tohumluğunu ürettik. İşçilik konusunda çiftçilerimizin sıkıntıları vardı, bunu kolaylaştırmak için yine Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyemiz bir biber dikim makinası aldı. Bugün Hacıbebek mahallesinde bulanan alanda bunun dikim işlemini çiftçilerimiz ile gerçekleştiriyoruz.. Çiftçilerimizin biber dikim işçiliğinden kurtulmaları ve damlama sulama sistemi ile daha iyi bir tarımsal faaliyet yapmalarını hedeflemekteyiz. Burada bir dikim kolaylığı var. 1 dönüm alana biber fidesi dikmek için 25 işçi gerekirken, bu sistem ile traktör 1 saat içinde 1 dönüm alana biber dikimi yapabiliyor. Damlama sulama, sulama sistemlerinde en son teknoloji. Hem gübreyi aynı anda verme imkanımız var, hemde su tasarrufu sağlıyor. Son dönemdi ciddi anlamda su sıkıntılarımız mevcut kuraklık nedeni ile, az su ile daha çok alanı topluyoruz

YÜZDE 80 TASARRUF

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanvekili Ramazan Tutlu: “Çiftçilerimize büyükşehir olarak hem işçilikte hem de üretim bazında işçilikte yüzde 80 tasarruf ve yüzde 20 gibi bir maliyetle, çiftçimize kazanım sağlıyoruz. Yeni aldığımız makinamız, tohumundan fide olarak dikimin yapılması işçilik olarak, teknik olarak ta katkı sağlıyoruz. Buradaki sağlamış olduğumuz katkıları her branşta gerek çiftçilerimizin, gerekse tarımını değişik kollarında Tarım İl Müdürlüğü ile içi içe gerçekleştiriyoruz” dedi.

TEKNOLOJİ OLMAZSA HERŞEY BOŞ

Tarlasına Büyükşehir Belediyesinden aldığı destek ile ekim yapan Çiftçi Ali Yavuz’da şöyle konuştu: “Bundan önceleri, serpme yöntemi ve sıralı ekim sistemleri vardı. Şimdi fideye geçtik. Sıralı yaptığımız ekime göre çapadan tasarruf edeceğiz. Seyretmeden, vahşi sulama tekniklerinden avantajlarımız var. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç, çok teşekkür ederim. Eskiye gör bu sistem bilim ve teknolojinin bir arada olduğu bir yöntem. Teknolojinden uzak olursan, verimden, kaliteden herşeyden uzak olursun”

Haber: Mustafa Kılınç

Editör: Mahmut Beyaz