Kahramanmaraş’ın ticaret ve sanayisine yön veren kuruluşların başında gelen, bu anlamda iş insanlarına sunduğu avantajlarla da kent ekonomisini sağlam temeller üzerine oturtmayı başaran Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, yeni yılda da çalışmalarını aralıksız olarak sürdürüyor. Hayata geçirdiği projelerle pandemi gölgesi altında geçen 2020 yılını en az zararla atlatmayı başaran KMTSO, 2021 yılında kent ekonomisini ihracatla kalkındırmayı amaçlıyor. Bu doğrultuda yeni yıldaki çalışmaları, hâlihazırdaki projeleri ve hedeflenen olguları anlatan KMTSO Başkanı Şahin Balcıoğlu, konuşmasında oldukça önemleri noktalara değinirken, birlik ve beraberlik olgusunun altını çizdi.

Şahin Balcıoğlu ile 2021 yılı ekonomi yol haritası hakkında gerçekleştirdiğimiz röportajın ayrıntıları şu şekilde;

“ZORLUKLARA RAĞMEN POZİTİF GÖSTERGELER ORTAYA ÇIKMAYA BAŞLADI”
Ülkemizi ve tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgınının hem sosyal, hem ekonomik anlamda oluşturduğu sıkıntıları tüm boyutlarıyla yaşadığımız bir yılı geride bıraktık. Hastalıkla geçen yıl Şubat ayı sonunda tanıştık. Ondan önce, COVID-19, bizim için uzak diyarlardan geçen bir hadiseydi. Mart-Nisan-Mayıs aylarında hayatımız sokağa çıkma yasakları ve hazırlıksız yakalandığımız hastalık karşısında yoğun bir korku ile geçti doğrusu. Korku yalnız hastalıktan değildi, hayatlarımızı nasıl idame ettirebileceğimizi düşünüyorduk bu yasaklar ortamında. Sonra Haziran-Temmuz-Ağustos-Eylül-Ekim-Kasım 2020’de, bir nevi virüsle birlikte yaşamaya başladık. Her anlamda zorlu bir yılı nihayet geride bıraktık. Acılar, üzüntüler yaşadık. Ardı ardına zorluklar yaşamamıza rağmen, nihayet pozitif göstergeler ortaya çıkmaya başladı.

“ÇİN’LE ÇALIŞAN FİRMALAR ARTIK KAHRAMANMARAŞ’TA”
Artık Çin’de mal yaptıran uluslararası firmalar Kahramanmaraş’ta geziyorlar. Mesela yılbaşından önce H&M ile zoom üzerinden bir toplantı gerçekleştirdik. H&M bizim işletmelerimize bir karne notu veriyor. Bu notun iyi yâda kötü olması çok önemli değil. Biz bazen işletme körlüğü dediğimiz işletmenin içinde gördüğümüz yanlışları algılayamayabiliyoruz. Ama H&M bize bu karne notu ile çok basit ama bazen de gerekli olguları söylüyorlar. Biz karne notumuzu elimize aldığımızda bunları düzenliyoruz ve hazır oluyoruz. H&M gitse bile arkadan Zara geliyor.

IRAK PAZARI…
2021 yılından çok umutluyuz. 2021’de çıkış yolumuzu ihracat olarak görüyoruz. Ama daha çok umutlandığımız bir şey var ki oda Irak pazarında doğrudan olmamız. İlk etapta Ankara’dan Irak Ateşesi geldi. Biz onunla bir toplantı yaptık ve Kahramanmaraş’ı anlattık. Neler yapabileceğimizi ve kapasitemizi anlattık. Çok hoşlarına gitti. Bu çalışmayı yürütecektik ama pandemi bunu da aksattı. Ayrıca başkonsolos değişti. Değişen başkonsolosun yanına teşekküre gittim. Yeni başkonsolosa teşekkür ettim ve bölgede geliştirmek istediğimiz stratejiyi anlattım. Başkonsolosta bundan çok mutlu oldu.  

“İSTİHDAM KONUSUNDA ÇALIŞMALARIMIZA DEVAM EDECEĞİZ”
Ticaret Bakanlığımızın başlattığı bizim de geçen yıl başında kurduğumuz İhracat Destek Ofisimiz vardı. İhracata yeni başlayan arkadaşlarımıza destek olmak adına kurmuştuk. Ama tabii bizim gücümüz sınırlı olduğu için bir yere kadar yapabiliyorduk. Geçen yıl Ticaret Bakanımız Ruhsar Pekcan 81 ilde ihracata ilk adım şeklinde bir çalışma başlattı. Bunun için 5 pilot il seçildi ve bu pilot iller arasında Kahramanmaraş var. Aynı şekilde istihdam konusunda 2019’un Eylül ayında 138 bin kayıtlı istihdamımız vardı. Bu sayı 2020’nin Ağustos ayında 150 bini aştı. İstihdam konusunda hedeflerimize ve çalışmalarımıza devam edeceğiz. 2023’te de hedefimiz 5 milyar dolar ihracatı gerçekleştirmek. Bunun için elimizden geleni yapacağız.

“E-TİCARET SEKTÖRÜ PAZARDAKİ HACMİNİ GENİŞLETTİ”
İnternet teknolojileri bu dönemde sınırlarını aşarken, özellikle e-ticaret sektörü pazardaki hacmini genişletti. İş dünyasının yarı zamanlı çalışma modellerine geçmesi, okulların kapanması gibi durumlar da özellikle haberleşme açısından web tabanlı uygulamalar ve yazılımlara olan ilgiyi arttırdı. Uzaktan eğitim ve toplantılar için kullanılan görüntülü konuşma uygulamalarında 15-20 katlık bir büyüme yaşandı. COVID-19, dünya genelinde oluşturduğu sağlık tehdidinin yanı sıra yaşantımızı, iletişimimizi ve iş modellerimizi de değiştirdi; operasyonların, üretim hatlarının ve tesislerin izleme ve bakımının uzaktan yönetimine olanak veren Endüstri 4.0 ve akıllı üretim uygulamalarının faydalarını bir kez daha bizlere gösterdi.

“İSTİHDAM GÖSTERGELERİ İYİ”
Ülkemiz, virüse hazırlıksız yakalandığımız ilk dönemden ders çıkartmış görünüyor. Uzaktan çalışma, uzaktan eğitim ve uzaktan sipariş döneminde şirketlerimiz ayakta kalmak için yeni döneme uyum sağlamaya çalışıyorlar. Aşı üretim ve dağıtım sorunları, 2021 yılı ekonomik performansını belirleyecek. Hükümetimiz, ekonomi yönetiminde doğru yönde adımlar atıyor. Virüs sonrası toparlanma süreci devam ediyor. Öncelikle, başlayan rota düzeltmesi sürecini tamamlamak gerekiyor. Türkiye’nin para politikasında başlayan normalleşme ve şeffaflaşma sürecini şimdi maliye politikasına doğru genişletmesi gerekiyor. İstihdam göstergeleri iyi.

“DÜNYA GENELİNDE TÜRKİYE İLE BİRLİKTE YALNIZCA 4 ÜLKE BÜYÜDÜ”
Dünya Bankası ve IMF’nin 2020 sonu tahminlerine göre pandemi etkisiyle dünya ekonomisi 2020’de yüzde 4 oranında küçüldü. Büyüyen tek ülke salgının ilk görüldüğü yer olan Çin. Satın Alma Gücü Paritesi (SAGP) bazında ise durum farklı. Dünya genelinde sadece 4 ülkenin büyüme kat etmesi bekleniyor. Onlardan biri Türkiye. Diğerleri ise yine Çin, Mısır ve Güney Kore. Mısır’ın yüzde 6, Çin ve Güney Kore’nin yüzde 3, Türkiye’nin ise yüzde 2.5 büyümesi öngörülmekte. Bu sonuçla Türkiye, dünyada 13. sıradaki yerini de korumuş olacak. 2020 yılı genelinde toplam Türkiye ihracatı 169,5 milyar dolar oldu. 2021de hedef 184 Milyar Dolar. Dünya mal ticaretinde bu yıl tarihimizde ilk defa yüzde 1 paya ulaştık.

“KAHRAMANMARAŞ, 2020 YILINDA TÜRKİYE İHRACATINDAN YÜZDE 1’E YAKIN PAY ALDI”
Kahramanmaraş, 2020 yılında Türkiye ihracatından yüzde 1’e yakın pay aldı. (855 Milyon dolar). Bu yıl Ocak ayında ihracatımız önceki yıla göre %20 artış gösterdi (92,5 Milyon Dolar). Yeni yıla hızlı bir giriş yaptık. Geçtiğimiz Aralık ve bu yıl Ocak aylarında son 3 yılın en yüksek ihracat rakamlarını gördük. Hedefimiz öncelikli olarak bunu daha yükseğe taşımak. Türkiye ihracatından daha fazla pay alıp, daha fazla ülkeye daha fazla katma değerli ve yüksek teknoloji ürünler ihraç edebilmek. İhracatta ilk 10 arasına girebilmek (2020 Ocak: 17.). tüm KOBİ’lerimizi ihracatçı yapacağız. Son dönemde Irak pazarına yönelik ikili ilişkilerimizi geliştirmek suretiyle girişimlerimiz oldu. Devamı gelecek.

“ÜRETİMİMİZİ YENİLENEBİLİR ENERJİLERDEN KARŞILAMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Çin’in yeni konteyner üretimini durdurmasından ve pandemi nedeniyle limanlarda daha uzun süre kalmak zorunda kalan konteynerlerin yarattığı arz kısıtlamasından dolayı ihracatçılarımız konteyner sorunu yaşadılar. Son dönemde küresel taşıyıcı şirketler iş modelinde birleştiler. Aynı hatlarda gemileri azaltarak yola devam etme kararı aldılar. Bundan sonra bu alanda daha istikrarlı bir fiyat beklentisi olacak diye ümit ediyoruz. Başta yeni nesil yeşil teknolojiler olmak üzere, Savunma Sanayi, teknik tekstiller, bilişim, balık yetiştiriciliği, ayakkabıcılık ve organik-yöresel ürünler ve mücevherat üretiminde atılım gerçekleştireceğiz. Hâlihazırda üretimimizi yenilenebilir enerjilerden karşılamaya çalışıyoruz. Bunları yapabilmek üzere yeni yatırım yerlerine, yeni yatırım ve sanayi bölgelerine ihtiyacımız var. Bu noktada çalışmalarımız devam ediyor olacak. Yatırımcımıza yatırım yeri temini konusunda müjdelerimiz olacak. Avrupa Birliği’nin büyüme stratejisi olan “Yeşil Mutabakat”a Türkiye’nin nasıl intibak edeceğini gösteren bir orta vadeli yeşil dönüşüm stratejisine ihtiyacımız var.

“SORUNLARA PROAKTİF ÇÖZÜMLER BULMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Ümitsizliğe kapılmadan, üyelerimizin sorunlarına proaktif bir şekilde çözüm bulma çabasıyla yol almayı sürdürdük. Ekonomik durgunluğun yaşandığı COVID-19 sürecinde, üyelerimizin istek ve taleplerini çatı kuruluşumuz TOBB aracılığıyla ilgili Bakanlıklara bildirilmek üzere gerekli kanalları kullanarak iletişimimizi kesintisiz bir şekilde devam ettirmekteyiz. Hükümetimiz nezdinde uygulamaya konulan önemli desteklerin yanında, üyelerimizin finansmana erişimine çözüm olacak, uygun faiz oranlarıyla kredi imkânlarından faydalanmalarını ulaşmasını kolaylaştıracak uygulamaları bankalarımızla gerçekleştirdiğimiz protokollerle sağladık.

“LOJİSTİK İMKÂNLARINI ÇEŞİTLENDİRMELİYİZ”
Bu yıl, firmalarımızın dijital dönüşümüne ve sanayide otomasyon altyapısı çalışmalarına hız vermeli ve lojistik imkânlarını çeşitlendirmeliyiz. Sanayide ve artık ticarette teknolojiye uyum sağlayamayanların artık daha da zorlanacağı bir süreçteyiz. COVID-19 ile hızlanan dijital dönüşüm ve kullanımı daha da artan akıllı uygulamaların, yalnızca kriz dönemlerinde değil, bu süreçten sonra da faydalarının olacağını düşünüyoruz.

“ZORLU SÜRECİ EL ELE VERİP, ÇALIŞARAK AŞACAĞIZ”
İş dünyası olarak bugüne kadar sayısız kriz atlattık. İnşallah bu da geçecek. 2021 yılını bir toparlanma yılı olarak değerlendiriyoruz. Aşının gelişi ile birlikte umutlarımızın daha da arttığı bu zorlu süreci, işçi-işveren, kurum ve kuruluşlarla el ele verip çalışarak aşacağız. Dünya insanlığını tehdit eden bu salgının sonrasında, üretimin ve istihdamın daha da arttığı sağlıklı günlere bir an önce kavuşmayı temenni ediyoruz.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz