Geçtiğimiz hafta içerisinde vefat eden Kahramanmaraşlı şair-yazar Nuri Pakdil adına Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nce Ulu Camii’nde okutulan mevlid-i şerife katılmak ve bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Kahramanmaraş’a gelen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un Kahramanmaraş’a verdiği müjdeleri değerlendiren Ünal, “İnşallah önümüzdeki dört yılın sonunda ortaya bambaşka bir Kahramanmaraş çıkaracağız” dedi. 
 

“KAHRAMANMARAŞ’A ÇOK GÜZEL MÜJDELER VERDİ”
Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum’la kente gelmeden önce çalışma yaptıklarına dikkat çeken Ünal, “Cumhurbaşkanımız ve AK Parti Genel Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde şehirlerimizin tekrar ayağa kaldırılması, şehirlerimizin yenilenmesi ve tarihi dokusunu koruyarak kentsel dönüşümü yerinde yapmayı önemsiyoruz. Sağolsun, Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum’la gelmeden önce görüştük, bir çalışma yaptık. Öncesinde Hayrettin Güngör zaten kendisine Kahramanmaraş’a gelmeden önce bir sunum yapmıştı. Sayın Murat Kurum Kahramanmaraş’a gelirken ne yapıp ne yapmayacağını, ne söyleyip ne söylemeyeceğini, söylediği şeylerin hangilerinin gerçekleştirilebilir olduğunu hatta bunun bütçesini ve mali yapısına kadar hepsini konuştuk. Geldiğinde de Kahramanmaraş’ımıza çok güzel müjdeler verdi” dedi.

“TARİHİ DOKUYU BOZMADAN, YERİNDE DÖNÜŞECEK”
Bakan Murat Kurum’un Tekke Mahallesi’nin kentsel dönüşümüne yönelik verdiği müjdenin önemliği olduğunu anlatan Ünal, Kahramanmaraş’ın tarihi dokusunu bozmadan dönüşüm yapacaklarını belirterek, “Bu müjdelerden bir tanesi de Tekke Mahallesi’nin kentsel dönüşümü. Tekke Mahallesi, eski adıyla Yusuflar Mahallesi’nin kentsel dönüşümü çok kritik. Tekke Mahallesi Kahramanmaraş’ın kalbi, merkezi. Burada kale, Ulu Cami, Taş Mescit var. Buranın dokusuna uygun bir dönüşüm yapılması gerekiyor. Bizim Tekke’deki kentsel dönüşümü oraya apartman dikerek değil, tam tersine buranın tarihi dokusunu koruyarak ve şehir merkezindeki Kahramanmaraş şehir karakterini bozmadan yapmamız gerekiyor. Çünkü Büyükşehir Belediye Başkanımızla şuan da üzerinde çalıştığımız daha büyük bir planlama var. Suk-i Maraş Çarşısı’nın da içinde olduğu, üst tarafta Bahtiyar Yokuşu’na kadar oradaki tarihi dokunun da içinde olduğu şehrin karakterini, tarihini, mimarisini koruyacağımız bir çalışma yapıyoruz” ifadelerini kullandı. 

“ORTAYA BAMBAŞKA BİR KAHRAMANMARAŞ ÇIKARACAĞIZ”
Yapılan çalışmalarla Kahramanmaraş’ın karakterini ortaya çıkaracaklarını dile getiren Ünal, 4 yılın sonunda bambaşka bir Kahramanmaraş’ın olacağına dikkat çekerek, “Yaptığımız çalışma sadece Tekke Mahallesi ile ilgili değil birinci aşamada amaç şehrin tarihi dokusunu korumaktır. Çünkü, çocuklarımız büyürken kişiliklerini ve karakterlerini şehrin karakterinden alır. Kahramanmaraş’ın karakterini ortaya çıkaralım ve muhafaza edelim. İkinci olarak şehrimizin gelişme alanları var. Yani eğitimde, sanayide, hangi alanlara doğru şehrimiz büyüyor, bunun çalışması ve üçüncü olarak da bence en önemlisi Murat Kurum’la da görüştüğümüz şehrin çevre varlığının, yani havasının, suyunun, ormanının, doğasının sürdürülebilir şekilde korunması. Eğer biz su kaynaklarımızı, atık suyu dönüştürmüyorsak ne olacak? Su kaynakları zehirlenecek. Aksu Çayı ile ilgili de bir çalışma yapılıyor şuanda. Sağolsun Hayrettin Başkan, geçmişte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda müsteşar yardımcılığı yaptığı için, aynı şekilde Belediyeler Birliği’nde Genel Sekreter görevi yaptığı için, Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetimler Politika Kurulu üyeliği yaptığı için Ankara’ya çok vakıf. Bu projelerin, planlamaların hayata geçmesi konusunda da beraberce çalışmalarımızı yürütüyoruz. İnşallah önümüzdeki dört yılın sonunda ortaya bambaşka bir Kahramanmaraş çıkaracağız. Öncelikli olarak bir planlama yapılması lazım. Planlamadığınız, fizibilitesini yapmadığınız ve şehrin entegrasyonuna uyumlu bir şekilde planlamadığınız herşey şehir için sorun haline gelir. Bu konuda başkan bir çalışma yapıyor ve yakında bunu kamuoyuyla paylaşacak” dedi. 

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Emre Akkış)

Editör: Mahmut Beyaz