Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, 1. Uluslararası Dondurma Festivali öncesi basın mensupları ile istişare toplantısında bir araya geldi. Kervanhan Tesisleri’nde düzenlenen toplantıda basın mensuplarına düzenlenecek olan Dondurma Festivali hakkında bilgeler veren Başkan Erkoç, festivalin Kahramanmaraş’a artı değer katacağını söyledi. Maraş dondurmasının dünyada insanlar tarafından kabul görmüş bir ürün olduğunu ve 100’den fazla ülkede tüketildiğini, 100’den fazla ülkeye de ihraç edildiğini söyleyen Başkan Erkoç, amaç ve gayretlerinin Kahramanmaraş dondurmasının genel paydan daha çok gelir elde etmesi olduğunu belirtti. Dondurmanın şu an için yeteri kadar pay alamadığını vurgulayan Başkan Erkoç, “Festivalde dondurmamızı tanıtarak ve her türlü desteği vererek Kahramanmaraş’ı gıda sektöründe yeni dönemde lokomotif haline getirmek için çalışacağız” ifadelerini kullandı.

GIDA SEKTÖRÜNE ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ
Gıda sektörüne yönelik bir organize sanayi bölgesi yâda sanayi parselleri oluşturmak istediklerini ve bunun için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini ifade eden Başkan Erkoç, “Şu an yer arayışlarımız devam ediyor ve inşallah yerimizi kesinleştirdiğimizde gerekli desteği vereceğiz” şeklinde konuştu.

DÜNYACA KABUL GÖRMÜŞ BİR DONDURMAYA SAHİBİZ”
Dünyaca kabul gören bir dondurma kültürüne sahip olduklarına dikkat çeken Başkan Erkoç, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Yarın başlayacağımız dondurma festivali Kahramanmaraş’ımız için çok önemli bir organizasyon olacak. Yıllardan bu yana hemşerilerimizin dile getirdiği bir festival olacak. Geçmiş yıllarda çeşitli dallarda festivaller yapıldı ancak dondurma ile ilgili bir festival yâda bu tür bir çalışma yapılmamıştı. Aslında bu festivali geçen yıl yapacaktık ancak geçen yıl şehitlerimiz oldu. Ama bu yıl inşallah önümüzdeki hafta sonu bu festivali gerçekleştireceğiz. Zaten festivalimizi dondurma tırlarımızla birlikte yavaş yavaş gerçekleştirmeye başlamıştık. 8 Eylül Cuma günü Trabzon’dan bu faaliyet başladı. Tabii dondurma çok önemli bir ürün. Dünyada dondurmasıyla anılan 2 şehir var. Biri Kahramanmaraş dondurması diğeri de Roma dondurmasıdır. Maraş dondurması dünyada insanlar tarafından akredite edilmiş bir ürünümüzdür. 100’den fazla ülkede tüketilmekte, yüzden fazla ülkeye ihraç edilmektedir. Bugün dünyanın dört bir yanında insanlar tarafından büyük bir beğeni ile tüketilmektedir. Tabii biz istiyoruz ki Kahramanmaraş dondurması, dondurma ve tatlı sektöründe daha büyük bir pay alsın. Bizim de amacımız ve gayretimiz bunun içindir. Hem Türkiye’mizde hem de şehrimizde Kahramanmaraş dondurmasının daha fazla tüketilmesi için bir algı oluşturma gayreti içerisindeyiz ve ülke genelinde arkadaşlarımız yoğun bir gayret içerisinde. Trabzon’dan itibaren başladık ve 13 ilde bu tanıtım çalışmaları devam ediyor.”

SEKTÖRDEN İSTENİLEN PAYI ALAMIYORUZ”
Maraş dondurmasının Türkiye’deki dondurma sektöründen istediği payı alamadığını anlatan Başkan Erkoç, “İstediğimiz oranda tüketilmiyor. Dondurmamız hem insanlarımızın sağlığı hem de ülkemiz için çok önemli bir üründür. Dondurmamızın organik olması yani keçi sütü, salep başta olmak üzere doğal ürünlerden oluşması ayrı bir önem kazandırmakta ve birçok doktor besleyici yönü itibariyle Kahramanmaraş dondurmasını tavsiye ediyor. Bizde Büyükşehir Belediyesi olarak bu ürünün daha çok tüketilmesi, tanınması ve daha çok algılanması için gerekli desteği veriyoruz. Alışkanlıklarımız nesiller boyu devam etmelidir. Bazı ürünler vardır ki insanlarla yaşlanır, nesilden nesle aktarılar. Maraş dondurması tam da böyle bir üründür. Bu tadın artarak daha çok yayılmasını istiyoruz. Kentimizin çok önemli dondurma firmaları var” diye konuştu.

GIDA ÜRETİMİNDE KAHRAMANMARAŞ FARKI
Gıda üretiminde Kahramanmaraş’ın Türkiye’nin en önemli illerinin başında geldiğine işaret eden Başkan Erkoç, kentin marka değerini yükseltmek istediklerini söyledi. Başkan Erkoç, konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanında Kahramanmaraşlı hemşerilerimiz bu sektörden geçimini sağlamaktadır. Özellikle kaşıkçı diye tabir edilen ve külahta dondurma satan kardeşlerimiz hem Türkiye’de hem de yurt dışında istihdam edilmektedir. Büyükşehir olarak sadece dondurma festivali ile değil, bunun yanında yeni çalışmalarımız da var. Gıda sektörüne yönelik bir organize sanayi bölgesi yâda sanayi parselleri oluşturmak istiyoruz. Bunun için elimizden geleni yapacağız. Şu an yer arayışlarımız devam ediyor ve inşallah yerimizi kesinleştirdiğimizde gerekli desteği vereceğiz. Çünkü gıda üretiminde Kahramanmaraş çok önemli olan illerin başında geliyor. İnşallah kentimizin değeri olan bu ürünleri dünyaya daha iyi tanıtma amacıyla çalışmalarımız devam edecek. Gerekli tüm desteği de Büyükşehir Belediyesi olarak vereceğiz. Amacımız Kahramanmaraş’ımıza yeni markalar kazandırmaktır. Bugün MADO Kahramanmaraş’ta çok önemli bir marka değeridir. Dünyanın dört bir yanında Kahramanmaraş dondurmasını dağıtıyor. Daha sonra AKDO, Alpedo gibi birçok dondurma markamız var. Amaç Kahramanmaraş’ın marka değerini yükseltmektir.”

KAHRAMANMARAŞ’I GIDA SEKTÖRÜNDE LOKOMOTİF YAPACAĞIZ”
Başkan Erkoç, “Biliyorsunuz Kahramanmaraş’ta üretilen Maraş Dondurması artık coğrafi işaret de aldı. Bu ürünün Kahramanmaraş’ta üretilmesi gerek, bununla ilgili de gerekli gayret ve çalışmayı yapacağız. Dondurmamızın Türkiye’deki pasta payından aldığı gelir çok düşük, bizim tahminlerimiz yüzde 10’lar civarında. Bunu çok hızlı bir şekilde Türkiye’nin dondurma tüketiminin en az yarısını karşılayacak hale getirmemiz lazım. Bu ürünü yeterince tanıtarak ve her türlü desteği vererek bence gıda sektörünü yeni dönemde Kahramanmaraş’ın lokomotifi olacağı inancındayım. Çünkü bizim dondurma, biber, tarhana başta olmak üzere ürünlerimiz çok güçlü. İnşallah bu ürünlerle birlikte Kahramanmaraş’ın yeni bir atılım yapacağı inancındayım” dedi.

BİRÇOK ÜLKEDEN DEVLET YETKİLİLERİ GELECEK
Festivale birçok ülkeden halk dansları grupları, misafirler ve Birçok ülkeden devlet yetkililerinin geleceğinin bilgisini veren Başkan Erkoç, kentte uluslararası toplantılar yapılacağına da sözlerine ekledi. Başkan Erkoç, “İnşallah gelecek yıllarda daha geniş kapsamlı çalışmalar yapacağız. Hatta bu ürünün dünya çapında büyükelçilikler aracılığıyla tanıtılması ile ilgili de çalışmaları şimdiden başlatıyoruz. Gerekirse dondurma günleri düzenleyeceğiz. Birçok yabancı ülkelerde çeşitli etkinlikler düzenleyeceğiz. Bu ürünü sektördeki arkadaşlarımız, Kahramanmaraşlı hemşerilerimiz, Büyükşehir Belediyesi ve devletimizin gücüyle inşallah dünya ve Türkiye’deki pastadan daha çok pay alması için her türlü gayret ve çabayı göstereceğiz. Ayrım yapmadan tüm firmalarımızın en güçlü hale gelmesi için destek vereceğiz” ifadelerine yer verdi.

SPONSOR FİRMALARA TEŞEKKÜR

1. Uluslararası Kahramanmaraş Dondurma ve Kültür Sanat Festivali öncesinde şehirdeki dondurma firmaları ile ondan fazla firma ile toplantılar yapıldığına dikkat çeken Başkan Erkoç, dondurma firmaları ile istişare ederek bu tarihin belirlendiğini söyledi.

Başkan Erkoç sözlerini şöyle tamamladı: “Festivalimize sponsor olan firmalarımıza özellikle çok teşekkür ediyorum. Festivalimiz sanatçı organizasyonuna bu firmalarımız büyük destek verdi. Bu yıl ilkini düzenliyoruz inşallah geleneksel hale getireceğiz, tanıtımları yurt geneline yayacağız. Festivalimiz kapsamında ulusal baz da birçok halkoyunları ekipleri gösteri yapacak, birçok ülkeden misafirlerimiz olacak inşallah gelecek yıla daha geniş kapsamlı çalışmalar yapacağız. Dünya çapında dondurma günleri düzenlemeyi planlıyoruz.”

Basın toplantısında basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Başkan Erkoç, “burada kimseyi kötülemeye veya karalamaya gerek yok. Bu bir ilk oldu. Bundan sonraki festivallerimizde tüm kurum ve kuruluşlarımızla birlikte çalışmaları ortak olarak yürütürüz. Tüm kurum ve kuruluşlarımızın ortak amacı Kahramanmaraş halkına hizmet etmek ve Kahramanmaraş’ı hak ettiği yere getirmektir” diye konuştu.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz