Kurban Bayramı’na sayılı bir süre kala Kahramanmaraş Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde ve turizm ofislerinde bayram hareketliliği yaşanıyor. Tatilin kaç gün olacağı ise henüz netleşmezken, 10 Ağustos'ta başlayacak bayram tatili, 14 Ağustos Çarşamba bitecek. Perşembe ve Cuma günleri ise henüz tatil süresine dahil edilmedi. Turizm dışındaki sektörler tatil süresinin uzamasına karşı çıkarken, turizmciler de tatilin uzaması konusunda yapılacak bir açıklama için artık geç kalındığını düşünüyor. Tatil süresi belli olmasa da bayram tatilini fırsat bilen vatandaşlar, hem memleketlerine gitmek hem de tatil yapmak amacıyla otogar ve turizm firmalarının yolunu tuttu. Kimi bayramını memleketinde geçirmek kimi ise bu yıl yapamadığı tatilin acısını çıkartmak için bavullarını hazırladı. Durum böyle olunca da otogarlarda ve turizm firmalarında hareketlilik yaşanmaya başladı. Hareketliliğin yaşandığı bu yerlerden biri de her zaman olduğu gibi yine Kahramanmaraş Şehirlerarası Otobüs Terminali olurken, otogarda biletler bayram dönüşleri için tamamen doldu. Her yıl olduğu gibi yine bu yılda gidişlerin değil, gelişlerin yoğun olduğunu ifade eden turizmciler, asıl yoğunluğun bayram sonrası yaşanacağını söyledi.

İşte Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren Turizm firmalarındaki otobüs bilet fiyatları;

EK SEFERLERLE VATANDAŞIMIZI MAĞDUR ETMEYECEĞİZ”

Kahramanmaraş’tan dışarıya gidişlerin yoğun olmadığını anlatan Lüks Kahramanmaraş Turizm’den Abdulkadir Küçükdevlet, ek seferlerle vatandaşları mağdur etmeyeceklerini belirterek, “Kurban Bayramı yaklaştı, bu tür özel günlerimizde doğal olan yoğunluk var ama Kahramanmaraş’tan dışarıya gidişlerde çok da yoğun bir ilgi yok. Şuan için gelişlerde bir yoğunluk var, ek seferler koyduk insanlarımız mağdur olmasın diye. Bu yıl fiyatlarımızı da çok fazla artırmak, vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla gelsinler, ailelerinin ve sevdiklerinin bayramlarını kutlasınlar. Lüks Kahramanmaraş ile vatandaşlarımıza İstanbul, Ankara, Bursa, Antalya, Trabzon, Hopa, Bodrum, Denizli, Bursa, Balıkesir, Karabük ve Zonguldak hatlarında hizmet veriyoruz. İstanbul bayram dönüşü için 170 TL, Ankara 110 TL, Hopa 170 TL, Antalya 120 TL. Bu fiyatlarımız çok makul, geçen yılki fiyatlardır, herhangi bir artış yapmadık. Fiyatların çok fazla artmaması da vatandaşlarımızın yüzünü güldürüyor. Özellikle uçak fiyatlarının çok yüksek olmasından şikayet eden vatandaşlarımız bizlere geliyor, bu durum da otobüslere olan ilgiyi artırıyor” dedi.

ÖNCEKİ BAYRAMLARDA OLAN YOĞUNLUK YOK”

Kurban Bayramı gibi özel günlerde en çok hareketli olan sektörlerden birinin şehirler arası otobüs sektörü olduğunu dile getiren Metro Turizm’den Mustafa Sökmen ise, ekonomik kriz dolayısıyla bilet fiyatlarının yüksek olduğunu ve vatandaşların alım gücünün düştüğünü belirterek, “Kurban Bayramı gibi özel günlerde en çok hareketli olan sektörlerden biri de biziz. Şuan da bir bayram yoğunluğu var, ek seferler açılıyor. Bunun neticesinde tabi ki kazasız, belasız, vatana millete bayramımızın hayırlı olmasını diliyoruz. Otobüse olan ilgi son zamanlarda baya düşüşte, geçmiş yıllarda ilgi çok daha iyiydi. Çünkü ekonomik kriz hat safhada, esnaflar olarak baya zor günler geçiriyoruz ve mazotun zamlanmasından dolayı otobüs şirketlerinin hepsi de bayramı fırsat bilerek fiyatları yükseltiyor, böyle olunca da vatandaşın alım gücü düşüyor. Bundan dolayı da baya zorluk çekiyoruz. Önceki bayramlarda olan yoğunluk yok. Büyükşehirlerdeki fiyatlar bizde tam tersine, Büyükşehirlerden gelişler çok pahalı, buradan gidiş ucuz. Şuan da bizim uyguladığımız fiyat politikasına göre bayramda İstanbul’dan dönüşler 180 TL, şuan da biz buradan 160 TL’ye veriyoruz. Yani Kahramanmaraş’tan gidişler daha uygun. Üstelik şu dönemde biz Metro Turizm olarak 140 TL’den bilet satışı yapıyoruz İstanbul’a. Diğer firmalarda bu rakam daha yüksek. Bunun da sebebi dediğim gibi diğer firmaların güç olanağı fazla olmadığı için mazottan dolayı vatandaşa yansıtmaya çalışıyor. Metro Turizm olarak Türkiye’nin 81 ilinde olan tek firmayız ve bunun neticesinde tüm illerde şubemiz var. Kahramanmaraş’tan da şuan da 22 ana merkezler olmak üzere Türkiye’nin birçok iline servislerimiz var. Bilet fiyatlarına gelirsek, Ankara 100 TL, İstanbul 140 TL, Antalya 100 TL, Trabzon 140 TL, Samsun 120 TL, Kayseri 50 TL, Adana 35 TL. Buna benzer fiyat politikalarımız var” dedi.

“BİZİM KAHRAMANMARAŞLILAR DIŞARIYA GİTMİYOR”

Kahramanmaraş’a dışarıdan gelişlerin yoğun olduğunu belirten Ak Turizm’den İsmet Sarıgüzel, “Öncelikle yaklaşan Kurban Bayramı’mızın tüm ülkemiz ve İslam alemi için hayırlara vesile olmasını diliyorum. İnşallah kazaların çok az olduğu, ölümlerin hiç yaşanmadığı bir bayramı geride bırakırız. Şuan dışarıdan gelimlerde yoğunluk var ama bizim Kahramanmaraş’tan giden pek de yok. Bayram ertesi o gelenler gidecek, bizim işlerimiz ancak o zaman açılır. Şuan gelişlerimiz dolu, ek seferler çıkartıyoruz. Eskiden işlerimiz çok daha iyiydi, şuan piyasada para yok diyebiliriz. Bizim Kahramanmaraşlılar dışarıya gitmiyor. Ak Turizm olarak biz Ankara, İstanbul, Balıkesir gibi birçok ile, AK Aksu Turizm olarak da yine Ankara, İstanbul, Bursa, İzmir, Antalya, Hopa, Bodrum, Marmaris gibi çok sayıda şehre vatandaşlarımızı götürüyoruz. Bilet fiyatları noktasında devletimizin belirlediği rakam çok iyi şuan da. Örneğin Bodrum 170 TL, İstanbul 160 TL, Ankara 100 TL, Bursa 150 TL. Ak Turizm ve AK Aksu Turizm olarak vatandaşlarımızı bekliyoruz” açıklamalarında bulundu.

GELİŞLER NEREDEYSE TAMAMEN DOLU”

Kahramanmaraş’a gelişlerin bayramdan önceki 10 günlük sürede tamamen dolu olduğunu kaydeden Mehteroğlu Turizm’den Faruk Sökmen de, “Şuan için dönüşlerde çok büyük bir yoğunluk var, bayramdan sonra da buradan gidişlerde artışlar olacak. Dönüşler çok daha fazla, ilgi de yoğun. Kahramanmaraş’a dönüşlerde otobüsler 10 günlük sürede dolu olarak gözüküyor. Vatandaşlarımıza biletlerini daha önceden almaları uyarısında bulunuyoruz, sistem açık olduğu sürece internetten de bilet alabilirler. Bizde fiyatlar uçak gibi değildir, değişmez, liste nasıl açıldıysa o fiyata gidip gelinir. Bizden de alsa aynı fiyattır, internetten de alsa aynı fiyattır. Bilet fiyatları geçen seneye göre yüzde 50 zamlandı. Geçen sene 120 TL’ye verdiğimiz İstanbul biletleri şuan da 160-170 TL. Ankara 70-80 TL iken şuan 110 TL. Hemen hemen bütün yerlerde zamlar var, çünkü mazota gelen zam mecburen uygulanıyor” dedi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz