5 Nisan Avukatlar Günü tüm Türkiye’de olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Ev sahipliğini Kahramanmaraş Barosu’nun yaptığı etkinliğe avukatlar yoğun ilgi gösterirken, coşkuyu da doruklarda yaşadı. Hünkar Düğün Salonu’nda düzenlenen programda avukatlar ilk olarak dinlendirici müzikler eşliğinde yemek yedi. Yemeğin ardından ise Kahramanmaraş Baro Başkanı Av. Vahit Bağcı günün anlam ve önemine değinen konuşma yaptı. Başkan Bağcı’nın konuşmasının ardından geceye katılan avukatlardan 8’ine yapılan çekilişin ardından çeşitli hediyeler verildi. Çekilişin ardından ise 90'lı yıllardan bugüne müzikseverlerin ilgiyle takip ettiği sanatçı Bendeniz, ekibiyle birlikte sahneye çıkarak söyledikleri şarkılarla avukatları coşturdu. Romantik parçalarda avukatlar eşleriyle birlikte doyasıya dans ederken, gecede eğlence hiçbir zaman eksik olmadı.

KAHRAMANMARAŞ BAROSU SAYGIN BİR KURUM”

Davetlileri tek tek karşılayan Kahramanmaraş Baro Başkanı Av. Vahit Bağcı, günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı. Bütün avukatların günün kutlayan Bağcı, Kahramanmaraş Barosu’nun özveriyle çalışan ve her dönemde dik bir duruş gösteren saygın bir kurum olduğunu söyledi. Bağcı, “Emeklilik ya da diğer sebeplerle aramızdan ayrılan çok kıymetli meslektaşlarımıza da bundan sonraki yaşamlarında sağlık ve mutluluklar diliyor, Türk adaletine yapmış̧ oldukları üstün hizmet ve katkılar için teşekkür ediyorum. Başkanlığını yapmaktan büyük onur ve gurur duyduğum Kahramanmaraş Barosu geçmişten günümüze hukukun üstünlüğüne, insan haklarına ve demokrasiye inanan, temel hak ve hürriyetlerin korunması konusunda özveriyle çalışan ve her dönemde dik bir duruş göstererek avukatlık mesleğine katkıda bulunan saygın bir kurum olmuştur. Başkanlığım döneminde her yıl avukatlar günü için çeşitli hazırlıklar ve görüşmeler yapılmış ancak gerek ilimizin gerekse ülkemizin geçirdiği zor badireler ve şehitlerimizin anısı ve yası sebebiyle bu şekilde bir program gerçekleştirme fırsatı bulamamıştık. Bu nedenle bugün burada bizi yalnız bırakmayan, bir araya gelmemize fırsat veren ve desteklerini esirgemeyen siz değerleri meslektaşlarıma bir kez daha en kalbi duygularımla teşekkür ediyorum” dedi.

ADALET ÜLKENİN TEMELİDİR”

5 Nisan Avukatlar Günü’nün tarihçesi hakkında bilgiler veren Bağcı, “Bildiğiniz üzere 5 Nisan günü Türkiye Barolar Birliği’nin Mayıs 1987 Tekirdağ Genel Kurulu’nda Avukatlar günü olarak kabul edilmiş ve o tarihten itibaren tüm barolarımız tarafından, her yıl 5 Nisan, “Avukatlar Günü” olarak kutlanmaya başlanmıştır. 5 Nisan Avukatlar günü, biz avukatların, yani savunmanın günüdür. Savunma gibi kutsal bir makamın pratikteki en büyük tezahürü avukatlardır. Savunma makamı adalet mekanizmasının kurucu unsuru ve hatta belki en önemlisidir. Çünkü Savunma olmadan adalet, adalet olmadan da devlet olmaz. Adalet, mülkün yani ülkenin temelidir. Demek ki yargının kurucu unsuru olan  savunma ve avukatlar bu ülkenin temel taşları arasındadır. Dolayısıyla savunma ve avukatlar hedef alınarak yapılmış olan her hareket, aslında bu ülkenin temel taşlarına, dinamiklerine ve adalete yapılmış bir harekettir. Devlet denen mekanizma adaletle kaim olur. Adalet ise Mevla’nın dediği gibi “her şeyi yerli yerine koymak” demektir. Yusuf Has Hacip, Kutadgu Bilig adlı eserinde yöneticilere “Eğer devletinin sürekli olmasını istiyorsan; adaletle iş görmeye gayret et, zulmetme” şeklinde öğüt vermektedir. Bu söylenenler, yazılan ve çizilenler elbette çok güzeldir. Konuşurken kulağa hoş gelmekte, kağıt üzerinde herkesi mutlu etmektedir. Peki gerçekte de böyle midir? Her makam adalete, hukukun üstünlüğüne, vicdana riayet etmekte midir? Eğer bir gün bu sorulara olumlu cevaplar verebiliyorsak biliniz ki bu, biz avukatlar sayesinde gerçekleştirilmiş demektedir” şeklinde konuştu. 

BİZLER DEVLETTEN VE MİLLETTEN YANA OLANLARDANIZ”

Kendilerini ‘devletten ve milletten yana olanlarız’ şeklinde ifade eden Başkan Bağcı, “Direnerek, mücadele ederek, savaşarak, hak, adalet ve özgürlük isteyerek, boyun eğmeyerek, kimsenin efendisi veya hizmetkarı olmayıp dimdik durarak elde edilmiş onurlu bir mücadelenin sonucu olmuştur. Biliyorum ki bu ortamda bulunan her bir meslektaşım adaletin kaim olması için mücadele etmeye hazır ve nazırdır. Bizler devletimizden ve milletimizden yana olanlarız. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın kaidesini kendisine şiar edinmiş kişileriz. Devlet için vazgeçilmesi mümkün olmayan adaletin tecellisi için bizler yani savunma üzerine düşeni her daim yaptığı gibi yine yapacak ve hakkın yerine getirilmesi vazifesinden asla geri durmayacaktır” ifadelerini kullandı.

MİLLETTEN YANA OLANLAR BAŞI DİK OLARAK GEZECEKTİR”

15 Temmuz 2016’da gerçekleştirilmeye çalışılan hain darbeye de değinen Bağcı, yargıdaki kripto FETÖ’cülerin ortaya çıkarıldığını belirterek, “Bildiğiniz üzere ülkemiz, 15 Temmuz 2016 yılında hain bir darbe girişimi yaşadı. Bu girişim büyük Türk milletinin istiklali ve istikbali için silahların karşısına çıkarak inancın tanktan tüfekten daha büyük olduğunu göstererek püskürtülmüş ve adeta dünyaya ders niteliğinde bir mesaj verilmiştir. Türkiye 15 Temmuz darbe girişimi sırasında ve sonrasında dostunu, düşmanını, yanında olanı, karşısında olanı, özellikle pusuda bekleyenleri büyük ölçüde görmüş ve tanımıştır. Bu vesileyle 15 Temmuz şehitlerimizi bir kez daha rahmetle yad ediyorum. FETÖ denilen bu hain örgüt her kuruma sızdığı gibi yargıya da sızmış ve yargının altını oymuştur. Ismarlama iddianamelerle insanların lekenlenmeme hakkı ihlal edilmiş, ne olduğu belirsiz gizli tanıklarla ve yasadışı dinlemelerle adaleti, hain işlerine alet etmişlerdir. Bir çoğu ortaya çıkmış olsa da her kurumda olduğu gibi yargıda da kripto FETÖ’cüler bulunmakta ve ortaya çıkarılmaktadır. Ben eminim ki er ya da geç her şey bütün aydınlığıyla ortaya çıkacaktır. Çünkü hakikatin, gün yüzüne çıkma gibi, kötü bir özelliği vardır. Ve her şey apaçık ortaya döküldüğünde milletten yana olanlar, alnı Ak başı dik olarak gezecektir” açıklamalarında bulundu.

YARGI CAMİASINA ADİL BİR YIL DİLİYORUM”

Avukatların dünyanın her yerinde insanlığın eşitliği ve adaleti için çalıştığının altını çizen Bağcı konuşmasını şu şekilde noktaladı, “Avukatlar dünyanın her yerinde, kaba gücün yerine merhameti, adaleti, hakkaniyeti koyan, insanoğluna diğerlerinin hakkına, mülkiyetine, hürriyetine saygıyı öğreten, Eski Yunan’da kölelerin, Roma’da esirlerin özgürlüğü için savaşan, İnsan Hak ve Özgürlükleri bildirgesini yazan, Kölelikten Kurtuluş Bildirgesini yayımlayan, Masumu koruyan, düşeni kaldıran, adaletsizliğe karşı çıkan, özgürlük için savaşan, ırk, renk, cinsiyet ya da din ayrımı yapmaksızın insanlığın eşitliği için çalışan, eşitlik, özgürlük ve barış için mücadele eden kimselerdir. Bu kimselerin er veya geç, tarihin tanıklığında üstün çıkacağına olan inancımız tamdır. Bu vesileyle 5 Nisan Avukatlar gününüzü bir kez daha kutluyor, tüm yargı camiası adına adil bir yıl olmasını temenni ediyor ve hepinize saygılarımı sunuyorum.”

Konuşmaların ardından dinledikleri şarkılarla zorlu iş şartlarının stresini atan avukatlar, eğlencelerine gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam etti.

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Mustafa Kılınç)

Editör: Mahmut Beyaz