Klinik pilatesle ilgili bilgiler veren Fizyoterapist Şeyma Yılan, klinik pilatesin tüm kasların aynı anda dengeli bir şekilde çalışması temeline dayandığını belirtti. Klinik pilatesin temel ögelerini anlatan Yılan, “Klinik pilates reformer adı verilen özel bir yatak veya zemin üzerinde yapılmakta olup tüm kasların aynı anda dengeli bir şekilde çalışması temeline dayanmaktadır. Çoklu kas gruplarını aynı anda çalıştırabiliyor olma özelliği pilatesi diğer egzersiz gruplarından ayırmaktadır. Pilates programında karın sırt bel kalça ve bacak kasları kuvvetlendirilerek özel nefes teknikleri eşliğinde denge egzersizleri yapılmaktadır” dedi.

KAS İSKELET SİSTEMİ RAHATSIZLIKLARI…
Yılan, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Kas iskelet sistemi rahatsızlıklarını önlemek ve tedavi etmek amacıyla kişiye özel uygulanan egzersizler bütünüdür. Pilateste bildiğimiz üzere sıkılaşma ve zayıflama hedeflenir. Ama klinik pilateste kişinin rahatsızlığına yönelik fizyoterapist kontrolünde hedefe yönelik program yapılır.

“KLİNİK PİLATES SİZİ SAĞLIĞINIZA KAVUŞTURUR”
Sadece fizyoterapistler eşliğinde yapılan klinik pilates sizi sağlığınıza kavuşturur. Fizyoterapistler anatomi ve fizyoloji eğitimi almış uzman kişilerdir vücut biyomekaniğine ve işleyişine hâkimdir. Fibromyalji Ankilozan spondilit kronik ağrı sendromu postür bozukluğu kas kısalıklarına bağlı ağrılar bel boyun fıtığı boyun düzleşmesi eklemlere yük bindirilmediği için omuz kalça diz eklem problemleri masa başı çalışan bankacı sendromuna yakalanmış 25-55 yaş aralığındaki kişilerin kas iskelet sistemlerinin geliştirilmesine yönelik klinik pilates yaptırılır. Bunlardan hiçbirisi olmayan bir kişi klinik pilates yapamaz mı tabii ki yapabilir genel sağlık durumunu kas hacmini core stabilizasyonu ve dengeyi artırdığı için normal sedanter bireylerde rahatlıkla klinik pilates yapabilirler.

“PİLATES TEMELDE ZİHİN VE BEDEN BÜTÜNLÜĞÜNÜ HEDEF ALIR”
Pilates temelde zihin ve beden bütünlüğünü hedef alır. Nefesle kombine ederek zihin ve beden bütünlüğünü ahenkle harekete aktarır. Kısalan kasları esneterek var olan postür bozukluğunu giderir beden imajını düzeltir vücut farkındalığı oluşturur. Düzenli uygulanan klinik pilates fizyolojik ve psikolojik pek çok yararı beraberinde getirir. Bu sırada sıkılaşmakta kaçınılmaz.

“KLİNİK PİLATES FİZİKSEL AKTİVİTEYE YUMUŞAK BİR GİRİŞ SAĞLAR”
Klinik pilates size fiziksel aktiviteye yumuşak bir giriş sağlar. Klinik pilates kas tonusunuzu artırarak genel kilo verme stratejinize katkıda bulunur. Kaslar metabolik olarak aktiftir. Kilo vermek için tek başına yeterli değildir kişinin ayrıca kardiyo programına alınması gerekir. Ama klinik pilateste dediğimiz üzere temel amaç tedaviye dayanır sıkılaşma ve zayıflama 2. Plandadır ama her zaman elde ettiğimiz sonuçlar arasındadır.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz