Yeni Tip Koronavirüs (Covid-19) salgını dolayısıyla süreçten en çok etkilenen kesim olan esnaflar, kısıtlamaların kaldırılmasıyla derin bir nefes aldı. Yasakların uygulanmasıyla iş yapamayan esnaf, şu andaki süreçle birlikte azda olsa hareketliliğin bereketini yaşarken, Bakkallar Bayiler ve Şekerciler Odası Başkanı Şeref Özsoy, vatandaşlara çağrıda bulundu. Bayram alışverişlerinin küçük esnaf için oldukça önemli olduğuna vurgu yapan Özsoy, herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini söyledi.

SALGINLA ÇOK İYİ BİR MÜCADELE ÖRNEĞİ GÖSTERDİK”
Özsoy, konuşmalarının devamında şu ifadelere yer verdi: “Malum Çin’de ortaya çıkan Yeni Tip Koronavirüs hastalığı dünyaya neredeyse diz çöktürdü. Dünyanın tüm ülkeleri bu virüs salgınından ötürü çok zor zamanlar geçirdi. Dolayısıyla tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’mizde bu salgından deyim yerindeyse payını aldı. Ama dünyanın birçok ülkesi bu salgınla zar zor başa çıkarken bizim ülkemiz bu salgınla çok iyi bir mücadele örneği göstererek, adeta diğer devletlere ders veriyor. Bildiğiniz gibi salgın Türkiye’de Mart ayı itibariyle patlak verdi. Bizde bu süreçte Bakkallar Bayiler ve Şekerciler Odası olarak esnafımıza yardımcı olmak amacıyla elimizden geleni yaptık.

“DEVLETİMİZ ESNAFIMIZA DESTEĞİNİ ESİRGEMEDİ”
Pandemi sürecinde esnafların içinde en diri kalmayı başaran esnaflar bakkallar bayiler ve şekerciler oldu. Ama yine de tabii işyerlerimizin kapanması, saatlerin kısıtlanması ve hatta işyerlerimizi belli dönemlerde kapatmak zorunda olmamız esnafımızın işini neredeyse durma noktasına getirdi. Çoğu esnafımız kirasını ödemeyecek hale geldi. Bunun yanında yine çoğu esnafımız bağ-kurunu, sigortasını ödeyemedi. Devletimiz bu sürede destekte bulundu. Pandemi sürecinde devletimizde esnaflarımıza olan desteğini esirgemedi. Bu kapsamda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a da buradan teşekkür ediyoruz.

“YASAKLAR BİTTİ AMA COVİD-19 BİTMEDİ”
Dünya pandeminin zararını gördü. Türkiye Cumhuriyeti Devleti güçlü bir devlet olduğundan salgından en az zararla çıkmayı hedefledi ve hedeflerine de başarıyla ulaştı. Yasaklar bitti ama Covid-19 bitmedi, devam ediyor. Herkes aşısını olmaya başladı. Devletimiz çok güçlü bir devlettir. Şu anki hükümetimiz çıtayı çok yükseltti. Buna istinaden enflasyona biraz yenik düştük. Enflasyon oranları bugünlerde çok yüksek. Bunu da inşallah hep birlikte aşacağız.

“MAHALLEMİZİN ESNAFLARINA SAHİP ÇIKMAMIZ LAZIM”
Yasaklar kalktı ama esnafımız hala istediği işleri yapamıyor. Herhangi bir hareketlilik yok. Ama ben bundan sonraki süreçte yavaş yavaş açılacağını düşünüyorum. Millet artık daha tedbirli. Ben buradan Kahramanmaraşlı vatandaşlara çağrıda bulunmak istiyorum; lütfen küçük esnaftan alışveriş yapın. Büyük ve ulusal marketlerde 10 bin liralık alışveriş yapsanız ertesi gün paranız olmasa bir sakız alma şansınız dahi olmaz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın dediği gibi bizim mahalle kültürüne dönmemiz lazım. Mahallemizin esnaflarına sahip çıkmamız lazım.  Devletimiz 7326 sayılı bir yasa çıkarttı. Devletimiz esnafın zor durumda olduğunu bildiği için vergi cezalarına, trafik cezalarına, Bağ-Kur borçlarına yapılandırma hakkı tanıdı. Devletimize teşekkür ediyoruz.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz