Haziran ayında kısıtlamaların kaldırılmasını bekleyen mangal severlerin hevesi, et fiyatları ile yarışan beyaz etin fiyatını duyunca kursaklarında kaldı. Kasaplar ise vatandaşların tavuk etine olan talebinin azalmaması için zamlara direnmeye çalışıyor. Mangal tutkunlarının vazgeçilmezi olan tavuk eti fiyatları, şu sıralar kırmızı et fiyatları ile yarışır hale geldi. Tavuk yaprak kanat 50 lira bandında satışa sunulduğu kasaplarda, 1 kilo dana kıyma fiyatları ise 60, 65 TL bandında seyrediyor.

“YEM FİYATLARI ÇOK PAHALI
Beyaz ete gelen zamlarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Yunus Ceren, “Dünya piyasasında tahıl üzerine bir operasyon var. Bu sadece Türkiye ile ilgili değil. Hammadde pahalı olunca ister istemez yem maliyetleri çok fazla arttı. Bu durumdan da üreticilerimiz haliyle çok etkileniyor. Yem pahalanınca hayvanda pahalanmak zorunda kalıyor. Yeme yüzde 90 zam geldi, ete gelen zam ise yüzde 20. Ama üreticimiz bu çok zor şartlara rağmen iş yapmaya çalışıyor. Büyük yem firmaları iflas etti. Sıkıntı büyük. Beyaz ete gelen zamda yemin pahalanmasıyla ilgili. Beyaz et kırmızı ete göre bir yıl içerisinde yüzde 90 zam yedi. Beyaz et sektörü bizim sektörümüze göre daha güçlü” şeklinde konuştu.

“KIRMIZI ETLE YARIŞIR HALE GELDİ”
Zamlarla ilgili konuşan bir kasap esnafı, şunları söyledi: “Beyaz et fiyatlarında son bir haftada yüzde 15 yükseliş oldu. Bu da marka firmaların yükseltmesi bizim yapabileceğimiz çok bir şey yok. Aldığımız fiyat üzerinden yüzde 10 civarında bir kar marjı ile satıyoruz. Mecburen vatandaşa yansıtmak durumundayız bunu. Şimdi baktığında kanat fiyatıyla normalde et fiyatları bir birine yaklaştı neredeyse. İnsanlar kanat almaktansa eti tercih ediyor çünkü arada çok bir fark kalmadı. Bilmiyorum nasıl olacak hayırlısı diyelim. İnsanlar şu an kanatla et tabi ayrı ayrı şeyler birbirini tutmuyor ama sonuçta insanlar da kendi ekonomisine, bütçesine göre fiyatları değerlendiriyor, ucuzunu arıyor.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz