Bugüne kadar yaptığı sayısız çalışma ve hayata geçirdiği vizyon projelerle hem ilçesinin hem de memleketinin değerine değer katan Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Kahramanmaraş’ın marka projesi olan Expo 2023’ü tanıtmak adına kent esnaflarıyla kahvaltı programda buluştu. Expo alanında gerçekleşen programa; Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkârlar Odası (KMESOB) Başkanı Ahmet Kuybu ile esnaf odası başkanları katıldı. Oldukça güzel bir atmosferde gerçekleşen programda esnaflara Expo 2023 projesi ile ilgili video slayt gösterimi yapıldı. Programda konuşan Başkan Mahçiçek, kentin tanıtım eksiliğini Expo projesi ile gidereceklerini söyledi. “Expo yılda 2 milyon insanın gelebileceği bir alan olacak” diyen Başkan Mahçiçek, alandaki çarşıyı esnaf odalarına tahsis edeceğinin altını çizdi.

MAHÇİÇEK: EXPO’YA EN AZ 50 ÜLKE KATILACAK
Mahçiçek, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Geçmişte bize içme suyu getirirken hayal görüyor diyorlardı. Nasıl yapacaksın diyorlardı. Biz onlara da dedik; sizden para istemiyoruz ama bırakın yapalım. O günlerde çok sıkıntı çektik. Olmaz diyenler, gelmez diyenler en sonunda kırmızı benekli alabalıkları yok edeceksin dediler. Oralarda su samurları yaşıyormuş, onları yok edeceksin dediler. Bizim memleket zor bir memleket. Bu memlekette şu an için her şey var. Sanayisi, edebiyatı, kültürü var. Bu memleket Türkiye’deki iplik üretiminin 3’te 1’ni üretiyor. Dokumanın yüzde 17’sini üretiyor. Enerjinin yüzde 12’sini, çimentonun yüzde 10’nunu, çelik eşyanın yüzde 65’ini üretiyor. Her şey var ama eksik olan tanıtım. Bizim memleketimiz tanınmıyor. Bizim memleketimizin Akdeniz bölgesinde olduğunu dahi bilinmiyor. Peki, bu eksiklikleri giderecek ne lazım? Hem Türkiye’yi buraya taşıyacak hem de dünyada çok sayıdaki ülkeyi Kahramanmaraş’a getirecek bir proje lazımdı. İşte o proje bu proje. Bizim tahminimize göre Expo’ya en az 50 ülke katılacak.

“UĞUR BÖCEĞİ VE KELEBEK MÜZESİ’NE 400 BİN MİSAFİR GELECEK”
Expo bitişinden sonra bu tesisler Kahramanmaraş için bir yaşam alanı olacak. Expo alanını tesislerle donatacağız. Bu projeyi bir yaşam haline getirmek için Avrupa’nın en büyük Lagün havuzunu yaptık. Expo alanı baharda bir bitki cenneti haline gelecek. Expo yılda 2 milyon insanın gelebileceği bir alan olacak. Mesela Uğur Böceği ve Kelebek Müzesi’ne 400 bin misafir gelecek. Nereden biliyoruz? Konya’daki Kelebek Müzesine bir yılda 400 bin kişi gelmiş. Hatay’daki şehir müzesine bir yılda 267 bin kişi gelmiş. Müze yaparsak bize de o kadar gelecek. Bunlar hayal değil. Bir de turizm koridoru oluşturacağız. Şanlıurfa’da Göbeklitepe, Gaziantep’te Zeugma, Kahramanmaraş’ta Germenicia, Nevşehir’de de Kapadokya. Böyle bir koridor oluşturacağız. Expo alanımızdaki çarşıda esnaflarımıza yer vereceğiz. Yerleri kişilere değil, odalara vereceğiz. Orada esnaflarımızın hem ürünlerinin tanıtıldığı hem de satışının yapıldığı dükkânlar olacak.

KUYBU: EXPO, TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAK BİR PROJE
Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Ahmet Kuybu, konuşmasında şunları kaydetti: “Hanefi ağabey ilk belediye başkanı olduğunda o zaman ben, ‘Kahramanmaraş kurtuldu. Kahramanmaraş artık kabuğunu kırar’ demiştim. Kısmet bugüneymiş. İnşallah bu proje sadece Kahramanmaraş’a değil, tüm Türkiye’ye örnek olur. Bu proje belediyeciliğin sadece kaldırımlardan ibaret olmadığının en büyük göstergesidir. Çünkü belediyeler her ilin en güçlü kurumu olur. Bunun için özellikle Kahramanmaraş’ımızın bu tür yeniliklere çok ihtiyacı var. Ben inanıyorum ki Kahramanmaraş’ımızın tanıtımıyla ilgili dondurma, biber ve tekstil kadar Expo’nun da çok büyük etkisi olacaktır. Biz Hanefi ağabeyimizi bürokratlık zamanından biliriz. Hanefi ağabey Kahramanmaraş’ta her kesime dokunan bir siyasetçimizdir. Bugün Kahramanmaraş’ta sanayilerin kurulmasında çok büyük emekleri olan bir kişi.”

KARA: EXPO TÜM KAHRAMANMARAŞLILARA HİZMET EDECEK
AK Parti Onikişubat İlçe Başkanı Mücahit Kara ise, “Belediyecilik sadece kaldırım, yol yapmak değil, bunun yanında Hanefi Başkanımız bugüne kadar eğitimden kültüre, spordan sanata birçok mecraya destek olmuş ve hizmetleriyle göğsümüzü kabartmıştır. Tabii bugün Expo 2023 alanındayız. Expo 2023 5-6 ay faaliyette olacak ama bunun çok daha ötesinde Kahramanmaraşlılara hizmet edecek. Ben bu hizmetleri için belediye başkanımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz