Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, referandum çalışmaları kapsamında geldiği memleketi Kahramanmaraş’ta oyunu kullandı. Kaynak, mezun olduğu okul olan Dulkadiroğlu İlçesi’ne bağlı Kurtuluş İmam-Hatip Ortaokulu’na Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, AK Parti Dulkadiroğlu İlçe Başkanı Ömer Oruç Bilal Degbici ve beraberindeki partililerle geldi. 1158 No’lu sandıkta oyunu kullanan Kaynak, burada bir süre sandık görevlileri ile sohbet etti. Oyunu kullandıktan sonra vatandaşlarla tokalaşan Kaynak, referanduma ilişkin açıklama yaptı. Referandum sürecinde Kahramanmaraş teşkilatlarının gecesini, gündüzüne katarak saha çalışması yürüttüğünü söyleyen Kaynak, bu süreçte kaybedenin bazı Avrupa ülkeleri ve terör örgütleri olduğunu vurguladı. Türkiye’nin referanduma AK Parti döneminde alıştığına dikkat çeken Kaynak, Türk basınına atıfta bulunarak, “Türk basını bu süreçte inanılmaz bir görev yaptı. Hemen hemen her gün televizyonlarımızda, gazetelerimizde anayasa değişikliği ile ilgili birçok uzman, gazeteci görüşlerini dile getirerek her şeyin milletimizin gözü önünde cereyan etmesini sağladı” dedi.

TÜRKİYE’NİN DEMOKRASİYİ NE KADAR İÇSELLEŞTİRDİĞİNİ GÖRDÜK”
Türkiye’nin demokrasiyi ne kadar içselleştirdiğini gördüklerini ifade eden Kaynak, sözlerinin devamında şunları söyledi: “Genel olarak Türkiye’nin demokrasiyi ne kadar içselleştirdiğini gördük. Kahramanmaraş teşkilatları gerçekten bu süreçte gecelerini gündüzlerine kattılar. İnanılmaz bir aktivite gösterdiler. Cumhurbaşkanımız, başbakanımız Türkiye’de dolaşmadık il bırakmadılar. Bir kısım marjinal gruplar ve eylemler hariç herkes bu süreç içerisinde açık toplum çerçevesinde bütün basın yayın iletişim araçları kullanıldı. "Neticesi ne olursa olsun, mutlak surette terör örgütleri olmuştur. Bu sürecin kazananı muhakkak surette bizim milletimiz olmuştur. Türkiye, demokrasi yolunda Tanzimat Fermanı'ndan bu yana büyük mücadeleler geçirdi. Bu, onların en önemli adımlarından bir tanesi. Bizim için birkaç önemli adımı daha sayacak olursak biri tabii 1920'de Meclisimizin kurulmasıydı. İkincisi ise cumhuriyetimizdir. Bu referandumda en az diğer seçimler gibi önemli bir referandumdur.”

TÜRKİYE REFERANDUMA AK PARTİ DÖNEMİNDE ALIŞTI”
Türkiye’nin referanduma AK Parti döneminde alıştığını belirten Kaynak, “ Türkiye’de referandumların yarısı da AK Parti döneminde gerçekleşti. Kahramanmaraş bu referandumda hiçbir olumsuzluk yaratmadı. Çok güzel bir süreç yaşandı. Şehrimizde partililerimiz birbirlerine saygı çerçevesinde baktılar. Birbirilerine yardımcı oldular. Lehte yâda aleyhte kendi propagandalarını yapmaya izin verdiler ve gerçekten Türk basını bu süreçte inanılmaz bir görev yaptı. Hemen hemen her gün televizyonlarımızda, gazetelerimizde anayasa değişikliği ile ilgili birçok uzman, gazeteci görüşü her şey milletimizin gözü önünde cereyan etti” şeklinde konuştu.

GÜZEL BİR REFERANDUM SÜRECİ OLDU”
Güzel bir referandum sürecinin olduğunu anlatan Kaynak, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Şeffaf bir süreç, inşallah bugün şeffaf, adil ve ülkemizin geleceğine ışık tutacak şekilde neticelenecektir. Bu süreç bizim milletimizin demokrasiyi, fikir ve ifade özgürlüğünü ne kadar içselleştirdiğini, özümsediğini gösteren bir süreç oldu. Ben en çok bu yönüyle mutluyum. Birkaç marjinal olay dışında, istenmeyen hadiselerin olmamasıyla da hem de bir olağanüstü hal iddiası ve gerçeğine rağmen serbest bir havanın yürüdüğü bir referandum süreci yaşandı.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz