Beyaz eşya sektörü 2017 yılında yapılan yapılan indirimlerle birlikte yüzde 7.3 büyüdü. Alt bileşenlerde ihracat yüzde 6 artarken, ÖTV teşviki ile de iç satışlarda yüzde 11 oranında yukarı yönlü önemli bir ivme yakalandı. Beyaz eşya sektörünün önemli isimlerinin yaptığı açıklamalara göre bu büyümenin Türkiye ekonomisinin üstünde gerçekleştiği söylenirken, beyaz eşya satan esnaflara ise bu dönem can suyu gibi gelmişti. Geçtiğimiz yıl Bakanlar Kurulu kararlarıyla piyasaları canlandırmaya yönelik tedbirler kapsamında şubat ayında beyaz eşya ile bazı küçük ev aletlerinden alınan ÖTV, 30 Nisan'a kadar yüzde 6,7'den sıfıra çekilmişti. Gelen talepler ve sektöre olumlu yansımaların etkisiyle vergi indirimlerinin süresi 30 Eylül'e uzatılmıştı.2017 yılının 8 aylık dönemini kapsayan ÖTV indirimi ile birlikte satışlarda patlama yaşanırken, herhangi bir vergi indirimin olmadığı beyaz eşya sektörü bugünlerde ise adeta yokları oynuyor. Manşet Gazetesi olarak özellikle yeni bir ev kuran yada bir düğün hazırlığında olan insanların en çok talep ettiği beyaz eşya satıcılarının görüşlerini aldık. Genel olarak yeni bir ÖTV indirimi bekleyen beyaz eşya satıcıları, ya bu indirimlerin yılın belli bir dönemine sabit tutulmasını yada tamamen kaldırılmasını istiyor.

İşte Kahramanmaraş’ın en önemli beyaz eşya satıcılarından aldığımız görüşler;

BEYAZ EŞYA LÜKS OLMAKTAN ÇIKTI, ZORUNLULUK HALİNİ ALDI”

Aygün AVM Pazarlama Müdürü Mustafa Güzelöz

2017 yılı hem Kahramanmaraş hem de Türkiye ekonomisi için oldukça zor bir dönem oldu ve bu dönemde hükümetin son derece olumlu bir kararla beyaz eşya, klima, konut ve mobilya sektörlerinde vergi indirimi girmesi satışlarımızı olumlu yönde etkilemişti. Artık günümüzde buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın gibi eşyalar lüks olmaktan çıkmış, asgari yaşam standartlarını sağlamak için bir zorunluluk halini almıştır. Bu ürünler üzerinden alınan dolaylı vergilerin oranları da bu duyarlılık ile ele alınmalıdır. 2018 yılında da piyasa şartlarının zorlanması ile birlikte satışlarda hissedilebilir bir düşüş yaşanıyor. Bundan dolayı hükümetimizin tekrardan ÖTV indirimi dışında yaratılabilecek bir KDV indirimi de yine aynı oranda pazarı artıracaktır. Yapılacak küçük bir indirime gidilmesi bile satışlarımızı arttıracaktır.

ÖTV’NİN ÜLKEMİZ İÇİN GEREKSİZ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM”

BOSCH yetkili satıcısı Emir Dayanıklı Tüketim Malları mağaza sahibi Zeynel Çokyiğit

2017 yılında beyaz eşyaların ÖTV’sinde yapılan indirim halkı psikolojik anlamda alışverişe sevk ediyordu. Sonuçta fiyatlar düştü , şuanda ne alsak o kardır zihniyeti hakim görülüyordu. Birde ÖTV ve KDV indirimi ile farklı sektörlerde de boy gösterdi. Bununla beraber ÖTV indiriminin bitmesiyle ciddi bir kriz var. Özellikle 2017 Kasım ayından itibaren çok ciddi bir durgunluk var. Tabi bunu sadece ÖTV’ye bağlamak da biraz yanlış olur. Haliyle ekonomik, siyasi konjonktür ve meydana gelen olayların hepsinin bunda bir etkisi var ama tabi ÖTV’nin ülkemiz açısından gereksiz bir uygulama olduğunu düşünüyorum ben. Sonuçta bir beyaz eşyayı tutup ta özel tüketime sokamazsınız çünkü bunlar halkın ihtiyacı olan ürünler, dolap, çamaşır makinası, bulaşık makinası gibi çok lükse kaçan ürünler değil artık. O yüzden özel tüketim vergisi kapsamından çıkarılması herkes açısından çok daha mantıklı olur diye düşünüyorum. Ama şuanda ticari anlamda bir kriz olduğu belli, İnşallah açılır diye umut ediyoruz. Ama bildiğim kadarıyla ticari araçlarda ÖTV’yi kaldırıyorlar, İnşallah hükümetimiz gerekli adımları bizim sektörümüzde de diğer sektörlerde de yavaş atmaya başlar diye düşünüyorum.

YENİ BİR ÖTV İNDİRİMİ DURGUNLUĞUN ÖNÜNE GEÇER”

BEKO yetkili satıcısı Çalkaya Ticaret mağaza sahibi Ahmet Çalkaya

ÖTV indiriminin olduğu süreçte ciddi bir artış ve çok ciddi bir satış patlaması olmuştu. Hatta o süreçte normalden daha fazlaydı. Ülke genelindeki büyüme yüzde 7 ise, bazı firmalarda yüzde 15-20 büyüme kaydeden firmalar da olmuştur. Bizde de ciddi artışlar oldu. Ama ondan sonraki süreçte hem ÖTV indiriminin bitmesi hem de kış dönemine girmemizle birlikte işlerimizde ciddi bir durgunluğun olduğu gerçek. Tabi yeniden aynı ÖTV indiriminin olması çok büyük katkı veya aynı şekilde bir hız katacaktır. Biz buna inanıyoruz. Bir süre hem firmalar ÖTV indiriminin bitmesiyle bizleri destekledi hem de bizler kendi bünyemizde indirimli ürünler verdik. Hatta yılbaşına kadar bu indirimleri devam ettirdik. Ama yılbaşından sonra mecburen bazı farkları eklemek zorunda kaldık. Ama yılbaşına kadar firmaların verdiği destekler ve bizim kendi bünyemizdeki indirimli ürünlerle satışlarımızı devam ettirmeye çalıştık.

ÖZEL BİR UYGULAMA OLMADIĞI İÇİN SATIŞLARIMIZ İYİ DEĞİL”

Arçelik yetkili satıcısı Erkan Ticaret Mağaza Müdürü Fatma Ardıç

2017 yılındaki bu 8 aylık süreçteki ÖTV indirimi Arçelik firmamızda çok olumlu yansımalar yaptı. Sizin de dediğiniz gibi ÖTV indirimi ile birlikte ülke genelinde beyaz eşyadaki yüzde 7’lik büyüme ciddi oranda bize de fark ettirdi. Özellikle beyaz eşya, hani buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi daha sonra derin dondurucular olmak üzere dört ana grubu etkilediği için bu ÖTV indiriminden hem müşterilerimiz yararlandı hem de bayi olarak biz toptan alımda faydalandık. Bu fayda bize tüketici satışları olarak geri döndü. Yani ÖTV indiriminin olması tekrar isteriz. Şuan da beyaz eşyada özel bir uygulama olmadığı için satışlarımız iyi değil diyebiliriz. ÖTV indiriminin olmadığı süreçte bizler bazı indirimler yaptı. Şuanda güncel olan çeyiz kampanyalarımız var, Arçelik’in yapmış olduğu güzel bir kampanya. 750-800 lira değerinde bir solo fırın hediyemiz var, buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinesi alana. Artı solo fırın almak istemeyenlere TV hediyemiz var, Arçelik’in yapmış olduğu Türkiye genelinde güzel kampanyalarımız var bunu lanse ediyoruz müşterilerimize. Onun haricinde ÖTV indiriminde de tüm beyaz eşyada yüzde 7 fark ettiği için hem toptanda hem de müşteri bazlı satışlarımızda bunun ciddi oranda geri dönüşü olmuştu. Tekrar bir indirimin olmasını çok isteriz.

BİZİM İNDİRİMLERİMİZ ÖTV İNDİRİMİ GİBİ ÜLKEYİ AYAĞA KALDIRMIYOR”

KAYI Dayanıklı Tüketim Malları Bosch Yetkili Satıcısı mağaza sahibi Ahmet Genç

2017 yılındaki ÖTV indirimleri artı olarak yansıdı, sezona da denk geldiği için daha bir artısı oldu. Sezon haricinde mesela Ocak ayında ölü sezonda yapılmış olsaydı bu sene piyasayı yine hareketlendirecekti. Bunun artısı oluyor. Türkiye genelindeki yüzde 7’lik bir büyüme oldu ama eğer mağazalara bakarsak yani kişinin kendi ticaretine bakarsak bizim geçen yılki büyüme hedefimiz Ocak ve Şubat ayında yüzde 20-30’lara kadar buldu mağazamızın artışı. Biz bunun her yıl tekrarlanmasını yada belli bir düzene oturtulmasını istiyoruz. Yani beyaz eşyaya bu baya bir katkı sağlayacak. Biz de firmalarla baskılar uyguluyoruz tekrar bir indirim yapılması yönünde. Piyasada çok büyük bir durgunluk var, beyaz eşya sektörü gayet durgun. İhtiyacı olan ancak malzemesi tamamıyla bozulan insanlar üyeni bir ürün almaya geliyor. Onun haricinde yenisini alayım, ürünüm eskidi, enerji tasarrufu olsun diye düşünülerek bir ürün alınmıyor. Ama ÖTV indirimi yada buna benzer bir şey olursa müşteriler de tekrar almayı düşünecektir. Çeyiz yada düğün gibi düşünen müşteriler şimdiden alışverişini yaparlar ve bize de ekstra bir katkı sağlar. Biz piyasayı hareketlendirmek için bazı kampanyalar yaptık. Bu ay enerji sınıfında seçili ürünlerde indirimlerimiz var. Ama bizim yaptığımız indirimler ÖTV indirimi gibi aslında ülke genelini ayağa kaldıracak indirimler olmadığı için firmaların sadece kendi reklamlarıyla olabiliyor. Ama çok bir etki edemiyor, bize etkisi yüzde 1 ile 3 arasında. Ama ÖTV indirimi olduğu zaman geçen yıl biz yüzde 30’ları bulduk. Şunda baktığımız zaman ikinci aya girmedik ama ikinci ayın hedeflerini az çok görebiliyoruz, bir önceki 2017 yılının ikinci ayını imkanı yok kesinlikle yakalayamayacağız.

YENİ ÖTV İNDİRİMİYLE PATLAMA YAŞARIZ”

Arçelik Kabuller Dayanıklı Tüketim Malları A.Ş. Müdürü Yavuz Tatar

ÖTV indiriminden dolayı satışlarımız çok çok yüksekti, hiç yoktan yüzde 20 ile yüzde 30 arasında fark olmuştu. Bu ne demek ÖTV vergisi düştüğü için müşterinin ilgisi fazlaydı. Neredeyse ürün yetiştiremiyorduk, o aylar içerisinde buzdolabı çok sattığımdan dolayı buzdolabında satışlar fazlalaşmıştı. Ama son üç dört aydan beri ÖTV olmadığından satışlarımız benim hiç yoksa yarı yarıya kadar düştü. Yeni bir ÖTV indirimiyle birlikte sezonun hareketleneceğini düşünüyorum. Devletimiz yeniden bir ÖTV kampanyası yaparsa yaklaşık üç dört ay sonra bizim satışlarımız artar. Bunun yanında çeyiz paketidir yada evini yenileyecek olanlar olur, yaza girişte mutlaka bizim çok şükür işlerimiz artıyor. Ama ÖTV’den dolayı bir indirim olunca da bir patlama yaparız.

(Haber: Ahmet GÜNEÇIKAN)

Editör: Mahmut Beyaz