Tüm dünyayı kasıp kavuran yeni tip koronavirüsün bulaş riskini önlemek adına Türkiye’de birçok tedbir kararları uygulanırken, virüsün pik yaptığı bugünlerde uygulanan tedbir kararları genişletilmeye devam ediliyor. Koronavirüsün yayılımını engellemede kullanılan tedbir kullarından olan sokağa çıkma kısıtlamasında bazı sektördeki vatandaşlara muafiyet getirilirken, bu muafiyetten hayatımızı sürdürebilmemiz için önemli bir yere sahip olan çiftçiler de yararlanıyor. Bu kapsamda Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya’da çiftçilere çağrıda bulunarak, verilen bu izin belgesini suiistimal etmemelerini istedi. Çetinkaya, Özellikle Ramazan ayını yaşadığımız şu günlerde izin belgelerini kullanarak toplu iftar ve sahurların yapılmasının virüsün daha fazla artmasına neden olacağını ifade etti.

“ÇİFTÇİMİZ ÜRETMEZSE TÜRKİYE AÇ KALIR”

Çetinkaya, konuşmasında şunları söyledi:Ramazan’ı idrak ettiğimiz bu günlerde tüm Kahramanmaraş halkımızın ve üreticilerimize hayırlı Ramazanlar diliyorum. Gıdamız, tarımımız olmazsa olmazımız. Ramazan ayında Kahramanmaraş halkımızın dikkat etmesi gereken hususlardan bir tanesi de israftan kaçınılması. Gıdamızı son derece bilinçli bir şekilde tüketmek gerekiyor. Üretimin ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Üreticimizin ne zorlukla, ne şartlar altında çalıştığının farkındayız. ‘Çiftçimiz Üretmezse Türkiye Aç Kalır’ düşüncesiyle suyumuzu, gıdamızı, ekmeğimizi, tahılımızı, buğdayımızı ve unumuzu israf etmeden kullanmalıyız. Ümit ediyoruz ki Ramazan ayı israftan kaçınıldığı, israfa dikkat edildiği bir ay olur.

“EKONOMİYE KATIKI SAĞLAMALARINI ÜMİT EDİYORUZ”

Tabii bunun yanında çiftçilerimiz sokağa çıkma yasağından muaflar. Yasaktan muaf olan çiftçilerimize buradan bir mesaj vermek istiyoruz. Pandeminin pik yaptığı bugünlerde çiftçilerimizin ikametgâh adresleriyle bağları bahçeleri arasındaki güzergâhta gidip gelmelerini istirham ediyoruz. Elimde izin belgem var diyerekten suiistimallerde bulunmamalarını istiyoruz. Vakaların yoğun bir şekilde arttığı bugünlerde inşallah bu durumu birlikte başaracağız.  Çiftçilerimizin sokağa çıkma yasağından muaf belgelerini alıp sağda solda değil de işlerinde bağında bahçesinde; üretime ekonomiye katkı sağlamalarını ümit ediyoruz. Kahramanmaraş’ta inşallah bunu hep beraber başaracağız.

“SON DERECE SEVİNDİRİCİ”

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, stok artışlarını önlemek için patates ve kuru soğan alımına başlayacaklarını ve alımı yapılan ürünlerin ihtiyaç sahibi ailelere bedelsiz dağıtılacağını açıklamıştı. Bu konuyla ilgili de konuşan Başkan Çetinkaya, “Tarım ve Orman Bakanlığı çiftçilerimizin elindeki para etmeyen patatesleri, soğanları alıp ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza dağıtması ve Ramazanlıkta da böyle bir kararın çıkması çiftçilerimizi mutlu etti. Yardımlaşma ve dayanışma ayı Ramazan’da çiftçilerimizin depolarında kalan ve çok cüzi fiyatlara satılan patatesin soğanın fakir-fukaranın sofrasında yer bulması son derece sevindirici.”

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz