Onikişubat Belediyesi tarafından Kahramanmaraş’a kazandırılan ve hayata geçmesiyle birlikte kentin başta turizm ve ekonomisi olmak üzere birçok dinamizmini ayağa kaldıracak prestij proje olan Expo 2023 için çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Kentin ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımına büyük ölçüde katkı sağlayacak olan proje için alandaki yapım aşamaları hızla tamamlanırken bir yandan da katılımcı ülkelerle protokol anlaşmaları devam ediyor. "Doğa Dostu Şehir ve Duyarlılık" ana temasıyla gerçekleştirilmesi planlanan Expo 2023 için Afganistan ve İtalya’nın ardından Almanya’da harekete geçti. Bu kapsamda Almanya Ankara Başkonsolosu Martin Vetter, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek ile Expo’yu görüşmek ve alanda incelemelerde bulunmak üzere Kahramanmaraş’a geldi.

İlk olarak belediye binasında Başkan Hanefi Mahçiçek ile toplantı yapan Başkonsolos Vetter, ardından ticari ilişkilerin geliştirilmesi noktasında Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nı (KMTSO) ziyaret etti. KMTSO Başkanı Şahin Balcıoğlu ve Yönetim Kurulu Üyeleriyle görüşen ve brifing alan Vetter, daha sonra kentin dünya markası MADO’ya hareket etti. MADO Fabrikasına ziyarette bulunan Başkonsolos Vetter, burada MADO Yönetim Kurulu Üyesi Atilla Kanbur’la görüşme gerçekleştirerek, fabrika hakkında bilgi aldı. Ziyaretlerinin ardından son olarak Expo Rekreasyon Alanı’na geçen Vetter, alanda yaptığı incelemelerin ardından kentten ayrıldı. Vetter’e ziyaretlerinde Dünya Expo Komiserleri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi İtalya Bahçesi Koordinatörü Gustavo Fabian Pancaldi’de eşlik etti.

“EXPO ALANINDA Kİ İLERLEMELER SON DERECE BAŞARILI”
Belediye ziyaretinde konuşan Almanya Başkonsolosu Martin Vetter, şunları söyledi: “Hanefi Mahçiçek Başkanımızın daveti ile buraya geldim. Başkanımız daha önceden de tanıyordum. Kahramanmaraş’ta ki ve EXPO alanında ki ilerlemeleri gördüm. Bundan da memnuniyet duydum. EXPO alanına birlikte neler yapabileceğimizi görüştük. Alanda ki ilerlemeleri inceledikten sonra, gelişmeleri ülkeme bildireceğim.  Başarılı bir EXPO çalışması diliyorum. Türkiye ile Almanya’nın hem politika hem de kültürel alanda çok yakın ilişkileri var.  EXPO Projesi’nde Alman esintilerini de görebileceksiniz. Proje yaklaştığında bu daha net görülecektir.”

“NELER YAPABİLİRİZİ KONUŞTUK”
Vetter’in KMTSO ziyaretini değerlendiren Başkan Şahin Balcıoğlu, şunları dedi: “EXPO çalışmaları çerçevesinde Almanya başkonsolosu ve İtalyan temsilcisi odamızı ziyarete geldi. Bizde burada ismimizin gereği bu işin ticaretini konuştuk. Pandemi döneminde dünyada ticaretin artık şekil değiştirdiği, hız kazandığı, başka türlü hareket edildiği bir dönemde birlikte neler yapabilirizi konuştuk. Almanya bize çok uzak olmayan bir ülke. Birçok vatandaşımız, orada daha önce çalışmış ve neticesinde iş kurarak ekonomik güç elde etmiştir. Kahramanmaraş sanayi ve ticarette oldukça güçlüdür. Birlikte yapılan ticaretlerimiz zaten var. Bunu arttırmanın yollarını arayacağız. Zaten ihracatı arttırmak bizim hedeflerimizin en uç noktasıdır. Pandemiye rağmen bu anlaşma ihracatı arttırmaya yönelik atılan en büyük adım olacak.”

“BAŞKONSOLOSA DONDURMAMIZI VE FABRİKAMIZI TANITTIK”
Başkonsolosun MADO ziyaretine ilişkin değerlendirmelerde bulunan MADO Yönetim Kurulu Üyesi Atilla Kanbur, “Alman konsolosunun Kahramanmaraş ziyaretinde kurumumuzu ziyaret etmiş olması, bizim için ayrıca bir mutluluk ve gururdur. Bizde elimizden geldiğince dondurma üretiminde hangi aşamalardan geçildiğini ziyaretçimize gösterdik. Kahramanmaraş denildiğinde ilk akla gelen şey dondurma olduğu için zaten kardeşimizde üretim aşamasını mutlaka merak etmiştir. Bende elimden geldiğince hem dondurmayı tanıttım hem de firmamızı tanıttım. Kendilerine de söyledim Almanya’da 4-5 yerde işletmemiz var. Geçtiğimiz zamanlarda Almanya ziyaretlerimiz çok oldu” ifadelerini kullandı.

“EXPO TÜRKİYE’YE VE KAHRAMANMARAŞ’A ÖNEMLİ KATKI SAĞLAYACAK”
Son olarak Expo Rekreasyon Alanı’ndaki incelemelerini değerlendiren Almanya Başkonsolosu Martin Vetter, konuşmasında şunları söyledi: “Bugün Onikişubat Belediye Başkanımız Hanefi Mahçiçek ile KMTSO Başkanımız Şahin Balcıoğlu ile ve MADO Firmasının yetkilileriyle birçok görüşmem oldu. Hepsi benim için çok faydalıydı. Ayrıca Expo alanına daha önceki gelişime göre çok iyi ilerlemeler olduğunu gördüm. Süresinde yetişeceğine ve biteceğine olan inancım tam. Çocuklar için hazırlanan doğa müzesi bitmiş. Expo bahçelerinin yapılacağı alanın dolgusu tamamlanmış ve kelebek müzesinin olduğu bina görünür hale gelmiş. Dolayısıyla gözle görülür bir ilerleme var. Bunu da çok başarılı buluyorum. Expo bu ülkeye ve bu şehre yönelik bir etkinlik. İlk planda Türkiye Almanya ticari ilişkilerine faydası olacak bir etkinlik değil. Öncelikle bu şehrin insanlarına ve Türkiye’nin bahçecilik sektörünün gelişimine yönelik bir katkı sağlayacaktır.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz