Son aylarda yükselen balık fiyatları, kimi tezgâhta yükseldi, kimi tezgâhta fiyatını korudu.  Gazetemize açıklamalarda bulunan balıkçılar, balık fiyatlarındaki değişimin hava şartlarından kaynaklandığı söylediler. 

FİYATLAR YÜKSEK, SATIŞLAR NORMAL”

Balıkçı İlhan Terlikli yaptığı konuşmada, “Yaklaşık 20 yıldan bu yana balıkçılık yapıyorum. Son yıllarda balık satışlarımızda artış var. Fiyatlar ise şuan çok uygun. 20 gün öncesinde Hamsi fiyatları 20 TL idi şimdilerde ise fiyatı 15 TL. Sezon sonu yaklaştığı için bir haftaya kadar hamsi sezonu biter. Bu sene hamsinin azlığı ise diğer balıklara yansıdı. Bu yüzden ister istemez diğer balıkların fiyatı artıyor. Çipura levrek 25 TL, Alabalık 18 TL, Karadeniz Somon 20 TL, Norveç Somon 60 TL, Norveç palamutu12 TL, önceki fiyatlara bakarak şuan fiyatlar çok yüksek. Halk bilinçlendikçe balık satışları da fazlalaştı. Son zamanlarda balık tüketiminde Kahramanmaraş halkının ilgisi bir hayli yoğun. Önceleri dükkânlarımızı açtığımızda satış yapamadan kapattığımız günlerimiz oluyordu. Ama halk artık yazında balık tüketiyor, kışında balık tüketiyor. Vatandaşlar yazın balık tüketmenin ağır olduğunu söylese de tüketim de eksilme gözlenmiyor. Bizlere göre ise balık yazın en hafif yemektir. Bu aylarda ise fiyatlar yükselse bile satışlarda bir eksilme olmadı” dedi.

SATIŞLARDA DURGUNLUK VAR

13 seneden bu yana balıkçılık yapan Mahmut Sarı ise, “Balık tüketimi şimdilerde çok iyi. Tüketim fazla fakat fiyatlar çok yüksek şuan. Denizden balık çıktığı zaman fiyatlar düşer fakat bu sene balık çok çıkmadığı için fiyatlar çok yüksek. Satışlar ise geçen seneye göre sakin gidiyor. Hamsi fiyatları geçen seneye göre düşük. Geçen sene 25 TL olan hamsi fiyatları şimdilerde 15 TL. Diğer balıkların fiyatları ise mevsim sonu geldiği için düşmez.1 ay sonra sadece besi balıkları kalır. Bu ay ise yasak olan balıklar daha çok. Çok olunca çeşitleri biraz daha az oluyor. Şuan satışlarda durgunluk var. Piyasa çok hareketsiz. Para, nakit sıkıntısı olduğu için. Aslında bu durum sadece balıkçıları değil genel olarak herkese yansıyan bir sıkıntı. Balık tüketimi çok önemli ve sağlık için bol bol balık tüketilmesi gerek. Yazın daha çok satış yapıyoruz. Çünkü çeşit az ama daha kaliteli balık bulunuyor. Sağlık açısından da yazın balık daha faydalıdır. Şimdilerde çeşit fazla satış aynı” şeklinde konuştu.

VATANDAŞLAR ET YİYECEKLERİNE BALIK TÜKETSİNLER”

Balık fiyatlarının çok yüksek olduğunu söyleyen Medet Çelik, “35 senedir balıkçılık yapıyorum. Şuan da balık fiyatları çok yüksek.15 TL sattığımız Levrek Çupra şuan 25-30 TL arasında. Hamsi fiyatları 10 TL iken şuan 15 TL. Palamut fiyatı 12 TL,Karadeniz Palamut 20 TL, Mercan, Gümüş, Küçük çupra gibi balıkların fiyatı çok yüksek ve kolay bulunmayan balıklardır. Menzelet barajı ve sır barajı suları tatlı su olduğu için oradan gelen balıkların fiyatı biraz daha uygun oluyor. Şimdilerde balık sezonu bitmek üzere ve fiyatlar o yüzden çok yüksek. Müşteri memnuniyeti bizde çok önemli. Müşterilerimize ise bol bol balık tüketmeleri söylüyoruz. Burada en çok satışı ise dışarıdan gelen öğrenciler ve memur kardeşlerimize yapıyoruz. Kahramanmaraş halkıda son zamanlarda balık tüketimine önem vermeye başladı. Vatandaşlara önerim ise et yiyeceklerine balık tüketsinler

Haber: Aziz Çevlik
 

Editör: Mahmut Beyaz