90 yılların sonuna doğru gelişen 2000’li yıllarda yaygınlaşan ve her köşe başında bir süper marketin bulunduğu Kahramanmaraş’ta, “Yerelden Alışveriş” sloganı ile Bakkallar, Bayiler ve Şekerciler Odası tarafından bir çalışma yapıldı. Başkan Şeref Özsoy, Kahramanmaraş halkının milliyetçi olduğunu alışverişini de mahalle bakkalından yapacağını belirtti.

ESNAFA SAHİP ÇIKALIM

“Bizim esnafımıza sahip çıkmamız lazım” diyen Başkan Özsoy: “ Bir sakız dahi alsak bizim mahallenin bakkalı ayakta kalsın, ışıkları sönmesin. Eğer mahallede küçük bir esnaf yok olursa Türkiye’nin omuriliği yok olur. Türkiye’nin sosyal hayatı yok olur. Bir mahallede hırsızlık yoksa bakkal kapanana kadar yoktur. Sadece bakkal deyip geçme. Bir bakkal bir mahallenin bekçidir, polisidir her şeyidir aslında” şeklinde konuştu

VERGİYİ BİZ ÖDÜYORUZ

Manşet Gazetesine açıklamalarda bulanan Özsoy şöyle konuştu: “Bugün Türkiye genelinde vergi veriliyorsa küçük esnaf yüzde 70’ini ödüyordur. Büyük esnaflar ulusal marketler. Mesela kontrolsüz şekilde mahalle aralarına açılan bakkallar. Aslında şehrimizin nüfus oranına göre Türkiye geneline bir sınırlama getirilmesi lazım.Ulusal market geliyor ve her mahalleye bir dükkân açıyor. Buna bir sınırlama getirilmesi lazım. Nüfusuna göre 100 tane veya 200 tane açılıp orada bırakılması lazım.

SINIRLAMA GELMELİ

Ama her mahallede sınırlama olmadığından her mahalleye bir süpermarket açılıyor. Esnaflarımız çok zor durumda. Biz bir ulusal markette 2 ya da 3 eleman çalışıyor. Bizim küçücük 8 metre 10 metre kare yerimizde 3-4 kişi beraber çalışıyor 5-6 kişi ekmek yiyor. Bu paralar ile de çocuklarımızı üniversiteye başka yerlere gönderiyoruz. Biz 20-30 TL kazanıp Allah bereket versin diyen esnaflarız. Aile kültüründen gelen esnaflarız. Birde bizler küçük esnaflar her şeyin en güzeline layığız. Çünkü vatanına milletine ihanet etmemiştir. Esnaf ve sanatkârdan ihanet eden çıkmamıştır. Bu yüzden esnaflar en güzeline layıktır. Bizim elimizde bir projemiz var. Kahramanmaraş Büyükşehirsin büyük düşün, bakkalına, marketine, yereline sahip çık. Paramız şehrimizde kalsın.

BAKKALSIZ BİR MAHALLE, ANNESİZ BİR AİLE GİBİDİR

Yerel marketleri de dolaşıp, Kıbrıs meydanına Büyükşehir Başkanımızla görüşüp bir yer ayarlayıp esnaf günü gibi bir yer yapma gibi projelerimiz var. Çok yakın zamanda faaliyete geçireceğiz bunları. Bakkal seher vakti kalkıp, akşam 24.00 veya 01.00 ‘e kadar çalışan bir esnaf türüyüz. Âmâ yerel değil ulusal marketlerde 09.00’dan 11.00’e kadar çalışıyor. Şöyle olabilir, Sabah 09.00’da açılıp akşam 09.00 da kapanacak diye bir şey çıksa geriye kalan esnaf bizden alışveriş yapabilir. Bizde bu memleketin bu Türkiye’nin evlatlarıyız. Dünyanın gözü bakkallıkta, gıdada. Bırakın bakkalı bakkal yapsın, gıdayı bakkaldan alalım, eti Kasap’tan alalım.

Giyeceğimiz çorabı, giyeceğimiz gömleği mağazadan alalım. Yani küçük esnaf kalkınsın. Onlarda 99 kuruş bizde 1 lira. Hiç fark yok. Bilinçli söylüyorum bakkaldaki alışveriş ulusal alışverişlerden daha ucuz. Niye? Bakkala vardığın zaman şartlı geliyorsun.1 kilo şeker,200 gr zeytin,100 gram peynir. Ama ulusalda öyle değil. Gördüğünü alıyor. Bizde lazım olanı alıyor. Hesabı yapsın aydan aya. Bir bakkaldan alışveriş yapsın, birde ulusaldan yapsın, bizden aldığının karlı çıkacağını bilecek vatandaş. Sadece bizim esnafta değil vatandaşta da var. Eğer vatandaş 10 gün boyunca ulusaldan alışveriş yapmasın hepsi kapanır. Ulusalın bize, memleketimize, milletimize, devletimize, bir lira faydası yok. Sadece memleketimizin çöplerini biz kaldırıyoruz ve bunların çöp vergilerinde biz ödüyoruz. Yani bize hiçbir faydaları yok. Kahramanmaraş milliyetçidir ben inanıyorum. Bu kampanyayla küçük esnafa yönelir. Ulusaldan kimseye fayda yok. Türkün Türk’ten başka dostu da yok. Bu memleket bizim. Küçük esnaf biterse Türkiye biter”

Haber: Tuğçe Kayar

Editör: Mahmut Beyaz