Özellikle alabalık üretiminde kıyı kentleriyle yarışan Kahramanmaraş’ta ki balıkçılar, 1 Eylül itibariyle kalkan av yasağının ardından kent halkının taze balık ihtiyacını karşılıyor. 1 Eylül itibariyle av yasağının sona ermesinin ardından Kahramanmaraş Balık Pazarı’ndaki balıkçılarda yoğunluk sürüyor. Av yasağının kalkmasıyla birlikte balık tezgâhlarındaki çeşitlilik de artarken, kentte sektörün önemli firmalarından Mercan Balıkçılık her yıl olduğu gibi bu yıl da taze ve birçok çeşit balıkla hizmet veriyor. Balıklardaki son durumu Mercan Balıkçılık’dan Tevfik Alma gazetemize anlattı. Balıkların az olması sebebiyle fiyatların yüksek olduğunu ve bu sebeple vatandaşların almakta zorluk çektiğini belirten Alma, ilerleyen günlerde havaların soğumasıyla balıkların artacağını ve fiyatların da düşeceğini aktardı. Alma, Andırın’da ürettikleri Somon balığını Türkiye’nin birçok iline gönderdiklerini ve Avrupa’ya da ihraç ettiklerini söyledi.

“BALIKLARIMIZ ÇOK GÜZEL, HER GÜN TAZE TAZE GELİYOR”

Her gün taze balıklarla Kahramanmaraş halkına hizmet verdiklerini aktaran Tevfik Alma, “1 Eylül itibariyle balıkçılar olarak ‘Vira Bismillah’ dedik. Yeni sezonun balıkları gelmeye başladı, şuan ilk etapta Akdeniz balıkları için av yasağı kalktı. Ayın 15’inden sonra da tüm yurt genelinde av yasakları tamamen kalktı. Şuan gelen balıklar başlıca Akdeniz’den çıkan mercan, barbun, akya, sarpa, tiyaz, avcu, gümüş ve mezgit gibi daha çok büyük olan kızartmalık balıklar. Bunların dışında tatlı suda yetişen yayın ve sazan balığı türleri de tezgâhlarımızda mevcuttur. Balıklarımız çok güzel, her gün taze taze geliyor. Vatandaşlarımızın sık sık balık tüketmesini tavsiye ediyorum. Balık sezonu açıldı, geçen sezon ile bu sezon arasında fiyatlar noktasında hiçbir farklılık yok diyebiliriz” dedi.

“BALIĞIN ÇOK OLMASI FİYATIN DÜŞMESİ DEMEKTİR”

Bu yıl denizcilerin denizlerde balığın bol olduğunu ifade ettiğini kaydeden Alma, “Özellikle balıkların başkenti olan hamsinin bu dönemde çok olduğu söyleniyor. Geçen yıl 30-40 TL civarında satılan, şuan ise 20 TL olan hamsinin fiyatı İnşallah bu yıl 10-15 TL’ye kadar düşecek. Balığın çok olması fiyatın düşmesi demektir. Düşerse de vatandaşlarımıza ucuzluk getirir, daha fazla tüketilmesini sağlar. Hamsinin bol olmasının esnafa da, vatandaşa da, satıcıya da faydası var. Vatandaşlar genellikle alabalığı daha fazla tercih ediyor. Yaz aylarında Kahramanmaraş halkının balık tüketimi zayıf, 10’ncu aydan sonra artış oluyor” ifadelerini kullandı.

“SOMON BALIĞI ANDIRIN’DA ÜRETİLİYOR”

Biliyorsunuz kentimiz bir balık kenti. Balık dendiği zaman Kahramanmaraş akla geliyor. Yılda yaklaşık 8 milyon Euro yurt dışına ihracat yaparak Türkiye’de üçüncü sırada olan bir kentiz. Denizi olmamasına rağmen Türkiye’de ilk üçe giren bir şehirdeyiz. Biz işletmeci olduğumuz için hemen hemen balıkçılarımızın hepsiyle çalışıyoruz. Şuan küçüklü büyüklü Kahramanmaraş çevresinde 41 adet tesis var, 23 tanesi havuz yani barajlarda olan üretim çiftliği. Geri kalan 18 tanesi de kara çiftliği. Tekir alabalık gibi kara da, betonlaşmış havuzlarda yapılan balıkçılığa denir. Kahramanmaraş’ta yılın 12 ayı balık tükenmez. Bu da bir şehir için çok önemli bir durum. Ayrıca ben şuna dikkat çekmek istiyorum. Bizim Kahramanmaraş’ımızda üretilen balıklar Avrupa’ya bile ihraç ediliyor. Örnek vermem gerekirse Andırın’da üretilen yerli Somon balığı hem Türkiye’nin birçok iline hem de farklı ülkelere gönderiliyor” şeklinde konuştu.

“BALIK YEME YÜZDESİNİ ARTIRMALIYIZ”

Kahramanmaraş’ta balık kültürünün pek oturmadığını aktaran Alma, vatandaşlara sık sık balık tüketmesi noktasında önerilerde bulunurken, “Kıyılardan uzak olduğumuz için Kahramanmaraş’ta balık kültürü pek yok maalesef. Balık işi bir kültür meselesidir. Bu yüzden dışarıdan ne kadar yabancı insan girerse balık yeme yüzdesi ona göre daha çok artıyor. Bu da bizim balıkla ilgili yeterince çalışma yapmadığımızdan, balıkla ilgili daha çok bilenlere danışmadığımızdan geliyor. Bir kişinin en azından haftada bir ya da iki defa, en az da ayda bir defa balık yemesini uzmanlar uyarıyor. Uzmanlar diyorsa uymak lazım” dedi.

(Haber: Burhan Karagöz)

Editör: Mahmut Beyaz