Kahramanmaraş Onikişubat İlçesi Hayrullah Mahallesi’nde yer alan balık pazarında esnaflık yapan Emrah Çelik, Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla ve havaların sıcak gitmesiyle satışlarda azalma olduğunu kaydederek, bu sebepten dolayı da balık fiyatlarında artış olduğunu söyledi. 20 yıldır balıkçılık yapan Çelik, insanların ister istemez kurban telaşına düştüğünü ve bu dönemde balığın hiç akla gelmeyen bir gıda olduğunu ifade etti. Balık fiyatlarından da bahseden Emrah Çelik, “Levrek 40 lira oldu Alabalık 25 liradan 28 liraya çıktı, Somon 35 lira, Palamut 20 lira,” dedi. Şu en çok tercih edilen balığın Levrek ve Alabalık olduğunu belirten Çelik, Palamut yağlı ağır olduğundan dolayı pek talep olmadığını söyledi.

“GÜN İLERLEDİKÇE DÜŞÜŞTEYİZ”

Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla her geçen gün düşüşte olduklarını söyleyen Emrah Çelik, “4 aylık koronavirüs sürecinde havaların serin gitmesi balığın normal uygun fiyatta olmasından dolayı çok güzel iş oldu. Uzmanlarda bu dönemde balık yenmesini gerektiğini söyleyince satışlarımızda bayağı bir yoğunluk oluştu ama bu Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla satışlarda gün ilerledikçe düşüşteyiz” dedi.

“ŞU AN HER BALIKTA 5 LİRA ARTIŞ VAR”

Bir diğer balıkçı esnafı İbrahim Sarı ise konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Balık fiyatlarındaki artışın sebebi üretimin az olması. Biliyorsunuz denizde av yasağı daha yok, tatlı sularda yasak var. Denizlerin av yasağına kapanmadığından dolayı deniz balıklarına daha çok rehavet var. Alabalık bir yıldan beri 24 liradan satılıyordu, 28 liraya yükseldi. Belki de daha çok yükselecek ama henüz deniz balıklarının avlamak serbest olmasından dolayı fiyatlar bir nevi frenliyor. Şu an her balıkta 5 lira artış var. Örneğin Çupranın kilosu 30 liradan 35 lira oldu, Levreğin kilosu 30 liradan 35 liraya çıktı. 35 lira olan Levrek ve Çupra da 40 lira oldu. Somon’un kilosu 25 liradan 30 lira Alabalığın kilosu ise 24 liradan 28 lira tüm balıklarda 3 lira 4 lira 5 lira fark var.

“KURBAN GÜNÜNE KADAR BALIK SATIYORUZ”

Kurban Bayramıyla balığın hiçbir alakası yoktur. Kurban farklı bir ibadet balık ise zevk işi. Bununla ilgili kurbanda da balık satıyoruz. Öncedenmiş bunlar, Kurban Bayramına 1 ay kala, 2 ay kala et almazdı veya balık tüketmezdi, şimdi hiç alakası yok. Kurban gününe kadar balık satıyoruz. Yarın bayram o gün akşamına kadar talep var ki bizde de balık var. Kurbanla balığın hiçbir alakası yok.

“EN AZINDAN EKMEK PARASINI EVİMİZE GÖTÜREBİLDİK”

Koronavirüs sürecinde bizde satışlar durma noktasına geldi ama biliyorsunuz bizim sezonumuz kış aylarıdır en azında bizim sezonumuzun olmadığından dolayı esnaf olarak bizi fazla etkilemedi. Hiç etkilemedi demek yanlış olur her esnafı etkilediği gibi bizi de etkiledi. En azından ekmek parasını evimize götürebildik. Bu dönemde işyerini kapatmak zorunda kalan esnaflar arkadaşlar vardı. Onlar evlerine 2,3 ay ekmek bile götüremediler o insanları daha çok etkilediğini düşünüyorum bizden ziyade. Bu dönemde biz bize yeteriz dedik bende 1 günlük hasılatımızı bağışladık. Biz devletimize ve milletimize sahip çıkmaksak başka kimse vatana millete vatana millete sahip çıkmaz. Vatan olmazsa bayrak olmaz, bayrak olmazsa vatan olmazsa bizler olmayız. Milli dava diyelim onun için 1 günlük hasılatımızı bağışlamıştık çok değil. Keşke imkânlarımız olsa bunun 10 katını 20 katını bağışlayabilsek. Her insanın duyarlı olmasını tavsiye ederim.”

(Haber: Abdulsamet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz