Milletlerin tarihinde önemli yer tutan ve izler bırakan birçok olaylar vardır. Tarih, bu anlamda milletlerin ve devletlerin hafızasıdır. Bu hafızayı diri ve canlı tutmak, dünyada, millet ve devlet olarak var olabilmenin ve kalıcı olabilmenin ilk şartlarındandır. Tarihi belleğe sahip olamayan milletlerin mazi-hal ve istikbal sürecini değerlendirebilmeleri ve daha güçlü ve güvenli geleceğe yönelmeleri de mümkün değildir. İşte Türk milletinin istikbal sürecinde dimdik ayağa kalkarak düzenli bir birliği olmamasına rağmen kendini kurtarmayı başaran Kahramanmaraş, 100 yıl önce 12 Şubat’ta adeta Türk’ün gücünü dünyaya haykırdı. 12 Şubat adeta Maraşlı her fert için var olabilmenin ilk ve son günü oldu. Bütün benliğiyle, tâ iliklerine kadar, ecdadından aldığı ruhu taşıyan Maraşlı, 100 yıl önce 12 Şubat günü dimdik, tek bir yürek olarak; vatan için, namus için, bayrak için işgalci-emperyalist güçlere karşı koydu. Milli mücadelede gösterdiği kahramanlıkla Anadolu’daki kurtuluş meşalesini ateşleyerek dört bir yanına cesaret veren Kahramanmaraş, düşmanı bağrından silip atmanın gururunun 100’üncü yıl dönümünü kutluyor.

SÜTÇÜ İMAM’IN MEZARI HER GÜN TEMİZLENMELİ!

O günden bugüne her 12 Şubat’ta kutlanan Kahramanmaraş’ın Kurtuluş Bayramı, içinde barındırdığı büyük coşkuyla Türkiye’de dikkatleri üzerine çekiyor. 12 Şubat’a sayılı günler kala kent halkı, ecdadının kahramanlığını anmak için çeşitli etkinliklerle sokaklara dökülüyor. Bu yıl Kahramanmaraş’ın düşman işgalinin kurtuluşunun 100’üncü yıl dönümü olması sebebiyle etkinlikler Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştiriliyor. Etkinlikler tüm hızıyla devam ederken, kurtuluşun sembol isimlerinin mezarları da ziyaretçi akınına uğruyor. Bu sembol isimlerden en önemlisi ve en dikkat çekeni ise Müslüman Türk kadının peçesine el uzatan Fransız askerlerine ilk kurşunu sıkarak, kurtuluşa giden yolu başlatan Sütçü İmam. Özellikle yurt dışından gelerek, kentin tarihini öğrenmek isteyen vatandaşlar, Şeyhadil Mezarlığı başta olmak üzere Sütçü İmam’ın anıt mezarını ve düşmana ilk kurşunu sıktığı çeşmeyi ziyaret ediyor. Fakat bu alanlardaki bazı bakımsızlıklar ziyaretçilerinin tepkisini çekiyor. Çınarlı Camii’nin yanında bulunan Sütçü İmam’ın anıt mezarındaki kumların, mezar taşının dışına taşmış görüntüsü ve çevresinin kum ve ağaç yapraklarıyla dolu olmasını yadırgayan vatandaşlar, bu özel günlerde daha dikkatli olunması noktasında yetkililere sesleniyor.

SÜTÇÜ İMAM KİMDİR?

Sütçü İmam 1871 yılında Kahramanmaraş'ta doğmuştur. Geçimini Uzunoluk semtinde süt satarak sağlıyordu. 31 Ekim 1919 cuma günü Uzunoluk Hamamı’ndan çıkan 3 kadın ve bohçalarını taşıyan bir erkek çocuğu gören Fransız-Ermeni devriyesinden bir asker; "Burası artık Türk memleketi değildir. Fransız müstemlekesinde peçe ile gezilmez!" diye bağırıp kadınların peçesini açmak istedi. Kadınlar bu arada bağırarak yardım istediler. Olay yerine ilk müdahale eden Çakmakçı Sait; "Gâvur oğulları! Dokunmayın bacılarıma!" diyerek Fransız Ermeni Lejyonerlerinin üzerine yürüdü. Üzerinde silah olmayan Çakmakçı Sait, açılan ateş sonucu ağır yaralanmıştır. Bu sırada adı İmam olan ve geçimini temin etmek için süt sattığı için Sütçü İmam olarak tanınan İmam, yanında bulunan silahı ile ateş açmış ve bir Fransız-Ermeni Lejyoner askerini öldürmüş, bir diğerini de yaralamıştır.

31 ekim 1919 da, düşmana ilk kurşunu atıp Kahramanmaraş'taki Kurtuluş hareketini başlatan Sütçü İmam, düşmanın Maraş'tan kovulmasından sonra, harpteki fedakarlıklarına mükafat olarak Belediyeye odacı alınmıştır. Ayrıca bu vazifesi dışında kaledeki topun idaresi kendisine verilmişti. Bir top atımı sırasında barutun ısınan namludan erken ateş alması neticesi yanan Sütçü İmam Alman Eytamhanesinde tedavi altına alındıysa da iki gün sonra 25 Kasım 1922 tarihinde vefat etti. Çınarlı Cami mezarlığına defnedildi. İlk kurşunun atıldığı Uzunoluk meydanında 1936 yılında Belediye başkanlığı yapan Hasan Sukuti Tükel tarafından bir anıt ve çeşme,1977 yılında da Kıbrıs meydanına Kurtuluş anıtı yaptırılmıştır.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz